Güncelleme Tarihi:
Avrupa'da şirketlerin yıllık kârlarının 8 ila 10 katı fiyata satıldığını belirten KKR yetkilileri, Türkiye'de bu çarpanın 15-16 katına çıktığını bu nedenle de çok aceleci olmadıklarını ancak Türkiye'de ro-ro taşımacılığı alanında gösterdikleri mevcut faaliyetten oldukça memnun olduklarını söyledi.
2007 yılında 910 milyon euroya satın aldığı UN Ro-Ro yatırımıyla Türkiye'ye hızlı bir giriş yapan KKR'ın Yönetici Ortağı Reinhard Gorenflos, bu şirketin gösterdiği performansın kendilerini çok memnun ettiğini ancak yeni bir yatırımı şu anda düşünmediklerini söyledi.
UN Ro Ro'nun Hamburg'un Flensburger Tersanesi'nde inşa ettirdiği Türkiye'nin en büyük ro-ro gemisi UN İstanbul'un denize indirilme töreni için yaptığı davet
'Sektörde 2 yıl hızlı büyüme yok' |
Gümüşoğlu sektörde gelecek 2 yıl için çok hızlı bir büyüme beklentisine sahip olmadıklarını bunun Avrupa’da yaşanan ekonomik problemlerin ortadan kalkış hızıyla paralel seyredeceğini de söyledi. Gümüşoğlu, bu nedenle Avrupa dışında uzun vadede verimli olarak gördükleri yeni hatlar için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Kuzeyde de güneyde de başka hatlarla ilgilenmeye başladık. Karadeniz’de Ukrayna ve Rusya’ya büyük tonajlı taşıma, güneyde de düzenlemeler oturduğunda şu anda düşük tonajlı olan Mısır’a seferlerini artırmaya yönelik bir yatırım düşünebiliriz. Ancak şu anda kesinleşmiş bir planlamamız yok” dedi. |
Gümüşoğlu: Şu anda satış yok
U.N. Ro-Ro CEO’su Sedat Gümüşoğlu da tören öncesi yaptığı açıklamada, "Şu anda satış sürecinde değiliz. Şirketin değerini yükseltmek için çalışıyoruz." dedi.
Sektör frene basarken yatırım yaptı
Sektörü de değerlendiren Gümüşoğlu, özellikle Avrupa'daki kötü ekonomik gidişat yüzünden ro-ro taşımacılığının son beş yılda istenen performansı sağlayamadığına, şirket olarak bu dönemde yatırım yapmayı tercih ettiklerini söyledi.
Gümüşoğlu, "Dünyanın 2008 yılından beri içinde bulunduğu kriz ve bağlı olarak denizcilik ve taşımacılık alanında yaşanan gerilemeye rağmen 2008 yılından günümüze yatığımız yatırım miktarı 260 milyon euroya ulaştı. Son beş yılda Türkiye’nin dış ticareti yüzde 40 artarken Avrupa’ya yönelik ticaretteki artış yüzde 14 oldu. Avrupa’nın Türkiye’nin dış ticaretindeki payı ise yüzde 46’dan yüzde 38’e geriledi. 2007 yılında Avrupa’ya olan TIR taşımalarının 244 bin civarındaydı. Taşıma sayısındaki artış 2007 yılından bugüne yıllık yüzde 1’in altında kaldı" dedi.
Taşıma kapasitesi yüzde 61 arttı
Bu dönemde U.N. Ro-Ro’nun işlettiği hat sayısını 5’e çıkarttığını ifade eden Gümüşoğlu, "Araç taşıma kapasitemizi yüzde 61 artışla 200 binden 322 bine çıkarttık. Bugün itibarıyla TIR taşımalarında yüzde 60 artışı taşıyabilecek 43.5 kilometrelik gemi kapasitemiz mevcut" diye konuştu.
60 milyon euroya mal oldu KKR yöneticisi Gorenflos, Hürriyet muhabirinin sorularını yanıtladı
Küresel ekonomik krize ve dünya denizciliğindeki gerilemeye rağmen son beş yılda 260 milyon euro tutarında yeni gemi yatırımı yapan U.N. Ro-Ro, son olarak
280 TIR kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük Ro-Ro gemisi UN İstanbul’u filosuna kattı. Yaklaşık 60 milyon euroya alınan gemi denizde geçecek iki aylık test süresinin ardından İstanbul'a hareket edecek.
Geminin yoğunluğa göre mevcut tüm hatlarında kullanılabileceği ancak özellikle artan talep nedeniyle hafta sonu İstanbul-Trieste arasında çalıştırılması planlanıyor. UN İstanbul'la toplam gemi sayısı 12'ye ulaşan şirketin 2013'te yeni gemi alma planı ise bulunmuyor.
Rakamlarla UN İstanbul:
*Uzunluk: 208 metre
*Linermetre (Yüklenen araçların toplam uzunluğu): 4.1 Km.
*Araç Kapasitesi: 280 TIR
*Yüksüz ağırlık: 31 bin 500 ton
*Seyir sürati: 21 deniz mili
*4 ana güvertede yükleme alanı