Güncelleme Tarihi:
DOĞAN Holding’in ana sponsorluğunda Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu tarafından bu yıl 18’incisi İstanbul’da düzenlenen Dünya Organik Kongresi’nin ikinci günü dün gerçekleştirildi. 13-15 Ekim tarihleri arasında yapılan fuarın ev sahiplerinden Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Güneşin Aydemir, kongre ile ‘organik köprüler’ kurmayı amaçladıklarını ifade etti.
Organik deyince Türkiye’de sadece ‘gıdanın’ akla geldiğini dile getiren Aydemir, “Kongre ile ‘Ekolojik bir gelecek için ekolojik köprüler kurmayı’ hedefliyoruz. Organik yaşamın tüm hatlarıyla içselleştirilmesi gerekiyor. Biz de bunun için çalışıyoruz. Yaşamın her alanı organik olabilir. Ulaşımdan giyilecek kıyafete kadar bir kültür oluşturulması gerekiyor. Bu çerçevede asıl olması gereken tüketim kültürünün sorgulanmasıdır. Kendine yetebilen bir toplum olabilmenin yolu her alanda organiği seçmekten geçiyor” dedi. Geleceğin ekolojik yaşamdan geçtiğinin altını çizen Aydemir, “Organik gıda alanında kanunlarımız çok iyi durumda. Ancak bu sadece ürünün organik olduğunu ispat ediyor. Asıl önemli olan insanların bunu davranışlarıyla ispat etmesidir” diye konuştu.
BÜYÜME GERÇEK DEĞİL
Ekolojik yaşamın tamamen bir ekonomi meselesi olduğuna vurgu yapan Aydemir, “Sürekli ülkelerin ekonomileri gayri safi milli hasılanın büyümesi ile ölçülüyor. Ancak bu sadece tüketimi arttırıyor. Örneğin komşunuzun ürettiği bir domatesi önce bir aracı geliyor ve alıyor. Daha sonra başka bir aracı gelip onu üretim tesislerine ulaştırıyor. Tesisten bir toptancı domatesi alıp marketlere ulaştırıyor. Daha sonra komşumuzun ürettiği domatesi gidip marketlerden alıyoruz. Sonuç olarak tüketici bu ürüne çok daha fazla para ödüyor. Ancak arada kazanan kimse olmuyor. Sadece para el değiştiriyor ve büyüyen sadece ülke ekonomisi oluyor. Bu da gerçekçi bir büyümeyi göstermiyor. Eğer organik yaşam benimsenirse bu sorun ortadan kalkıyor. Ürüne direk olarak sahip olunabiliyor” ifadelerini kullandı.
%2
Organik tarımın toplam tarım içindeki payı
800 bin hektar
Türkiye’de organik tarım yapılan arazi büyüklüğü
550 bin hektar
Bire bir organik üretim yapılan tarım arazileri
250 bin hektar
Arıcılık ve doğadan toplayıcılıkla ürün temin edilen alan
60 bin
Türkiye’de organik üretim yapan üretici sayısı
400 milyon dolar
Organik tarımın Türkiye’deki parasal değeri
214
Organik olarak üretimi yapılan ürün sayısı
Yüzde 75’i dış pazara
ORGANİK konusunda her ülkenin kendine özgü bir sistem geliştirdiğine dikkat çeken Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Profesör Doktor Uygun Aksoy, “Türkiye 1990’lardan itibaren organik alandaki yasal düzenlemeleri sistematik bir şekilde geliştirdi. Organik ürünlerin sertifikasyonu hakkında gerekli yasal düzenlemeler sağlandı. Bu alanda dünya üzerinde gelinen nokta ne ise Türkiye’de orada. ABD ve AB standartlarında organik üretimimiz var” dedi. Özellikle açılan pazarlarla organik sektörünün iç pazarda da büyümesinin sağlandığını söyleyen Aksoy, “Ancak Türkiye’de üretilen organik ürünlerin yüzde 75’i dış pazarlara satılıyor” dedi.