Güncelleme Tarihi:
ABD'li kimya devi DuPont, Ortadoğu ve Kuzey Afrika üssü olarak seçtiği Türkiye pazarına daha da yüklenmeye karar verdi. DuPont, yıllık bölgesel toplantısını ilk kez Türkiye'de yaptı. DuPont Butacike Global Genel Müdürü Dave Mooney, ‘‘Özel sektör Türkiye'de istikrarın temel direği’’ dedi.
Telefondan kırılmaz cama, lycradan naylona yaşamımızı kolaylaştırılan sayısız ürünün hem mucidi hem de bir numaralı üreticisi olan ABD'nın kimya devi DuPont, Türkiye'ye yerleşiyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika satışlarından sorumlu birimini Türkiye'ye taşıyan DuPont ilk kez yıllık bölgesel toplantısını da Türkiye'de düzenledi.
DuPont Firması'nın ağır topları DuPont Butacite (R) Global Genel Müdürü Dave Mooney, Avrupa Bölge Müdürü Jeffrey Crudgington ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika'dan sorumlu Bölge Müdürü Fareed A. Salem'e yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
Türkiye’de yeni ortaklıklar düşünüyormusunuz?
- Sabancı ile endüstriyel naylon sektöründe 6 yıllık bir ortaklığımız var. Bu ortaklığı 1998 yılı sonuna kadar daha da büyütmeyi hedefliyoruz. DuPont Türkiye'de, lamine camın ana maddesi Butacite, teflon, lycra, tarımsal kimyevi maddeler, naylon gibi toplam 9 ürün pazarlıyor. Yakın bir gelecekte ortaklık düşünebileceğimiz sektör tarımsal kimyevi maddeler.
Türkiye'yi Ortadoğu ve Kuzey Afrika için bölgesel merkez olarak seçmenizin nedenleri?
- Ortadoğu ve Kuzey Afrika için bölgesel merkez kısa bir süre önce Cenevre'den İstanbul'a taşındı. İstanbul'daki merkezden bu bölgelere pazarlama, satış, teknik servis gibi hizmetler sunuyoruz. Türkiye'yi merkez olarak seçmemizin birkaç nedeni var. Birincisi Türkiye'deki iş potensiyeli. Türkiye'de hemen hemen her sektörde faaliyet var. İkincisi benzersiz bir iş gücünün varlığı, üçüncüsü ve en önemlisi özel sektörün gücü. Özel sektör, bölgedeki diğer ülkelerden çok daha güçlü. Özel sektörün Türkiye'de istikrarın temel direklerinden biri olduğunu düşünüyoruz.
Türkiye'nin DuPont için Ortadoğu'ya olduğu gibi Orta Asya için de bir sıçrama tahtası olabileceğini düşünüyormusunuz?
- Kesinlikle evet. Orta Asya ülkeleri henüz bir geçiş dönemi yaşıyor. Türk özel sektörünün bu ülkelerin kalkınması daha büyük bir rol oynayacağına da inanıyoruz.
Türkiye’nin gelecek beş yılına nasıl bakıyorsunuz?
- Türkiye'deki iş potansiyelimiz iki yılda ikiye katlandı. Enflasyonun kontrol altına alınması koşuluyla önümüzdeki beş yıl zarfında Türk ekonomisinde iki haneli bir büyüme bekliyoruz. Özellikle inşaat sektörü ve otomotiv büyük bir hızla gelişiyor.
Araştırmalar için ayırdığınız bütçe cironuzun ne kadarı?
- DuPont bilimsel araştırmalar için her yıl 2 milyar dolar ayırıyor. Dünya çapında yıllık ciromuzun 46 milyar dolar olduğunu göz önüne alırsanız bir oldukça önemli bir rakam.
100 bin kişi çalıştırıyor
ABD'nin kimya devi DuPont Firması yüzde 35'i yurdışında olmak üzere yaklaşık 100 bin kişi çalıştırıyor. Yılda 46 milyar dolarlık cirosu olan firmanın 1997 yılında net kârı 2.4 milyar dolar oldu. Yine 1997 yılında satışlarının yüzde 48'ini yurtdışına gerçekleştiren firma yılda 4
milyar dolarlık ihracat ile ABD'nin en büyük ihracatçı firmaları arasında. DuPont dünyada toplam 70 ülkede, 165 üretim tesisiyle faaliyet gösteriyor. Bu tesislerinin arasında 135 kimyevi madde fabrikası, beş petrol rafinerisi, 25 doğal gaz işleme tesisi mevcut.