Dünya Ticaret Örgütü’nde ’liberalleşme’ krizi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Ticaret Örgütü’nde ’liberalleşme’ krizi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2006 00:00

Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Doha raundunu korumak üzere önde gelen altı ülkenin yaptığı görüşmelerden sonuç alınamadı ve küresel serbest ticaret anlaşması ile ilgili müzakerelerin geleceği belirsizleşti. G-6 adı verilen Avustralya, Brezilya, Hindistan, Japonya, Avrupa Birliği ile ABD, tarım ve sanayide ticareti artırma yöntemi konusunda anlaşma sağlamayı başaramadılar.

Dünya Ticaret Örgütü’nün küresel ticaret görüşmeleri, çiftlik ve imal edilmiş ürünlerdeki ticaretin liberalleştirilmesi konusunda anlaşılamaması nedeniyle başarısız oldu. Üst düzey bir diplomat, "G-6 görüşmeleri çöktü. Şu anda (Doha raundunun) durdurulmasından başka hangi seçeneklerin uygun olduğu açık değil" dedi. Diplomat aynı zamanda, bundan sonraki adımlara karar vermek üzere DTÖ’nün 149 üyesinin katılacağı bir toplantı yapılacağını söyledi.

DERİNLEŞEN KRİZ: Küresel serbest ticaret anlaşması umutlarını canlı tutmak için yapılan son dakika görüşmelerinde, diplomatlar, dünya ticaretinde önde gelen devletlerin uzun süren ilk seans tartışmalarında büyük gelişme sağlayamadıklarını ve dün daha da derinleşen bir krizle karşılaşıldığını söylediler. Ancak, anlaşmaya aracılık etme görevi üstlenen Lamy başkanlığında önceki gün yapılan 14 saatlik görüşmelerde, tarımda iç destekler olarak bilinen sübvansiyonlar konusunda ilerleme sağlanamadı. ABD’ye bu konuda daha fazla taviz verme baskısı yapılıyordu. Avrupa Birliği Komisyonu’nun tarımdan sorumlu üyesi Mariann Fischer Boel, yaptığı açıklamada, "İç destekler konusunda hiçbir hareket olmadı. Yarın (bugün) toplanarak gece bir şey değişip değişmediğini, yeni fikirlerin ortaya çıkıp çıkmadığını göreceğiz" dedi.

ABD’NİN TARİFE ISRARI: ABD’den henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı. Washington, kendisi sübvansiyonlar konusunda adım atmadan önce, "korumacı" olarak adlandırdığı Avrupa Birliği (AB) ve diğer DTÖ üyelerinin tarım ticaretinde tarife engellerini azaltmak konusunda adım atmaları gerektiği konusunda ısrar ediyordu. Diplomatlar, Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy’nin ticaret alanında önde gelen altı devletin temsilcilerine, bir gelişme olmazsa Doha görüşmelerinin askıya alınacağını söylediğini belirtmişlerdi.

ABD sorumlu tutuluyor

DÜNYA ticaret görüşmelerinin başarısız olmasından Avrupa’nın en büyük ekonomilerindeki şirketlerin etkileneceği belirtiliyor. Hindistan Ticaret Bakanı Kamal Nath, görüşmelerin askıya alındığını ve görüşmelerin yeniden başlatılmasının aylar ve yıllar alabileceğini söyledi. AB Ticaret Komisyoneri Peter Mandelson, görüşmenin başarısız olmasından ABD’yi sorumlu tuttu. Mandelson, bu aşamada görüşmelerin devam etmemesinin süreç için daha iyi olacağını belirterek, Washington’un çiftlik ticareti ve tarım sübvansiyonu konusunda diğer ülkelerin gösterdiği esnekliği göstermediğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!