Dünya enerji güvenliğinin anahtarı Türkiye olacak

Güncelleme Tarihi:

Dünya enerji güvenliğinin anahtarı Türkiye olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2006 00:00

Shell'in enerjide gelecek senaryolarını hazırlayan Baş Analisti Cho Khong, "Dünyanın enerji güvenliği endişesine çare anahtar ülkelerden biri Türkiye olacak. Türkiye’nin bölgedeki önemi giderek artıyor" dedi.

GLOBAL enerji devi Shell’in Baş Siyasi Analisti Cho Khong, Asya’nın 30 yıl önce yakaladığı ekonomik dönüşümü bu kez petrol zengini Körfez ülkelerinin yaşayacağını söyledi. Shell’e politik trendler konusunda danışmanlık yapan Khong, "Henüz ilk günlerindeyiz, ama Güney ve Doğu Asya 1970 ve 1980’lerde nasıl bir dönüşümden geçtiyse, Körfez ülkeleri de aynı süreci yaşayacak gibi geliyor" dedi. Petrolün Ortadoğu’nun jeopolitiğinde büyük rolü olduğunu vurgulayan Cho Khong, Ortadoğu’nun "41 yıllık petrolü kaldı" iddialarını gerçekçi bulmuyor. Chong, "Ortadoğu’nun en düşük maliyetli ’hidrokarbon’ üreticisi olmayı sürdüreceğini kabul etmemiz gerekiyor. Gelecekteki enerji senaryoları ne olursa olsun, bu böyle. Dolayısıyla bu bölge global enerji ihtiyaçlarına anahtar rol oynamaya devam edecek" diye konuştu.

ENERJİ GÜVENLİĞİ ENDİŞESİ: Cho Khong, dünyanın "enerji güvenliği" endişesine çare olacak anahtar ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Türkiye’nin bölgedeki öneminin giderek arttığını belirten Khong, "Çünkü Orta Asya, Rusya, Ortadoğu ve Batı Avrupa’da stratejik bir pozisyona sahip. Bugün enerji güvenliği en önemli endişe konusu. Hem enerji üreticilerinin hem de onu tüketen ülkelerin arz, pazarlar, enerji kaynağı ve ulaşım güzergahında alternatifler geliştirmesi gerekiyor. Türkiye bu bölgede oynamak için önemli role sahip" diye konuştu. Cho Khong, petrolün geleceğine ilişkin ilginç bir örnek verdi: "Şeyh Yamani’nin dediği gibi Taş Devri dünyada taş kalmadığı için bitmedi. Petrol devri de dünyada petrol kalmadığı için bitmeyecek."

HİDROKARBON KAYNAKLAR: Dünyada şu anda kullandığımız geleneksel türde petrol ve gaz bolluğu olduğunu belirten Khong, "Geleneksel petrol ve gaz dünyadaki toplam ’hidrokarbon’ enerji kaynaklarının yalnız yüzde 27’si, yani bir bölümü. Shell ve diğer enerji şirketleri, kalın yağ ve şist petrolü gibi geleneksel olmayan hidrokarbon kaynakları geliştiriyor" dedi. Hidrokarbon denilince en hassas konu iklim değişikliği ve global karbon emisyonları. Cho Khong da zaten, "Hemen basitçe hidrokarbon kaynaklara gidelim diyemeyiz" diyor ve ekliyor: "Çünkü global ısınma sorunu artıyor. Daha çevreci sürdürülebilir enerji kaynaklarına ihtiyacımız var. Teorik olarak dünyanın şu anki nüfusundan fazlasına yetecek kadar yenilenebilir enerji potansiyeli var. Enerjiyi nerede lazımsa oraya taşımak ve likit yakıtlara çevirmek çok büyük sorun. Shell sürdürülebilir enerji kaynakları geliştirme çabasını sürdürüyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!