Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de hayli uzun bir süredir bankaların verdiği krediler ve faiz oranları tartışma konusu. Bir tarafta devlet yetkilileri tarafından eleştirilen bankalar var diğer tarafta ise bankacılar. Üstlendiği Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanlığı ve uzlaşmacı kimliği ile sektör tarafından da takdir edilen Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın dün gazetelerin ekonomi müdürlerinin katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. Dün akşam Başbakan Binali Yıldırım ile yaptıkları zirve öncesi gerçekleşen toplantının ana konusu ise tahmin edileceği üzerine faiz ve krediler oldu. Bankaların düşük faiz ortamında daha iyi karlar elde ettiklerini ifade eden Aydın, “İstikrar olduğunda önümüzü görebildiğimiz için daha çok para kazanıyoruz. Ziraat Bankası da faizlerin aşağı yönlü olması için çalışıyor. Bu dönem her konuda daha çok feragat yapma dönemidir” dedi ve kredi faizlerindeki indirimden sonra şimdi sıranın vade uzatımına geldiğinin sinyallerini şu sözlerle verdi: “Faiz bir fiyattır. Önümüzdeki dönemde kredi vadeleriyle ilgili süre uzatımları gündeme gelebilir. Hem vade yönüyle hem fiyat yönüyle ekonomiye can vermeye devam edeceğiz.”
Konut kredilerinde en uzun vade 120. Bireysel kredilerde vade en uzun 48 ay, ticari kredilerde ise 36 ay ile sınırlı. Bankanın tek bir faiz oranı olmadığına da işaret eden Aydın, “Şirketlerin reytingleri farklı ise onları farklı şekilde fiyatlıyoruz. O nedenle tek bir faizden söz edemeyiz. Bazen firmanın sicili bozulmasın diye iyi niyetli olarak gecikmeye giren şirketleri yüzdürüyoruz” dedi.“Kredi geri çağırma” iddialarına da yanıt veren Hüseyin Aydın, “Hiçbir zaman krediyi geri çağırmadık. Firmaların reyting durumunda göre, elinde farklı imkanlar varsa, örneğin çeki tahsile veriyordu da bana çeki teminatta ver demiş olabiliriz. Bu risk yönetiminin doğal sonucudur. Ama hiç kimseyi stoku yönetme ve vadeler uzadı diye yarı yolda bırakmadık. Sadece bankanın değil, ülkenin ve müşterinin bilançosuna da bakıyoruz. Sorumlu davranıyoruz. Sorun çözümü adına ağzımızdan ilk çıkan ‘evet’tir. Bunları biz banka olarak yapmaya hazırız ve yapıyoruz” bilgisini aktardı.
AYNI SOPAYI YİYORUZ
Aydın, faiz ve banka kârlılıklarıyla ilgili kendilerine hükümet kanadından bir baskı gelip gelmediğiyle ilgili soruyu da şöyle yanıtladı: “Ticari olmayan bir şey bize salık verilmemiştir ama ticari hayatın seyriyle ilgili her zaman görüş alışverişi vardır. Diyoruz ki, ‘mevduat düşmeden kredi faizi düşmez, daha iyisini nasıl yapabiliriz, kamu yükünü nasıl azaltabiliriz, ne yapabiliriz ki daha iyi büyüme gerçekleşir.’ Bunları her zaman konuşuyoruz. Bizi ikna ettikleri hususlar olabilir. Bizim ikna ettiğimiz hususlar da olur. Türkiye’nin ayrışacak bir sürü farklı olumlu noktası bulunduğuna dikkati çeken Aydın, “Buna rağmen gelişmekte olan ülkeler hangi sopayı yiyorsa biz de o sopayı yiyoruz. Örneğin; petrol, emtia yapan ülkeler, fiyatlar düşüyor diye gelişmekte olan ülkeleri satmaya başlayınca fonlar, size de acımıyor sizi de satıyor. Onun için küresel olmanın bir bedeli var onu ödüyoruz.” dedi.
TÜRKMENİSTAN'DA ALICI AZERBAYCAN'DA SATICI
Türkmenistan’da yüzde 50-yüzde 50 ortaklıkları olduğunu anımsatan Aydın, muhataplarına bankanın tamamını almak için teklif sunduklarını söyledi. Aydın ayrıca Türkmenistan’da bir banka satın almaktan çok sıfırdan lisans almayı daha uygun gördüklerini de aktardı. Aydın, “Azerbaycan’da ise yüzde 100’ü bize ait bir bankanın yanı sıra yüzde 50-50 ortaklıkta bir başka bankamız daha var. Ortaklıktan yavaş yavaş çekilmeyi ve Azerbaycan Maliye Bakanlığı’na satmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde satışın tamamlanması planlanıyor” dedi.
HAFTADA 50 MİLYON TL BORÇ YAPILANIYOR
KREDİ borçlarını geri ödeme konusunda sıkıntı yaşayan müşterilerin, faaliyete devamı için kredi yapılandırması yaptıklarını söyleyen Aydın, “Şimdiye dek 5.4 milyar liralık kredi yapılandırıldı. Yapılandırılan kredilerin geri dönüş oranı yüzde 90’ı aşıyor. Sonuç başarılı” dedi. Bireysel kredilerle ilgili de konuşan Aydın, “Her hafta re’sen 12 milyonluk yapılandırma yaparken, şu anda her hafta 50 milyon liralık yapılandırma yapıyoruz. Normale göre 4 kat artış görülüyor. Bireysel tarafta bugün itibarıyla 1.9 milyar liralık yapılandırma yapmışız” diye konuştu.
KANAL İSTANBUL VE ÇANAKKALE'DE OLMAK İSTERİZ
KANAL İstanbul ile Çanakkale Köprüsü’nün finansmanında bulunmaktan büyük mutluluk duyacaklarını belirten Aydın, şöyle devam etti: “Hatta liderlik yapmak da isteriz. Türk bankacılık sektörünün bunları finanse edecek gücü var. Çanakkale Köprüsü de gerekiyor, Kanal İstanbul da gerekiyor. Orada bulunuruz.”
TURKCELL'DE KRİTİK TARİH 19 KASIM
ZİRAAT Bankası, Turkcell hisselerinin rehin edilmesi karşılığında Çukurova Grubu’na kredi vermişti. Ziraat Bankası’nın Çukurova’ya verdiği kredinin Turkcell’den alınan temettü ödemelerine bağlı olduğunu söyleyen Aydın, Çukurova ile Rus Alfa arasındaki anlaşmazlığın 19 Kasım’daki dava sonrası çözülebileceğini belirtti. Aydın, bu anlaşmazlıkta Ziraat Bankası’nın üzerine düşeni yapacağını kaydetti.
TÜRK TELEKOM'DA KOŞULLARA BAKARIZ
TÜRK Telekom hisselerinin satışı ile ilgili bir soru üzerine Aydın, “Bize göre hem talibi çıkar, belki başka bir şey olur. Ama bir ticari işlem olarak yarın alanlar ve satanlar itibarıyla veya işleticiler itibarıyla, bize gelirlerse biz o günkü koşullarda bakarız, çalışmamız uygun olursa çalışırız. Onun için bugün bir şey söylemeyiz.” diye konuştu.