Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2011 10:32
Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 7 Mart'ta Resmi Gazetede yayımlanan “Kapıdan Satışlara İlişkin Uygulama Usul ve Esasları” hakkında yönetmelikte yapılan değişiklikleri olumlu, ancak eksik bulduklarını bildirdi.
Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yönetmelikte, kapıdan yapılan satışlarda tüketiciye el yazısı ile “sözleşmenin bir nüshasını elden teslim aldım ve 7 gün içinde satıştan vazgeçme hakkımın olduğu konusunda bilgilendirildim” cümlesinin yazdırılması zorunluluğunun, okuma yazma bilmeyenlere satış yapılamayacağı anlamına geldiğini ve “doğru karar” olduğunu söyledi.
Kapıdan yapılan satışların, bazı kişi veya firmalar tarafından adeta dolandırıcılık sistemine dönüştürüldüğünü iddia eden Ağaoğlu, bu gibi durumlarda okuma yazma bilmeyen vatandaşların daha kolay kandırılabildiğini ifade etti.
Ağaoğlu, hasta, engelli ve belli bir yaşın üzerindeki okuma yazma bilmeyen vatandaşlara genellikle parmak bastırarak satış yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Bu şekilde yapılan satışlar doğru değildi. Bu yolla taahhüt altına girenler çaresizlik içinde kıvranıyor, bilgiye ulaşabilenler ise bulunduğu kentlerdeki tüketici hakem heyetlerine başvuru yaparak hak arama yoluna gidiyordu. Yönetmelikteki değişiklik sayesinde okuma ve yazma bilmeyen tüketici artık kandırılamayacak.
Yeni yönetmeliği göre kapıdan yapılan satışlarda 7 gün içerisinde itiraz yapılmasına ilişkin tüketiciden el yazısı alınması zorunluluğu getirilmesi bize göre çok doğru bir karar. Bu düzenleme, hem tüketici hem de işini doğru yapan firmaların lehine olacak. İşini doğru yapan firmalar yollarına devam edecek, dürüst olmayanların ise kapıdan satış ruhsatları iptal edilecek ve böylece tüketici aleyhine girişimlerde bulunamayacak.
Ancak, bize göre yönetmelik eksik. Düzenlemede yasa ve yönetmeliğe aykırı hareket eden firmalara tazminat ödeme zorunluluğu da olması gerekirdi.”
FİYAT ETİKETİ UYARISI
Ağaoğlu, fiyat etiketi konusundaki düzenlemenin de yetersiz olduğunu söyledi.
Çoğu mağaza ve pazarlardaki satışlarda fiyat etiketi konulmadığını, indirimli satışlarda da önceki fiyatın açıkça belirtilmediğini anlatan Ağaoğlu, şöyle konuştu:
“Bu konuda mülki amirler ve belediyeler kanunla yetkili kılınmış olmalarına rağmen gerekli denetimi yeterince yapmıyorlar.
Tüketiciler Birliği olarak önümüzdeki dönemde kamu görevlileriyle işbirliği yaparak pilot bölgelerde bu konudaki yönetmeliğe aykırı durumlar tespit ettirilerek gerekli yaptırımların uygulanması için çalışma yapacağız. Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması halinde tüketici lehine olan fiyat uygulanır hükmüne rağmen, satıcılar bu gibi durumlarda yanlışlık olduğu bahanesiyle yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar. Tüketici hakem heyetlerine bu gibi durumlarda, alınan eşyanın 10 katından 50 katına kadar tazminat hükmü verme yetkisi verilmesi gerekir.”