Dünya pamuk borsası yeniden tırmanışta

Güncelleme Tarihi:

Dünya pamuk borsası yeniden tırmanışta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2008 10:40

Pamuk ekim alanlarındaki daralış ve buna bağlı olarak yaşanan sorunlar nedeniyle Çukurova pamuğunun 2 YTL'ye kadar yükseldiği, İzmir pamuğunun ise dünya fiyatlarının üzerinde alıcı bulduğu bildirildi.

Türkiye'nin tarım merkezlerinden ve bir dönemin “beyaz altın diyarı” Çukurova'da, pamuk çapalama dönemi devam ederken, ekim alanlarındaki hızlı daralma tekstilcileri düşündürüyor.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel,  son dönemlerde pamuk fiyatlarında dünya ve yurt içinde oluşan fiyatların, ekim alanlarındaki daralma konusunda dile getirdikleri sıkıntılarda ne kadar haklı olduklarını gözler önüne serdiğini belirtti.

Coşkuntuncel, pamuğun stratejik bir ürün olduğunu, buna rağmen uygulanan üretim ve destek politikalarının sonucunda ekim alanlarının daraldığını belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye'de son yıllarda pamuk ekim alanları hükümetin uyguladığı fiyat politikalarına bağlı olarak inişli çıkışlı grafik çiziyordu ancak, bu yıl tam bir daralma söz konusu. Ülkemizde 1980-1981 sezonunda 672 bin hektar olan pamuk ekim alanı 1997-1998 sezonuna gelindiğinde 719 bin hektara yükseldi. 2004-2005 sezonunda 637 bin hektara düşen ekim alanı geçen sezon yeniden çıkış yaparak 700 bin hektara yükselse de bu yıl yüzde 30 daralma bekliyoruz.”

“TEKSTİLCİNİN FİYAT DÜŞÜRME ÇABASI”

Coşkuntuntuncel, tekstilcilerin arzın fazla olduğu hasat döneminde fiyat düşmesi umuduyla alım yapmayınca bugün ithal pamuğa mahkum olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Dünyada pamuk fiyatları 160-170 sent civarında. İthal pamuğun kilo fiyatı ise Türk tekstilcisine 190 cente mal oluyor. Şu anda tekstilciler hammadde sıkıntısı yaşıyor. Zaten yükselen maliyetlere pamuktaki tırmanış da eklenince sıkıntı aşılmaz boyuta geliyor. Çukurova pamuğu 2 YTL'ye yükseldi, İzmir pamuğu dünya fiyatlarının üzerinde bir fiyatla 2,25 YTL'den satılıyor. Oysa üretim teşvik edilip, tekstilci yerli pamuğa değerini verseydi bugün ne üretici ne de tekstilci zorda kalırdı.

Sanayici (pamuk fiyatını nasıl düşürürüm?) planı yapma yerine piyasa dengelerini korumak için azami gayret sarf etmeli. Çünkü, pamuktaki yükseliş Türk tekstilcisinin rekabet gücünü de kırıyor. Pakistan, Cin ve Hindistan'la rekabet edilemiyor. Başlarını taştan taşa da vursalar mevcut tabloda ithalattan başka çıkış yolu yok. Türkiye'nin bu yıl en az 1 milyon tonun üzerinde lif pamuk ithalatı olur. Böyle devam etmesi mümkün değil.”

Coşkuntduncel, dünya pamuk borsasındaki yükselişin devam edeceğini tahmin ettiklerini belirterek, “Dünyadaki üretimde 7 milyon balya daralma var. Çin, ABD ve Özbekistan pamuğuna mahkum kalıyoruz. Ancak, şikayet etmeye de hakkımız yok. Oluşan tablodan herkes ders çıkarıp daha fazla sıkıntılar yaşanmadan bir dönemin beyaz altını pamuğa hak ettiği itibar verilmeli” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!