Güncelleme Tarihi:
GARANTİ Bankası’nın yüzde 20.85 hissesini geçen yıl General Electric’ten (GE) satın alan İspanyol bankası BBVA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez, Türkiye’nin dünyada karar değiştirici ülkelerden biri olacağını söyledi. Gelecek 3 yıl boyunca 10 ülkenin (Çin, Hindistan, Türkiye, Brezilya, Endonezya, G.Kore, Rusya, Meksika, Mısır ve Tayvan) dünya büyümesinin yüzde 50’sini gerçekleştireceğini ve bunları ‘Eagles’ (Kartallar) olarak adlandırdıklarını belirten Gonzalez, “O kartallardan biri de Türkiye” dedi. Gonzales bölgede büyüme planları olursa bunu Garanti Bankası’ndaki eşit ortakları Doğuş Grubu ile birlikte yapacaklarını söyledi.
BBVA’ya yönetim opsiyonu
Garanti Bankası’nın yüzde 20.85’ini satın alarak Türkiye piyasasına çok iddialı giriş yapan İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) 1 yıl önce Doğuş Grubu ile 5 yıl eşit ortaklık şeklinde Garanti Bankası yönetimini paylaşma anlaşması yapmıştı. Anlaşmada, Doğuş Grubu yüzde 1 hisseyi BBVA’ya satarak yönetimde çoğunluğu İspanyollara bırakma hakkı vermişti. BBVA Başkanı Gonzalez ile Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, ortaklığın ilk yılında, gelecekte yapmak istediklerini ve Avrupa krizi ile ilgili yaklaşımlarını İstanbul’da basın mensuplarıyla paylaştı.
İspanya hatasını yapmayın
Gonzalez, gelişmiş yedi (G7) ülkenin gelecek 3 yılda dünya büyümesinin yüzde 20’sini gerçekleştirecek olmasına karşın ‘Kartallar’ın yüzde 50’sini yapacağını belirterek, listede yer alan Türkiye’nin de buna önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Gonzalez şunları söyledi: “Türkiye bence dünyadaki en iyi 10 ülkeden biri ve gelecekte karar değiştirici ülkelerden biri olacak. BBVA için de Türkiye çok ciddi bir potansiyel. Dünyanın birçok ülkesinin ilgisini çektiğini biliyorum. Türkiye’nin hikayesi çok başarılı. Ancak cari açık gibi lütfen İspanya’nın yaptığı hataları yapmayın.”
Garanti’yi yakalama isteği
Francisco Gonzalez, Garanti Bankası’yla ilgili değerlendirmesine ise “Fantastik bir ekibimiz var ve biz çok mutluyuz” diyerek başladı. BBVA ile Garanti olarak uluslararası ödemeler sistemi kurduklarını, başına Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin’i getirdiklerini hatırlatan Gonzalez, bankacılıkta önemli olan teknolojinin gelecekte çok büyük değişiklikler getireceğini belirtti. Gonzalez, “Dünyada teknolojide lider banka Garanti ve BBVA. Ancak biz BBVA olarak Garanti Bankası’nı yakalamaya çalışıyoruz. Bölgede olası yatırım fırsatları için ortağımız Ferit Bey ne derse o doğrultuda hareket ederiz” dedi. Şahenk de “Bölgesel fırsatları inşallah birlikte değerlendiririz ve bölgeye açılmalarına yardımcı oluruz” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya bakış açısını değiştirmeli, yoksa patlama etkisi yaratır
İSPANYA oldukça kötü bir dönemden geçiyor. Ülkenin en büyük 3’üncü bankası Bankia’nın yüzde 45’inin sohbet toplantısından hemen önce kamulaştırıldığı açıklandı. İşsizlik yüzde 25, bütçe açığı yüzde 8.5’larda. Ayrıca kriz kahini Roubini, “İspanya 3 yıl içinde Euro Bölgesi’nden çıkabilir” kehanetinde bulundu. BBVA Başkanı Gonzalez ise İspanya ve İtalya için bunları olası görmüyor ve şu öngörülerde bulunuyor:
İspanya ve İtalya’yı AB’den atma gibi bir seçenek olamaz. İspanya, Portekiz, İrlanda’da yeni hükümetler işbaşında ve reformlar gerçekleştiriyor. 2013’te İtalya’da seçimler var. İtalya ve İspanya 2-3 ayda ev ödevini yapıyor olacak ve birçok doğru adımlar göreceksiniz. Bu ülkeler Avrupa’nın pozitif tarafında olacak.
İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya bir araya gelip yeni ajanda hazırlayacak. İspanya bu anlaşmadan sonra daha iyi olacak.
Almanya bakış açısını değiştirmeli ve ödevini yapmalı. Alman yöneticiler sadece siyah ve beyaz değil gri alanlar da olduğunu anlamalı. Almanya artık böyle duramaz. Bölge büyümesindeki düşüş Almanya’nın GSMH’sini yüzde 10 düşürecek. Bu ülkelerde patlama etkisi yaratır.
Yeni bir Avrupa’ya ihtiyaç var ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) rolü ekonomilere yardım edecek şekilde yeniden tanımlanmalı.
Şahenk: Destek sürecek ne de olsa BBVA misafir
DOĞUŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise yaptığı konuşmada, eğer bir bankada birden fazla ortak varsa bir kültür çatışması yaşanabileceğini ve bunun önce müşteriye, ardından kamuoyuna yansıyacağını belirterek “Son 1 yılda Garanti aynı şekilde yürümeye devam etti” dedi. Eşit ortaklık yaparken BBVA’ya yönetimde daha fazla söz sahibi olmasını sağlayacak yüzde 1’lik hisse satma hakkının tanındığı ve bunun kullanılıp kullanılmayacağına yönelik soruya ise Şahenk şu yanıtı verdi: “Masada her şey mümkün. Opsiyonları var. İleride yüzde 1 opsiyonu kullansalar bile Doğuş Grubu olarak bankaya ve ülkeye hizmet etmeyi aynı şevkle sürdüreceğiz. Ne olursa olsun biz ev sahibi, BBVA ise misafir.”
Piyasalar sabırsız yakını görmüyorlar
İTALYA, İspanya ve Portekiz’de yeni seçilmiş hükümetlerin reformları yapmaya hazır durumda olduğuna dikkat çeken Francisco Gonzalez şöyle konuştu: “Piyasalar, yakını görmüyorlar. Yeni hükümetlerin uygulamalarının sonuçlarına dönük hareket etmek yerine sabırsız davranıyor ve günlük hareket ediyorlar. İspanya’da yeni hükümet reformlar için ciddi adımlar atıyor ve yeni kararlar alıyorlar. İspanya hükümeti de 2-3 ay içinde krizin aşılması için üzerine düşenlerin tamamını yapacak. Krizin tamamen aşılması için 2-3 yıllık bir süreçten bahsede-biliriz. Sadece Güney Avrupa ülkelerinin üzerine düşeni yapması yetmez. Almanya da üzerine düşenleri yapmak zorunda. Almanya’da Kuzey’den Güney’e para aktıralan bir sistemin yaşandığını düşünüyor. Alman seçmenler paranın kuzeyde kazanılıp güneyde yenildiğini sanıyorlar. Bunun böyle olmadığını anlamaları gerekiyor. Ortak bir mali politika belirlenmeli ve bunun için ECB gerçek bir merkez bankasına dönüştürülmeli. ECB’nin manvera alanı yüksek ekonomilere daha fazla destek verebilmeli.”
İspanya’da 50 ‘caja’ gider 5 büyük banka kalır
İSPANYA’da bankacılık sisteminin yarısı özel, yarısını 45-50 tane ‘caja’ denilen kâr amacı gütmeyen kredi kurumları oluşturuyor. Bankia, kötü durumdaki 6 caja’nın birleşmesiyle kurulmuştu. Ancak ömrü fazla olmadı. Gonzalez, tasarruf bankalarının çok kötü iş çıkardıklarını gelecek yıl bu 50 kurumu artık görmeyeceklerini iddia etti. Gonzalez’e göre İspanyol bankacılık sisteminde gelecek yıl 5-6 büyük özel banka ve
5 tane de orta ölçekli banka kalacak.