Dünya yükünün % 1'ini Türk gemileri taşıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya yükünün % 1ini Türk gemileri taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

DIŞ Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, dünyada deniz yoluyla taşınan toplam yükün yüzde 1'ini Türk gemilerinin taşıdığını söyledi. Ege Ro-Ro tarafından düzenlenen ‘‘21. yüzyılda Ro-Ro Taşımacılığı ve Türk İtalyan Ekonomisindeki Yeri’’ konulu panele katılan Tüzmen, Türkiye'nin dış ticaretinin büyük bir kısmının denizyolu ile yapılmasına rağmen, Türk deniz ticaret filosunun bu ticaretten aldığı payın büyük olmadığını söyledi.

1990'lı yılların başlarında yüzde 50'lere varan oranda Türk bayraklı gemilerle taşınan yükün 1999 yılında yüzde 28'lere düştüğünü belirten Tüzmen, denizyolu taşımacılığının diğer taşımacılık türlerine göre önemli avantajlar içerdiğini söyledi. Tüzmen, şöyle konuştu:

‘‘Denizyolu taşımacılığı demiryolu taşımacılığına göre 4.5 kat, karayolu taşımacılığına göre 4 kat, havayolu taşımacılığına göre ise 12 kat daha ucuzdur. Sanayi hammeddesini oluşturan çok büyük miktardaki yükün bir defada taşınması ise çok büyük bir avantajdır. İthalatımızda da miktar bazında eşya taşımacılığında denizyolunun ağırlığı görülmektedir. Geçtiğimiz son 3 yılda bu oran yüzde 90'lar civarındadır. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki, yükte ağır pahada hafif olan ihraç ürünlerimiz denizyoluyla, yükte hafif pahada ağır olan ihraç ürünlerimiz ise kara ve hava yoluyla taşınmaktadır.’’

Dış ticaret açığı ile ilgili gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tüzmen, kişi başına düşen GSMH, 10-15 bin dolara yükselmediği sürece dış ticaret açığının kapanmayacağını belirterek, ‘‘Bu yıl sonunda dış ticaret açığının 20 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Buna göre yıl sonunda ihracatın 28 milyar dolar, ithalatın ise 48 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini düşünüyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!