Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük internet hizmeti sağlayan firması America Online (AOL) ile yine dünyanın en büyük medya firması Time Warner, tarihin en büyük nikahını kıyıyor. Time Warner ile AOL, birleşerek 350 milyar dolarlık yeni bir şirket oluşturacaklar. Yeni şirketin yönetim kurulu başkanlığını, AOL başkanı Steve Case, genel müdürlük görevini ise Time Warner yönetim kurulu başkanı Gerald Levin yürütecek.
DÜNYANIN en büyük İnternet servisi veren şirketi America Online ile geleneksel medyanın devi Time Warner dün birleşme kararı aldıklarını ilan ettiler. Böylece piyasa değeri 350 milyar dolarlık (190 katrilyon lira) dev bir şirket doğmuş oldu. Son yüzyıla damgasını vuran iletişim dünyasındaki bu evlilik, dünyanın en büyük medya şirketinin de doğuşu oldu. Birleşme, aynı zamanda dünyanın en büyük birleşmesi olarak tarihe geçti.
American Online şirketinin bir hissesi bu açıklama yapılmadan önce 13 dolar, şirketin piyasa değeri 164 milyar dolardı. Time Warner'ın ise, bir hissesi 30 dolar ve toplam değeri 83 milyar dolardı. Evlilik kararının ilan edilmesiyle 13 dolarlık AOL hissesi 85 dolara, 30 dolarlık Time Warner ise 95 dolara yükseldi. Böylece iki şirketin toplam piyasa değiri 350 milyar dolara fırladı.
Paine Webber şirketinin teknoloji piyasaları analisti Chris Dixon, Amerikan CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, evlilik sonucu ortaya çıkan şirketin piyasa değerinin 450-500 milyar dolara ulaşacağını savundu.
AOL YUTTU MU?
Time Warner ve AOL tarafından yapılan açıklamaya göre yeni kurulacak şirketin adı AOL-Time Warner olacak. Ancak New York Borsası'nda AOL adıyla işlem görecek. AOL hissedarları ellerindeki hisseleri yeni şirketin hisseleriyle bire bir karşılığında değiştirecek. Time Warner'ın bir hissesine sahip olan yeni şirketin 1.5 hissesini alacak. Piyasada Time Warner'ın 1.5 milyara yakın hissesi var. AOL'nin ise, 2.58 milyar hissesi bulunması nedeniyle, Time Warner hissedarlarına yeni şirket hisselerinden daha çok verilmesine rağmen yönetim yine de AOL'nin olacak. Yeni şirketin yüzde 55'i AOL'nin yüzde 45'i ise, Time Warner'ın olması bekleniyor.
AOL Başkanı Steve Case yeni şirketin de başkanlığını yürütecek. Time Warner'ın Başkanı Gerald M. Levin, genel müdür görevini yürütecek. Time Warner'ın yüzde 9'luk hissesine sahip olan CNN'in kurucusu Ted Turner ise, Steve Case'in yani yeni şirket başkanının yardımcılığını yürütecek. 16 kişilik yönetim kurulunu, iki şirket 8'er üyelikle eşit paylaşacak. Steve Case yayınladığı bildiride, geleneksel medya ve İnternet evliliğinin iletişim alanında da büyük bir devrime yol açacağını söyledi. Case, evlilik sonucu alışverişten, haberleşmeye, eğlenceden spora varıncaya kadar her alanda büyük bir ileşitim değişikliği yapılacağını savundu.
İnternet'te bir numara
AMERİCA Online (AOL) 1985 yılında ABD'nin Virginia Eyaleti Dulles kentinde kuruldu. İnternet teknolojileri ve kullanımı ile elektronik posta alanlarında dünyanın bir numaralı şirketi. 20 milyon üyeli America Online ve 2.2 milyon üyeli CompuServe adlı İnternet kullanım şirketine sahip. En son Sun Microsystems şirketini de satın alarak ICQ'dan AOL Instant messenger, Netscape Netcenter'dan, İnternet'te müzik yayını ve satışı yapan NullSoft şirketine kadar onlarca iletişim şirketine sahip.
Yazılı basın imparatoru
GELENEKSEL medyanın dünya devi Time Warner, televizyondan çizgi filme kadar bir çok alanda faaliyet gösteriyor. Time Inc ve Warner Communications adıyla 1989 yılında kuruldu. Daha sonra 1996 yılında CNN'in kurucusu Ted Turner'ın, Turner Broadcasting şirketi ile birleşti. Time Warner 5 alanda faaliyet gösteriyor. Kalbolu televizyonlar, yazılı medya, film dünyası, müzik ve kablolu haberleşme sistemleri. Şirketin en ünlü ürünü CNN haber televizyonu. HBO kablolu yayın televizyonu Time, People ve Sports Illustrated dergileri de dünyanın bir numaralı dergileri.
Mahkemelik olabilir
YENİ şirketin Amerikan anti-tekel yasalarına göre mahkemelik olma ihtimali var. ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, konunun federal yetkililer tarafından inceleme konusu olacağına kesin gözüyle bakılması gerektiğini söyledi. Daha önce Bill Gates'in sahip olduğu Microsoft firması, Windows programındaki tekelini explorer programının pazarlanmasında kullanarak haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle mahkemelik olmuştu. Devam eden davayı da America Online açmıştı.