Güncelleme Tarihi:
Ağustos ayının ikinci yarısında dikimi yapılan safran, 39 dekar alanda 38 çiftçi tarafından üretiliyor.
Ekim-kasım ayları arasında mor renkli ve hoş kokulu çiçekleri açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran bitkisini sabah saatlerinde toplayan üreticiler, 80 bin çiçekten sadece yarım kilo elde ediyor ve kilosunu 10 ile 20 bin lira arasında satıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık, bitkinin bakımının çok zor olduğunu kaydetti. Safranın özel eğitimler sonunda üretilebildiğini vurgulayan Ayvalık, bu nedenle çiftçilere destek verdiklerini söyledi.
Üretimi artırmak için her yıl proje ürettiklerini anlatan Ayvalık, şöyle konuştu:
"Safran çok uğraş isteyen ve titizlikle yetiştirilmesi gereken bir bitki. Ağustos ayının ikinci yarısında bitkinin soğanını toprakla buluşturuyoruz. Ekim-kasım ayları arasında topluyoruz. Bu bitki baharat bitkisidir. 12 köyümüzde 38 çiftçi tarafından üretiliyor. Bu çiftçiler eğitimlidir. Kalitesinden ödün vermemek ve taklitlerinden sakınmak için (Safranbolu Safranı) olarak coğrafi işaretimizi aldığımız bitkinin pazar sıkıntısı yok. Küçük paketler halinde pazarlıyoruz."
Ayvalık, 3 Kasım'da “Safran Hasat Şenliği” düzenleyeceklerini kaydetti.
Çiftçi Recep Kartal ise 8 yıldır safran yetiştirdiğini ve çok zahmetli olduğunu ifade ederek, “Üretimi çok zor ve riskli. Pazar sıkıntımız yok. Ülkemizin her yerinden safran almaya geliyorlar. Hatta dünyanın çeşitli yerlerinden bizim safranımızı almaya geliyorlar. En son Cezayir ve İtalya'dan gelip aldılar” ifadesini kullandı.