Dünya ekonomisinin geleceği kadınlara bağlı

Güncelleme Tarihi:

Dünya ekonomisinin geleceği kadınlara bağlı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2006 00:00

Amerikalı yönetim gurusu Tom Peters, gelecek 10 yıldaki ekonomi trendinin öncelikle kadınlar ve yaşlanan nüfusa bağlı olacağını belirterek, "Çin’i, Hindistan’ı, interneti unutun. Asıl dünya ekonomisinin geleceği kadınlarda yatıyor" dedi.

DÜNYACA ünlü Amerikalı yönetim gurusu Tom Peters, gelecekte ekonominin kadınlara bağlı olacağını belirterek, "Çin’i, Hindistan’ı, interneti unutun. Asıl dünya ekonomisinin geleceği kadınlarda yatıyor" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği 1. İnnovasyon Konferansı için Türkiye’ye gelen Peters, "Son beş yılda, her üç boş pozisyondan ikisini kadınlar doldurdu" örneğini verdi.

ARAYI KAPATIYORLAR: Tom Peters, "ABD ve Japonya’da nüfus yaşlanıyor. Erkekler üst pozisyonlarda ama yavaş yavaş emekli oluyorlar. Gelecek 10 yıldaki ekonomi trendi birincisi kadınlar, ikincisi yaşlanan nüfusa bağlı olacak. Kadınların maaşları erkeklere göre düşük ama yavaş yavaş arayı kapatıyorlar. Bir de reklamların hedef kitlesi 18-35 yaş arasına yönelik. ABD’de bu yaş grubunda çok insan yok artık. Olanların da cebinde para yok. Artık yaşlı nüfus hedef alınmalı" diye konuştu. Peters, en iyi müteşebbislerin öğretmenini dinlemeyen öğrenciler arasından çıktığını belirterek, düzgün insanlardan yaratıcı fikirler çıkmayacağını iddia etti.

AB ÜRKÜTÜCÜ: Peters, son yıllara bakıldığında İngiltere’nin diğer Avrupa ülkelerinden daha başarılı olduğunun görüldüğünü kaydederek, "Haddim olmayarak şunu söylemek istiyorum. Neden bir ülke AB gibi bir yerin üyesi olmak ister. AB’nin beni korkutma nedeni; AB, Brüksel’deki görünmez dev binalarda kapanık çalışan ve işi regülasyon yazmaktan ibaret olan ve AB’yi daha az rekabetçi yapan bürokratlar tarafından yönetiliyor olması" diye konuştu.

FAVORİ ŞİRKETİ: En favori şirketinin internet tarayıcısını bulan Netscape olduğunu anlatan Peters, şunları söyledi: "Doğdu, dünyayı değiştirdi ve ölüp gitti. Kalıcı olmak gibi bir şey aptalca. Fark yaratma üstüne kurulu bir şirket olmak lazım. Fark yarat belki devam edersin, nasılsa gideceksin. Çin’den korkuluyor ama her ülkede çok fazla küçük işletmeler var. Küçük firmalar ülkelerin geleceğini inşa edeceği asıl taşlar."

Yenilenmeyen ölecek

1. İNNOVASYON Konferansı’na katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, innovasyonun bilgi riskine ve bilgi mimarisine dayandığını, artık eskisi gibi ’kendin pişir, kendin ye’ mimarisinin geçerli olmadığını belirterek, "Ya yenilen, ya öl. Yenilik yapmayan firmalar ölmeye mahkum. Ülke olarak hızlanmamız gerekiyor. Dünya ticaretinde daha fazla söz sahibi olmamız lazım. Öncelikli hedefimiz innovasyon projesine finansal destekler bulmak olmalı" dedi. Tüzmen, innovasyon sayesinde birçok alanda gelişmeler gösterildiğini kaydederek, innovasyon çalışmalarının rekabet gücünü artırmak için ideal ortam yaratacağını ifade etti. Geleneksel çalışmaların innovasyona çevrilmesi gerektiğini kaydeden Tüzmen, "Bugün sadece AB ülkelerinde değil, OECD ülkeleri arasında da ihracat şampiyonu Türkiye olmalı. Bunun sürdürülebilmesi için de innovasyonun da devam ettirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Tüzmen, küreselleşmenin artık dünyada en önemli olgu haline geldiğini, firmaların da küresel rekabete açık olduğunu kaydederek, firmaların ayakta kalabilmeleri için innovasyonu artırması gerektiğini vurguladı. Tüzmen, innovasyonu sağlayabilmek için üniversite, kamu ve özel sektör işbirliğinin gerekli olduğunu kaydetti.

İnnovasyon Konseyi kurulmalı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise, innovasyonun yaratıcılığının para getiren ticari tarafı olduğunu aktararak, "Eğitim sisteminden başlayarak, tüm düşünce alanlarımızı innovatif kılmak için topyekün bir yaratıcılık dalgası yaratmamız ve bu dalgayı sıradan olana saldıran ve önüne gelen her türlü sıradanlığı silip süpüren bir tsunamiye dönüştürmemiz gerekiyor. Bu çerçevede acil olarak Ulusal İnnovasyon Konseyi kurulması gerekiyor. İçinde mutlak Türkiye tasarımcısının, sanayicisinin, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının yer alacağı, laf değil, iş yapan, etkin, güçlü ve donanımlı bir konsey kurulmasında geç bile kaldık. Konsey’in kurulması için Bakanımız Kürşat Tüzmen liderliğinde çaba göstereceğiz" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!