Düşük maaşlı memura daha fazla zam planı

Güncelleme Tarihi:

Düşük maaşlı memura daha fazla zam planı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2002 02:06

Bakanlar Kurulu, 32 katrilyonluk geçici bütçenin uygulama dönemi olan 2003 yılının ilk üç aylık döneminde memura kademeli bir zam formülü benimsedi. Buna göre, düşük maaşlı memura yüksek, yüksek maaşlı memura ise daha düşük oranda zam yapılacak.

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Abdüllatif Şener, Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayacak geçici bütçenin büyüklüğünü 32 katrilyon TL civarında olarak açıkladı. Hükümet, memura ise, 2003 yılı ilk üç ayı için kademeli zam öngörüyor. Buna göre, düşük gelir grubunda maaş artışı üst gelir grubuna göre daha fazla olacak.

Bakanlar kurulu, Başbakan Abdullah Gül başkanlığında yaklaşık 3.5 saat süren toplantısında ağırlıklı olarak ekonomiyi elealdı. Üç aylık geçici bütçe ve 2002 yılının mali tablosu gözden geçirildi.

Hükümet Sözcüsü Abdüllatif Şener, 2003 yılı Ocak-Şubat-Mart aylarında uygulanacak geçici bütçenin 31 Aralık tarihinden önce TBMM'de yasalaşacağını söyledi. Şener, bütçenin yüzde 20 enflasyon, yüzde 5 büyüme ve yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefine göre hazırlandığını ifade etti. 2003 yılı bütçesindeki rakamların makro ekonomik hedeflerinin tutturulmasını sağlayacak rakamlar olacağını belirten Şener, gelir-gider kalemlerinin ayarlanması için üç konuda hassasiyet gösterdiklerini bildirdi. Şener, bu hedefleri, ‘‘Enflasyon hedefi mutlaka tutturulacak, borç stoku azaltılacak ve inişli-çıkışlı büyüme yerine istikrarlı büyüme sağlanacak’’ sözleriyle açıkladı. Borç stokunun Maastrich'in kriterlerine uymadığını belirten Şener, gayrisafi milli hasıla ile orantılı olarak ifade edildiğinde büyük bir düzeye ulaştığını kaydetti. Şener, borç idaresinin kendisini bunu azaltacak şekilde programladığını da belirtti.

KADEMELİ ZAM

Hükümet, memura 2003 yılının ilk üç ayı için kademeli zammı öngörüyor. Bakanlar Kurulu'nda 2003 yılı memur zammı da alternatifli olarak değerlendirildi. Şener, seçim atmosferi nedeniyle 57. Hükümetin son dönemlerde bütçe hedeflerini aşan tasarrufları olduğunu belirterek, yapılacak maaş artışlarının bu tablo da dikkate alınarak değerlendirildiğini ifade etti. Şener'in açıklamasına göre, memura Ocak-Şubat ve Mart aylarını kapsayacak şekilde kademeli zam yapılacak. Buna göre, düşük gelir grublarındaki maaş artışı daha yüksek olacak, üst gelir gruplarındaki artış ise düşük tutulacak. Şener, bu kararla hem gelir dağılımını düzeltme yönünde önemli bir adım atıldığını, hem de düşük gelir gruplarının ekonomik durumlarında kötülüşme sağlanmamasının temin edileceğini ifade etti. Şener, memura yapılacak maaş zammının IMF görüşmeleri devam ettiği için mi açıklanmadığı sorusuna, ‘‘Hayır. Bizim hedefimiz bellidir. Kendi hedeflerimizi gerçekleştirmek için denge kurmaya çalışıyoruz’’ karşılığını verdi.

EMEKLİLİK KOMİSYONU

Bakanlar Kurulunda, emeklilik sisteminin yapısıyla ilgili çalışma yapmak için bir komisyon oluşturuldu. Şener başkanlığındaki, Hazine'den sorumlu bakan Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'ndan oluşan komisyon ilk toplantısını bugün yapacak. Şener, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam sorulduğunda, komisyonun bu konularda çalışacağını belirtmekle yetindi. Toplantıda, Acil Eylem Planının takvimlendirilmesi konusu da ele alındı.

ERDOĞAN'A GİTTİLER

Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Babacan ve Maliye Bakanı Unakıtan, Bakanlar Kurulu'nun hemen ardından AKP Genel Merkezine giderek Genel Başkan Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Şener: İhale Yasası 1 Ocak'ta yürürlükte

Başta ana muhalefet partisi CHP olmak üzere gelen sert tepkiler üzerine hükümet, Kamu İhale Yasası'nı erteleme girişiminden geri adım attı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Kamu İhale Yasası'nın 1 Ocak 2003'te yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Krizin ayrıntıları, duble yol ve müteahitlik karnesi ile ilişkisine ilişkin haberlerin ardından başlangıçta bir yıl olarak düşünülen erteleme önce altı daha sonra da üç aya kadar çekildi.

Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, sabahki Bakanlar Kurulu'na katılmayıp, AKP Genel Merkezi'ne giderek Genel Başkan Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ergezen'in katılmadığı Bakanlar Kurulu toplantısının ardından da Şenerİn sözkonusu açıklaması geldi. Uygulamayla ilgili bazı zorluklar nedeniyle hükümetten farklı tasarruf talepleri olduğunu belirten Şener, şunları söyledi:

‘‘Bu konu şeffaf bir Türkiye ve ihale düzeninin sağlıklı işleyebilmesi için önemli kabul edilen konulardan biridir. Biz bu öneme istinaden her türlü talep ve eleştirileri değişik zeminlerde ele alıyoruz. ’’

Erdoğan: Nema ödenecek tarih belli değil

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan hükümetin nemaları ödeyeceğini ancak şimdiden ödeme tarihi veremeyeceklerini söyledi.

Erdoğan MÜSİAD yöneticilerini kabulünde, hükümette de tartışma konusu olan nema ödemelerine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

‘‘Nemaları ödemek şüphesiz ki, hükümetin görevidir. Şu anda sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde ‘Şu tarihte ödeyeceğiz' dersek bu yalan olur' diye de benim ifadelerim var. Şüphesiz ki, iktidar nemaları ödeyecek. Bundan hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmayacak. Tabii, varas ödenir yoksa ödeyemezsiniz. Bu, yılların birikmiş yüküdür. Böyle bir yükü 22 gün önce güvenoyu almış bir hükümetten hemen beklemek herhalde hakşinaslık olmaz.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!