Güncelleme Tarihi:
Arıların kavak, meşe, kayın, akasya ve kozalaklı ağaçlar ve çalılardan toplayarak arka bacaklarında taşıdığı ve diğer arıların yardımıyla kovana boşalttıkları propolis, farklı alanlarda kullanılabiliyor.
Arıların kovanda çatlakları kapatması, koloniye giren zararlıların mumyalayıp kokuşmasının önlenmesi, petek hücrelerin cilalanıp parlatılması ve kovanın steril hale getirilmesinde kullandığı propolisten, Zonguldak İli Arı ve Yetiştiricileri Birliğinin (ZAYBİR) girişimiyle üretilen sakızlar da ilgi görüyor.
Başta Japonya olmak üzere bazı ülkeler pastil, tablet, krem ve solüsyon yapımında faydalanılan propolisten ilgili bakanlığın izniyle bir süre önce üretilen 80 bin kutu sakız, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Artvin gibi illerde satılıyor.
Kentlerdeki arıcılıkla ilgili ürünlerin yer aldığı iş yerlerinde satışa sunulan sakızların uluslararası tanıtımı için Dünya Arıcılar Birliğinin 19-27 Eylül tarihleri arasında Arjantin Buenos Aires'te düzenlenecek Apimondia 2011'e (Dünya Arıcılık Kongresi) katılacak ZAYBİR, ürünün ihracına yönelik de girişimlerde bulunmayı hedefliyor.
ZAYBİR Başkanı Selahattin Güney, propolisin çok yaygın kullanım alanı bulunduğunu, farklı hastalıklarda vücut direncinin korunması ve arttırılması amacıyla tüketildiğini söyledi.
Arıların doğal yaşantılarında, yaşadıkları ortamı son derece temiz tutan hayvanlar olduğunu anlatan Güney, şöyle konuştu:
“Propolis, yurt dışında hastalıklara karşı kullanılan bir ürün. Özel tuzaklar veya çerçeve aralarından kazıma yöntemiyle kovan içinden topladığımız propolisleri özel işlemden geçirerek saflaştırıyoruz. Anlaştığımız bir firma aracılığıyla formülünü belirlediğimiz sakızın üretimini yaptırdık. Yurt dışında propolisli sakız üretiliyor. Bizim ürünümüzde ise propolisin yanı sıra bal, tarçın ve mentol var. Dünya Arıcılık Kongresi'nde bu ürünümüzü tanıtacağız. Ayrıca, yeni ürünlerin yer aldığı yarışmaya katılacağız. Dünyada benzeri olmayan ürünümüzü ihraç etmeyi hedefliyoruz. Bu sayede Türk arıcısı, bugüne kadar kazıyıp attığı propolisi, ekonomisine katkı amacıyla kullanabilecek.”
Güney, Arjantin'deki fuarın ardından ikinci etap üretime başlayacaklarını, sakızlarının Türkiye'nin yurt dışına ihraç ettiği ürünler arasında yerini almasını istediklerini kaydetti.