Güncelleme Tarihi:
18 trilyon dolarlık bu ticaretten Türkiye’nin daha fazla pay alması gerektiğine işaret eden Çağlayan, “Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ortak ticaret alanı oluşturulması için temelleri attık. Bundan sonra süreç daha hızlı ilerleyecek” dedi.
Ortak ticaret alanı
Ekonomi Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğinde gerçekleşen Türk Azerbaycan Gürcistan İş Forumu’nda konuşan Çağlayan, şu bilgileri verdi: “İpek Yolu, Pekin’le Londra’yı birbirine bağlıyor. Böylesine bereketli topraklar üzerinde bulunuyorsak neden daha büyük adımlar atmayalım. Daha büyük projeler için çalışmalar ve anlaşmalar yapmamız gerekiyor. Dünya ticaretinden büyük pay kapan komşu ülkelere ticaret konusu bizler için de avantaja çevirilebilir. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye büyüme oranları ile dünya tarafından kıskanılıyor. Ortak ticaret alanı oluşturulması için çalışıyoruz.”
ABD ve Meksika örneği
Komşu ülkeler arasındaki ticaretin önemine dikkat çeken Çağlayan, şunları söyledi: “Bu konuda Amerika ve Meksika en belirgin örnek. Artık dünyada hızlı ticaret, anında tedarik konuları çok önemli. Bu süreçte engellerin kaldırılması gerekir.İnşallah en kısa zaman içerisinde nasıl Gürcistan’a Türkiye Cumhuriyeti kimliğimizle giriş yapabiliyorsak, Azerbaycan’a da Kars’tan Ardahan’a geçer gibi gideceğiz.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, üç ülkenin de İpek yolunu gerektiği gibi kullanamadığınıbelirterek, şöyle devam etti: “Çin, Sincan’a sanayisini taşıyor. Bu iki bölge arasında malları taşımak için iki koridor var. Kuzey koridorunu aşmak bir tır için 12 gün sürüyor. Çin, Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden gelen orta koridor ise 18 gün sürüyor. Aslında bizim de üzerinde bulunduğumuz orta koridor, kuzey koridoruna göre 1500 kilometre daha kısa. Mesafenin daha kısa olmasına rağmen gün sayısının artmasındaki etken gümrük prosedürleri gibi engeller. Ülkelerin bir araya gelip bu engelleri basitleştirmesi lazım. Neden böylesine avantajlıbir yolun üzerindeyken ticaret bizim ülkemizden geçmesin. Eğer bu engelleri kaldırırsak Türkiye ticaretten daha çok pay alır.”
Mimsan, Gürcistan’a 100 milyon dolar yatıracak
TÜRKİYE, Azerbaycan ve Gürcistan arasında gerçekleştirilen üçlü iş forumunda bir de anlaşma imzalandı. Türkiye’de enerjiden, çöp atık tesisi gibi bir çok alanda faaliyet gösteren Mimsan, Gürcü şirket GIG ile 100 milyon dolarlık kömürlü termik santral anlaşması imzaladı. Yatırıma bu yıl içerisinde başlayacaklarınısöyleyen Mimsan Group Sungurlar Enerji Genel Müdürü Yalçın Özdağ, “Tesisi 2 yıl içerisinde bitirmiş olacağız. Gürcistan potansiyeli çok yüksek bir ülke. Burada araştırmalarımız devam ediyor. İleriki dönemlerde yeni projeler için adımlar atacağız” dedi.