Güncelleme Tarihi:
Yayın hayatının zirvesinde, 1972 yılında tirajı 7 milyonun üzerine çıkan Playboy dergisi, Hugh Hefner tarafından 1953 yılında ABD’nin Chicago kentinde kuruldu. Günümüzde Playboy Enterprises, Inc. imparatorluğu olarak interetten mobile her mecrada faaliyet gösteren Playboy, ABD’nin 50. ve dünyanın en iyi bilen markalarından biri kabul ediliyor.
Üniversiteden 1949’da mezun olduktan sonra çeşitli yayıncı kuruluşlarda çalışan Hugh Hefner, kendi dergisini çıkarmak hayaliyle 1953’de annesi ve erkek kardeşi dahil çeşitli kişilerden aldığı 8.000 dolar borçla arkadaşı Eldon Sellers ile birlikte HMH Publishing Corporation şirketini kurdu. Amacı “Stag Party” ismiyle bir erkek dergisi yayınlamaktı.
Ne var ki o tarihte yayınlanmakta olan Stag dergisinin yayımcısı benzer isimle bir dergi çıkarması halinde Hefner’i mahkemeye vermekle tehdit etti. Bunun üzerine Hefner, karısı Millie ve Sellers, birlikte alternatif isim arayışına girdiler. Yeni dergi için “Top Hat”, “Gentleman”, “Sir”, “Satyr”, “Pan” ve “Bachelor” gibi isimleri değerlendirdileı ama sonunda Sellers’ın önerisi "Playboy" adında karar kıldılar.
Playboy’un ilk sayısı Aralık 1953’de tarihsiz olarak çıktı çünkü Hefner ikinci sayıyı ne zaman çıkarabileğinden emin değildi. İlk sayının kapağında ve orta sayfasında Marilyn Monroe’nun bir takvim çalışması için çekilmiş fotoğrafları kullanıldı. Takvimden dolayı kamuoyunun fotoğraflara hali hazırdaki mevcut ilgisi Hefner’in pazarlama faaliyetleri ile birleşince, ilk dergi birkaç hafta içinde tükendi. İlk sayı tanesi 50 sentten 53,991 adet sattı. O tarihten 49 yıl sonra 2002’de ilk sayının sağlam kalmış bazı kopyaları açık artırmada 5.000 dolardan fazlaya alıcı bulacaktı.
TAVŞAN LOGOSU
Playboy’un dünyaca ünlü papyonlu tavşan başından oluşan logosu, derginin sanat yönetmeni Art Paul’un eseri. Derginin ikinci sayısında haber bitiminde yazı sonunu belirtmek amacıyla hazırlanan bu illüstrasyon o tarihten itibaren resmi logo kabul edildi ve günümüze kadar geldi. O gün bugündir, bu logo ayrıca derginin her sayısının kapağındaki fotoğrafın veya grafik çalışmanı bir yerine saklanarak eklenir.
MAKALELERİ İÇİN OKUNAN DERGİ
Playboy denilince elbette akla orta sayfa güzeli ve erotik kadın fotoğrafları geliyor. Yine de Playboy bundan aha fazlasıydı. Uzun ve detalı ropörtajlar da derginin önemli bir parçası sayılır. Örneğin Amerikalı ünlü tarihçi Alex Haley, çeşitli dönemlerde Playboy için, aralarında Martin Luther King Jr. ve Malcolm X’in de bulunduğu döneminin önde gelen isimleriyle ropörtajlar yapmıştır.
7 MİLYONU AŞAN TİRAJ
Dergi zirveye çıktığı 1972 yılında derginin tirajı aylık 7 milyonun üzerindeydi. Derginin tarihinde en çok satan sayı 7,161,561 adetle Kasım 1972 sayısı olmuştur. Bu derginin kapağında Rowland Scherman’ın fotoğrafladığı manken Pam Rawlings yer alır.
Kampanyanın ilanlarının bazı özellikleri dikkat çeker. Örneğin, ilanlardaki erkeklerin hepsi orta yaş grubuna aittir. Neredeyse her ilanda erkekler ceketli ve kravatlıdırlar. Yaptıkları her hareket, çevrelerindeki kendilerinden epey genç genç kadınların hayran bakışlarını toplar.
ABD dışında pek çok ülkede de uluslararası edisyonu bulunan Playboy, 1986–1995 arasında Türkiye’de de yayınlamıştı. Bugün dünya genelinde 1,5 milyon tiraja kadar gerileyen derginin halen 35 ülkede uluslararası edisyonu çıkıyor. Aşağıda bu farklı ülkelerde yayınlanmış Playboy ilanlarından çeşitli örnekler bulabilirsiniz.
1. OKUMA SEVGİSİ
Reklam Ajansı: Philipp und Keuntje, Hamburg, Almanya
“Kim demiş erkekler okumayı sevmez diye?”
2. UZAKTAN KUMANDA
Reklam Ajansı: Beijing Dentsu, Çin
3. SINAV ZAMANI
Reklam Ajansı: Neogama/BBH, São Paulo, Brezilya
4. ROPÖRTAJLARIN HASTASIYSANIZ
Reklam Ajansı: Neogama/BBH, São Paulo, Brezilya
“Ropörtajlara deli oluyorsanız. Playboy Kitabı - En İyi Ropörtajlar”
5. ARANIYOR
Reklam Ajansı: Grey Buenos Aires, Arjantin
“Sana içki siparişi veriyorlardı, şimdi seninler”
“Sabrının çıldırmasına izin ver”
“Telefonun çalması durmuyorsa sanadır”
“Hediye paketlemekten açmaya”
6. PLAYBOY TV AÇIK YAKALANINCA
Reklam Ajansı: Young & Rubicam, Arjantin
7. ORTA SAYFA
Reklam Ajansı: Y&R, Güney Afrika
Orta sayfadan fazlası
“Crack bağımlılığı”
“Silikon Vadisi”
“Ormanların yok olması”
8. SENİN ELİNDE
Reklam Ajansı: Neogama BBH, São Paulo, Brezilya
“Keyif senin ellerinde”
9. HATA
Reklam Ajansı: Y&R, Güney Afrika
“Bu hata online’da olmaz”
10. SANSÜR
Reklam Ajansı: MADE, Meksika
“Güzelliği sansürlemek suçtur”
11. DEVİR DEĞİŞTİ
Reklam Ajansı: Mstf Partners, Portekiz
12. SÖYLEŞİLER KOLEKSİYONU
Reklam Ajansı: Grey Buenos Aires, Arjantin
“Söyleşilerimiz de heyecan verici. Yeni Playboy Söyleşiler Koleksiyonu Kitabı”
13. SONSUZ
14. HEF OLMAK
Reklam Ajansı: Colenso BBDO, Yeni Zelanda
“Hef olmak daha iyi”
15. ERKEK CENNETİ
Reklam Ajansı: Ogilvy & Mather Frankfurt, Almanya
16. ERKEKLERİN AKLI
Reklam Ajansı: Springer & Jacoby Werbung, Almanya
“Erkeklerin aklında hep [Playboy logosu] var”
17. ÖZEL SAYI
Reklam Ajansı: Young & Rubicam Brezilya
“Sutyen külot özel sayısı”
18. FARE
Reklam Ajansı: Publicis, Hollanda
19. ELLER
Reklam Ajansı: Ogilvy & Mather, Frankfurt, Almanya
20. YILDÖNÜMÜ
Reklam Ajansı: Neogama BBH, Brezilya
“Playboy Brezilya’nın 31. yılı”