Dünya Türk makarnası yiyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya Türk makarnası yiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2005 11:18

Dünya makarna üretiminde beşinci sırada yer alan Türkiye, Rusya'dan Kuzey Afrika'ya ve Japonya'dan Dubai'ye kadar 109 ülkeye ihracat yapıyor. dünya Türkiye makarna üretiminde dünyada beşinci sırada bulunuyor.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sarıgül, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2004 yılında 512 bin ton makarna ürettiğini ve bu yıl sonunda üretimin 545 bin ton seviyesinde gerçekleşmesinin tahmin edildiğini belirterek, ”Bu miktarlara baktığımızda dünya makarna üretiminde beşinci sırada bulunuyoruz” dedi.

Dünya makarna üretiminin 10 milyon ton olduğunu ve birkaç ülkede yoğunlaştığını ifade eden Sarıgül, İtalya'nın 3 milyon 100 bin 843 ton ve yüzde 32 payla dünyanın en büyük üreticisi konumunda olduğunu, bu ülkeyi yüzde 12 ile ABD, yüzde 11 ile Brezilya'nın izlediğini söyledi.

YIL SONUNDA 150 BİN TON

Türkiye'nin 1970 yılında 13 ton ile başlayan makarna ihracatının sürekli artış kaydettiğini, 1997 yılına gelindiğinde yüzde 6.7 payla (136 bin ton) dünyanın ikinci makarna ihracatçısı durumuna geldiğini anımsatan Sarıgül, en büyük pazarları olan Rusya'daki ekonomik kriz, ABD ile İtalya'nın uyguladığı antidamping vergisi yüzünden ihracatın düştüğünü anlattı.

Sarıgül, şöyle devam etti: “Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle sektörde yeni pazar arayışlarına girildi. Bunun sonucunda 2001 yılı ihracatı 36 bin ton olarak gerçekleşti ve Gürcistan, Lübnan, Japonya gibi yeni pazarlara ihracat yapıldı. 2002'de 49 bin ton olan ihracat, 2003 yılında 68 bin 450 ton seviyesine yükseldi. 2004 yılında ulaşılan ihracat rakamı ise yaklaşık 127 bin ton oldu. Devam eden ihracat artışı ile Türkiye'nin kısa zamanda eski konumuna gelmesi hedefleniyor. İhracatımızın 2005 yılı sonunda 150 bin tonu aşacağı tahmin ediliyor. Son yıllarda ihracatımız Dubai, Japonya ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyada 109 ülkeye gerçekleştiriliyor.”

Sarıgül, yıllık yaklaşık 1.5 milyar dolar olan dünya makarna ihracatının yüzde 65'inin İtalya tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.

“HEDEF, KİŞİ BAŞI MAKARNA TÜKETİMİNİ 8 KİLOGRAMA ÇIKARMAK”

Sarıgül, dünyada kişi başına makarna tüketiminde 28 kilogram ile İtalya'nın ilk sırada yer aldığını, bu ülkeyi 13 kilogramla Venezüella ve 11.7 kilogramla Tunus izlediğini belirterek, şunları söyledi: “Komşumuz Yunanistan'da ise kişi başı yıllık tüketim 8.7 kilogram. Makarna ülkemizde yeterince tüketilmiyor. TMSD'nin yıllardır uyguladığı tüketiciyi bilinçlendirme ve bilgilendirme kampanyalarıyla 5.4 kilograma yükseldi. Hedef, bunu 8 kilograma çıkarmak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!