Dünyaya çivi çakıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya çivi çakıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2013 00:00

BALIKESİR’de üretim yapan Beksan Çivi, 2010’da yaptığı 3 milyon Euro’luk ek teknoloji yatırımının meyvesini, ihracatını hızla arttırarak topluyor. Dakikada 28 bin çivi üretilen ve üç vardiya çalışılan fabrikanın en büyük müşterisi de ABD oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin girişimcileri, gelişmiş pazarlarda üretimi azalan konularda da yatırım yaparak önemli cirolara ulaşabiliyor. Balıkesir’de çivi üretimi yapan Beksan Çivi Tel Makina İmalat Sanayi Tic. A.Ş., (Beksan Çivi) teknoloji yatırımlarıyla Çin’li firmalarla rekabet etmeyi başardı. 3 vardiya halinde çalışılan fabrikada üretilen çiviler 42 ülkeye ihraç ediliyor. 2010’da 3 milyon Euro’luk ek teknoloji yatırımı yapan firma dakikada 28 bin çivi üretebilir hale geldi ve ihracatını hızla artırdı. 16 milyon doları aşan ihracatında ABD pazarını birinci sıraya yerleştirmeyi başardı. Geçen yıl 46 milyon lira ciro yapan Beksan Çivi’de 160 kişi çalışıyor. Beksan Çivi CEO’su Hüseyin Bekki şöyle anlatıyor çivinin öyküsünü:

NALBUR babanın oğlu

* Balıkerisliyiz. Ben sanat okulu mezunuyum. Üniversite yarım kaldı. Çünkü 1978’de Ankara’da okumaya gittiğimde anarşi dönemiydi ve geri döndüm. Babamın yanında çalışmaya başladım. Babam nalburiye dükkanı işleten bir esnaftı. İnşaat malzemeleri satıyordu. 1981’de askerliği bitirdim ve bu işin yanına demir çelik sektöründe ticareti de ekledik. Metal ve sac ticaretine yöneldik. Ticaret hacmimiz hızla büyüdü. İşleme tezgahları aldık ve sanayi
ürünleri de hazırlamaya başladık.

Haberin Devamı

FABRİKAYI SATAMAYINCA

* 1996’da Balıkesir’de bir çivi fabrikasının satılık olduğunu (Kaplan Çivi) duyduk ve aldık. Ancak hemen sonra pişman olduk. Çünkü iş hacmine göre pahalıya almıştık. 6 ay kadar zorlandık ve biz de elden çıkarmak istedik. Ancak satamayınca işe devam kararı aldık. Çünkü Balıkesir küçük bir yer ve ‘başaramadılar’ dedirtmek istemedik. Yatırım yapmaya başladık. Günlük kapasiteyi yükselttik. 2002 yılında da OSB’de 30 bin metrekarelik alanda 15 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir fabrika yatırımı yaptık.

YATIRIM VE İHRACAT

* 2008’de 2, 2009’da 1, 2010’da da 3 milyon Euro’luk yeni makine ve teknoloji yatırımı yaptık. Dünya standartlarında, Avrupa ve ABD’nin istediği kalitede üretim yapmaya başladık. Dakikada 2 bin çivi yapabilen makineler aldık ve toplamda dakikada 28 bin çivi üretebilir bir tesis haline geldik. Günlük üretim 75 ila 100 ton arasında değişebiliyor. Yatırımları yaparken ihracat birimi de kurduk. 2010’da 9.5 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2012’de ise 16 milyon dolarlık ihracata ulaştık. İhracat yaptığımız ülke sayısını da 42’ye çıkardık. 3 vardiya (24 saat) çalışıyoruz. 160 kişilik istihdamımız var. 2012 ciromuz 46 milyon liraya ulaştı. İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Almanya, İngiltere, ABD, Şili, Brezilya, İsrail, Suudi Arabistan ve BAE en iyi müşterilerimiz. ABD, bu ürünlerde Çin’e karşı antidamping kararı aldıktan sonra en iyi pazarımız haline geldi. İhracatımızın yüzde 22’ini ABD’ye yapıyoruz. Avrupa’da da çivi üretimi geriliyor ve iyi pazar olma özelliği artıyor. Hammadde fiyatları Çin’de yaklaşık aynı ve navlun avantajı sayesinde rekabet edebiliyoruz.

Haberin Devamı

Farklı çiviler için yatırıma devam

* BEKSAN Çivi Ceo’su Hüseyin Bekki, farklı çiviler için yatırıma devam ettiklerini belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Çivide bütün ürünlerin bulunduğu bir firma oluyoruz. Ebat olarak bakarsak binlerce çeşit çivimiz var, tür olarak da 20 çeşit. Ar-Ge bölümümüz taleplere göre yeni çiviler geliştiriyor. Mesela mantolama çivisi isteniyor yapıyoruz. Yeni kalıplar hazırlıyoruz v.s. Bu arada bizim diğer şirketimiz Bekkiler Metal A.Ş.’yi de kardeşim Abdullah Bey yönetiyor. O işimizde ciro 60 milyon lira ve 30 kişilik istihdamımız var. Bir de kendi tesislerimizin enerji ihtiyacından hareket ederek enerji işine girdik. Rüzgar enerjisi yatırımı için lisans aldık ve yakında türbin seçimimizi yapıp yatırımı tamamlayacağız.”

Haberin Devamı

Niksar’dan, 20 milyon liralık maden suyu ihracatı

/images/100/0x0/55ea73a1f018fbb8f880d75c

ER-DEM Madencilik İnşaat Gıda Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Niksar’daki tesislerinde şişelenen maden suları, İsrail, Filistin, Irak, İran ve Hollanda’ya ihraç ediliyor. Akıncı köyündeki tesisin yönetim kurulu başkanı Durmuş Erdem, sade maden suyuyla başladıkları üretimi çeşitlendirdiklerini, limon, vişne, çilek ve karışık meyve aromalı maden suyu üretimine de başladıklarını, ürün yelpazelerine ‘bardak su’ da eklediklerini söyledi. Irak ve İran’la başladıkları ihracata İsrail, Filistin ve Hollanda’yla devam ettiklerini vurgulayan Erdem, “Yılda ortalama 20 milyon liralık ihracat yapıyoruz. Günlük 300 bin şişe maden suyu üretebiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Osman Okyay’a Türk-ABD ilişkilerinde önemli görev

/images/100/0x0/55ea73a1f018fbb8f880d75e

KALE Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, Türkiye ile ABD arasındaki ikili ticari ve ekonomik ilişkileri “model ortaklık” seviyesine yükseltmek amacıyla oluşturulan Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi (ETSİÇ) mekanizması paralelinde kurulan Türk-ABD İş Konseyi Türkiye Kanadı Başkanlığı’na seçildi. ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretinde temelleri atılan ETSİÇ mekanizmasıyla, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, Türkiye’ye daha fazla doğrudan yatırım çekilmesi ve üçüncü ülkelerde işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Osman Okyay, “ABD ile ilişkilerin model ortaklık seviyesine ulaşması, ülkemizin kalkınması açısından çok önemli. Türk kanadı üyesi arkadaşlarımla, bu amaç doğrultusunda önemli projeler geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea73a2f018fbb8f880d760
Bitkisel yağlardan 23 besin takviyesi

TÜRKİYE’nin en büyük bitkisel yağ üreticilerinden Konya merkezli Zade; Zade Vital markası ile doğal besin desteği ürünleri üretti. Eczanelerde satışa sunulan Zade Vital serisinde çörek otu, ruşeym, ısırgan tohumu, keten tohumu, üzüm çekirdeği, aspir, susam, kenevir, ceviz gibi tohum, bitki ve meyve yağlarının yer aldığını ifade eden Zade Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Zade Vital Serisi 16’si organik, 23 çeşitten oluşuyor. Ürünlerimizin ihracatı için de yoğun talepler alıyoruz” dedi. Büyükhelvacıgil, günde 400 analize tabi tutulan ürünlerin, 17 testten geçtiğini dile getirdi.

Diyarbakır’da Tarım Fuarı başlıyor

/images/100/0x0/55ea73a2f018fbb8f880d762

DİYARBAKIR’da “5. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı” bugün açılıyor. TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Fuarda binlerce çiftçi, katılımcı firmalarla bir araya gelerek, yeni ve yüksek verimli teknolojiler ile tanışma imkanı bulacak. 12 ülkeden 135 firma ve firmanın katılacağı fuarı 100 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Fuar, tarım sektörünün bölgedeki en büyük buluşması olacak” dedi. Ersözlü, fuarda, “Buzağı Teşvik ve İnek Güzellik” ve “Manda Teşvik ve Güzellik” yarışmalarının da düzenleneceğini kaydetti.

 


 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!