Dünya girişimci zirvesinde aile şirketi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Dünya girişimci zirvesinde aile şirketi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2006 00:00

Monte Carlo’da Ernst&Young’un düzenlediği "Yılın Dünya Girişimcisi" zirvesinde, Arkas Holding’in patronu Lucien Arkas ile ABD’li Kohler Şirketler Grubu Başkanı Herbert Kohler, aile şirketlerini tartıştı. Lucien Arkas, "Benim gözümde aile hep şirketten öndedir" dedi. Kohler ise, "Şirketim önce gelir" yanıtını verdi.

BU yıl 20’ncisi yapılan ve Ernst&Young’ın düzenlediği ’Yılın Dünya Girişimcisi" yarışmasında 32 ülkenin girişimcisi ’yılın girişimcisi’ olmak için Monte Carlo’da yarıştı. 2005’te dünya çapında 10 bin girişimcinin katıldığı yarışmada bu yıl Türkiye’yi Goldaş Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Yalınkaya temsil etti. Sedat Yalınkaya, Türkiye’de Ernst&Young ve Milliyet’in birlikte düzenlediği yarışmada Türkiye’yi temsil etme hakkını kazanmıştı.

HANZADE DOĞAN JÜRİDE: Ernst&Young Yılın Dünya Girişimcisi Yarışması’nın jürisinde bu yıl Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan da yer aldı. Aralarında dünyanın en başarılı girişimci ve yöneticilerinin bulunduğu yedi kişilik jüri, zirve boyunca günde 12 saat adaylarla tek tek görüştü. Ağırlıklı olarak dünyadaki ekonomik gelişmelerin ve başarılı girişimcilerin öykülerinin paylaşıldığı zirveye bu yıl katılanlar arasında, The Economist Group Başkan Yardımcısı Daniel Thorniley, Polonya Eski Başbakanı Marek Belka, Hong Kong eski Valisi Lord Patten of Barnes gibi onemli isimler bulunuyor.

AİLEM ÖNCE GELİR: Yılın Girişimcisi Dünya Zirvesi (The Entrepreneur of the Year World Summit), kapsamında düzenlenen ’Aile Şirketleri’ konulu oturuma katılan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, "Aile şirketlerinin yüzde 95’inin üçüncü nesilde yok olduğu söylenir, ancak biz çok şükür dördüncü nesilde de devam etmeyi başardık" diye konuştu. Dedesi 300 yıl önce Fransa’dan Türkiye’ye gelen Lucien Arkas, ABD’li işadamı Kohler Şirketler Grubu Başkanı Herbert Kohler’le birlikte ailesinin öyküsünü anlattı. Monte Carlo’da kalabalık bir girişimci grubuna seslenen Lucien Arkas, "Benim gözümde aile her zaman şirketten önemlidir" mesajını vererek, şöyle konuştu: "Aile üyelerinin şirketteki pozisyonlarına profeyoneller karar veremez. Kendi kuruluşlarımızda profesyonel yöneticilerle çalışıyoruz, ancak şirketin geleceğine ait tüm kararlar aileye ait olur. Şirketimin hisselerini üç çocuğum arasında bölüştürdüm, torunlarım için bugünden bir aile anayasası geliştirdik."

ŞİRKETİM ÖNCE GELİR: Herbert Kohler ise tam tersi, kendisi için her zaman şirketinin ailesinden önce geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Çocuklarım ancak yönetim kurulu üyelerinin onayıyla yönetime gelebilirler. 11 kişilik yönetim kurulunun yalnızca beşi aile temsilcisi."

Easyjet, devlere meydan okudu

ENRST&YOUNG Yılın Dünya Girişimcisi Zirvesi’nde gencecik bir adamın, ufacık bir şirketle, dünya devi British Airways’e meydan okuyuşunun öyküsü ilgiyle izlendi. 1995’te kurduğu Easyjet’i, 1998’de bir şirketler topluluğu haline getirmeyi başaran Stelios Haji-Ioannou’nun sunumu, yeni bir iş modelinin eskisini bir anda devre dışı bırakabileceğinin de göstergesi oldu. Rakip hava yolları arasında ayrışmak için, ilk uçağını portakal rengine boyatan Stelios, dünyayı portakal rengi yapmak hayaliyle yola çıktığını anlattı. Kıbrıslı bir ailenin küçük oğlu olan Stelios Haji-Ioannou, yüreğinin sesine kulak vererek 25 yaşında, ucuza uçak bileti satma hayaliyle kendi şirketini kurmuş.

Mücevherde 60 bin ürün yaratan Türk

ERNST&YOUNG Yılın Dünya Girişimcisi yarışmasında bu yıl Türkiye’yi Goldaş Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Yalınkaya temsil etti. 3.3 milyar dolar cirosu, 10 ülkedeki ofisi ve 60 bin çeşit ürünüyle, mücevhercilik alanında başarılı bir marka yaratan Goldaş’ın öyküsü, Monte Carlo’daki 32 finalist ülke arasında en çok ilgi çekenler arasındaydı. Sedat Yalınkaya, Türkiye’de Ernst&Young ve Milliyet’in birlikte düzenlediği yarışmada Türkiye’yi temsil etme hakkını kazanmıştı.

İşten kovuldu, 45 milyar dolarlık şirketi oldu

DÜNYANIN en büyük 50’nci şirketi olan Home Depot’un kurucusu da, bu yıl ABD adına yılın girişimcisi olarak yarıştı. 1978’de işinden kovulan Arthur Blank, 1979’da arkadaşıyla kurduğu Home Depot’yu 45 milyar dolar cirolu, 1134 mağazalı bir dünya devi haline getirmiş. Fortune dergisi tarafından, 7 yıl boyunca dünyanın en hayran olunan özel perakendecisi seçilen Home Depot, sosyal sorumluluk projeleriyle de dikkat çekiyor.

Güneş enerjisi petrole karşı

ALMANYA’nın en başarılı girişimcisi, Anton Milner ve ortağı, petrole alternatif olarak güneş enerjisinden yararlanmayı düşünerek yola çıkmış. 2005’de 300 milyon Euro ciroya ulaşan Q-Cells, Sharp’tan sonra alanında dünyanın en büyük şirketi olmuş.

Ortaokul öğretmeniydi medya devi yarattı

KÜÇÜK bir dergide yazarken, Endonezya’nın medya devine dönüşen, Jakob Oetama meslek hayatına, ortaokul öğretmeni olarak başlamış. Jakob Oetama, 40 yıl sonra dev bir medya imparatorluğunun sahibi olmuş. 11 bin kişiye iş imkanı sağlayan Kompas Gramedia Group’un basılı ve elektronik mecra, yayıncılık, otelcilik ve kitap mağazalarından oluşan 50 şirketi mevcut.

Hintli Birla, madenden telekoma her alanda var

HİNDİSTAN’ın birincisi 38 yaşındaki Kumar Mangalam Birla, yılda 8 milyar dolar ciro ve 820 milyon dolar kára ulaşan Aditya Birla Group’un Başkanı. Yılda yüzde 20 oranında büyüyen grupta, maden, çimento, metal işinden, tekstile, finansal hizmetlerden, telekoma kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!