Güncelleme Tarihi:
Tarımsal Ekonomi AraÅŸtırma Enstitüsü uzmanları Dr. Sibel Tan ve Dr. Ä°lkay Dellal tarafından ''Türkiye'de hindi eti tüketimi eÄŸilimleri''ni tespit etmek amacıyla gerçekleÅŸtirilen araÅŸtırmanın sonucu, Türkiye'nin et tüketim eÄŸilimini de ortaya çıkardı.  Â
AraÅŸtırma kapsamında, hindi etinin en fazla tüketildiÄŸi Ankara, Ä°stanbul ve Ä°zmir'de, düşük, orta ve yüksek gelir gruplarını temsil eden semtlerdeki marketler seçilerek, bunların et reyonlarında ''Tüketim EÄŸilimi Anketi'' yapıldı.  Anket çalışmasında toplam 450 tüketiciye, yılda tükettikleri etin cinsi, miktarı ve tüketim alışkanlıkları soruldu.Â
Gelir seviyesi yükseldikçe et tüketiminin de arttığı gözlenen ankete göre, aylık kazancı 200 milyon lira olan en düşük gelir grubunun yılda 1.35 kilogram kırmızı et satın aldığı, buna karşılık aylık kazancı 2 milyar lira ve üstü olan en yüksek gelir grubunun ise yılda 11.74 kilogram kırmızı et yediÄŸi belirlendi.  Â
  Â
Yılda 3 kilogram tavuk eti tüketen en düşük gelir grubu, 15.46 kilogram da balık eti yiyor. Buna karşılık en yüksek gelir grubu, yılda 14.57 kilogram tavuk, 16.25 kilogram da balık tüketiyor.Â
  Â
Tüm gelir gruplarında balık eti tüketiminin yüksek olmasının ise balık fiyatlarının düşük olmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
AraÅŸtırmanın ana konusunu oluÅŸturan hindi etinde de en düşük gelir grubunun yılda 9.58, en yüksek gelir grubunun 13.51 kilogram hindi tükettiÄŸi tespit edildi.Â
   Â
HÄ°NDÄ° ETÄ°NÄ°N TERCÄ°H NEDENÄ°
Â
Araştırmadan elde edilen veriler çerçevesinde yapılan değerlendirmeye göre, tüm gelir gruplarının yıllık ortalama et tüketiminde tavuk etinden sonra marketlerde en fazla tercih ettiği hindi eti, düşük kolesterol seviyesi nedeniyle alıcı buluyor.
Hindi eti ayrıca, dengeli beslenme, kilo problemi, mineral, vitamin, protein içeriÄŸi, doyuruculuÄŸu, aile bireylerinden birine önerilen diyet dolayısıyla tercih ediliyor.  Â
Tüketiciler çoÄŸunlukla ''daha lezzetli'' olduÄŸu gerekçesiyle hindi eti tükettiÄŸini belirtirken, fiyatının kırmızı ete göre daha uygun olması ve ''deli dana hastalığı'' korkusu da tercih nedenleri arasında bulunuyor.Â
Â
Hindi eti tüketenlerin yüzde 23.84'ü kırmızı et, yüzde 11.78'i ise tavuk eti yemiyor. AraÅŸtırmaya katılanların yüzde 5.21'i ise sadece hindi eti tüketiyor.Â
  Â
Hindi eti yeme sıklığı genelde haftada bir olurken, her gün hindi yediğini söyleyenlerin oranının yüzde 3.29 çıkması dikkat çekti.