Dünya Ekonomik Forumu: Türkiye Davos'un yıldızı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Ekonomik Forumu: Türkiye Davosun yıldızı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYA Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, Türkiye'nin son yıllarda yeniden parlamaya başladığını belirterek, ‘‘Hiç kuşku yok, Türkiye yükselen bir yıldız’’ dedi. Dünya Ekonomik Forumu’nun tanıtım kitapçığında Türkiye ile ilgili maddede ‘Türkiye, yeni bir başlangıç’ ibaresi yer aldı.

TURGUT Özal'ın başbakanlığı döneminden sonra dünya liderleri ve yön verenlerinin biraraya geldiği Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda Türkiye, bu yıl yeniden parladı. Dünya Ekonomik Formu, Forum Başkanı Klaus Schwabs, Hürriyet'e, ‘‘Hiç kuşku yok Türkiye, yükselen bir yıldız’’ dedi.

Schwabs, bu açıklamasını önceki gece, Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışı dolayısıyla Davos'taki müzede verdiği kokteyl sırasında verdi. Türkiye'nin son yıllarda yeniden parlamaya başladığını bildiren Schwabs, bunun Dünya Ekonomik Forumu toplantısında da görüleceğini belirtti.

Schwabs'ın bu sözleri, Dünya Ekonomik Forumu'nun programında da açıkça görüldü. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) resmen aday gösterilmesinin ilk büyük yansıması da Dünya Ekonomik Forumu programında ayrı bir bölüm halinde, sunulmasıyla ortaya çıktı.

‘‘Türkiye yeni bir başlangıç’’ başlığını taşıyan oturum maddesinde Türkiye'nin resmen Avrupa ve Ortadoğu-Orta Asya arasındaki bölgesel bir anahtar olduğu kabul edildi. Ve bu üç bölge için, ‘‘Önemli bir bağ’’ deyimi kullanıldı. Programda yer alan bu bölümde, Türkiye'nin ekonomik potansiyeline nasıl ulaşacağı sorusuna yanıt aranırken, diğer bir soru olarak da, ‘‘Önemli reformları gerçekleştirmek ve daha çok özelleştirmek için yürürlükteki politikalar yeterli mi?’’ gösterildi.

Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, dün gece Davos'ta Türk heyeti ile dünyanın önemli liderlerinin kaldığı, Seehof Oteli'nde düzenlenen toplantıda bu soruların yanıtlarını vermeye çalıştı.

Zürich'ten Davos'a dün trenle gelen Ecevit, bugün yapılacak oturumların da ilgi odağı. Ecevit, sadece Türkiye'deki yatırımları ve geleceğe ilişkin politikalarının değil, dünyanın geleceğini de ilgilendiren önemli sorunların ele alındığı oturumların da gözdesi olacak.

EKONOMİ DEĞİL TOPLUM

Ecevit, bu sabah yapılacak ‘‘Batı hálá varlığını sürdürüyor mu?’’ başlıklı oturumda Avrupa'nın sınırlarının genişlemesiyle Batı'nın eski özelliğini koruyup koruyamayacağı ve Avrupa-ABD ilişkilerinin yeni Milenyum'da aynı vizyonu paylaşıp paylaşamayacağı konularındaki görüşlerini aktaracak. Ecevit, ayrıca, ‘‘Ekonomi değil toplum’’ konulu toplantının açılışında yapacağı konuşmada da piyasa ekonomisinde toplumun önemini vurgulayacak.

Ecevit'le birlikte Davos'a gelen Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise Türkiye'nin dünyanın doğusundaki etkinliğini anlatacak. Böylece Ecevit, Avrupa ve ABD denklemini tutup, Türkiye'nin yeni binyıldaki açılımını yaparken, Cem de Kafkasya, Ortaasya ve Balkanlardaki ekonomik ve siyasi gücünü dile getirecek. Cem, bu görüşlerini ‘‘Kafkasya ve Orta Asya için bakış, İpek Yolu'nun büyük oyunu’’ isimli toplantıda dillendirecek.

Bu toplantıya Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Kazakistan Başbakanı Kasımzhomart Tokayev ve BBS World TV'den Nik Gowing katılacak. Cem ayrıca, ‘‘Avrupa Dış Politikası ve Genişleme çabası’’ konulu toplantıda da Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu ile Çek, Slovenya Başbakanları, İngiltere Merkez Avrupa Reformları Başkanı ile birlikte, Avrupa'nın gelecekteki genişleme süreci üzerinde duracak.

Ecevit, bugün ayrıca, İngiltere Başbakanı Tonny Blair ile öğle yemeğinde buluşacak ve daha sonra başbaşa görüşecek.

ecevitler'in romantik yolculuğu

DAVOS Zirvesi'ne eşi Rahşan Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve beraberindeki heyetle katılan Başbakan Bülent Ecevit, Zürih-Davos arasında yaptığı aktarmalı tren yolcuğu sırasında romantik görüntüler oluştu. Ecevit çifti vagonun camından karlar altındaki manzarayı keyifle seyrettiler. Kendisine tahsis edilen özel vagonda basına açıklama yapan Ecevit tren yolcuğunu çok sevdiğini belirterek, ‘‘Otomobilde insan kendisini hapsolmuş gibi hissediyor. Oysa trenler, şehirler, köylerin, kasabaların içinden geçer. Trenin içinde kendimi özgür hissediyorum hem de daha çok zevk alıyorum. Türkiye'de de demiryolunun genişlemesini istiyoruz. Bu konuyu da hükümet olarak karara bağladık’’ dedi.

Davos büyük fırsat

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Davos Zirvesi'nin Türkiye için ‘‘büyük fırsat’’ olduğunu söyledi. Zürih-Davos arasındaki tren yolculuğu sırasında soruları yanıtlayan Ecevit, ‘‘Bu yıl Türkiye'nin zirveye aktif bir şekilde katılmasına Dünya Ekonomik Forumu yöneticileri büyük önem verdiler. Programda bize ve katılacağımız etkinliklere geniş yer verdiler. Çünkü Türkiye'deki büyük ekonomik atılımların geniş olanaklara yol açağını gözlemlediler’’ dedi.

Davos'daki toplantılara politikacıların yanı sıra çok sayıda ekonomik ve bir çok büyük finans kuruluşunun temsilcilerinin de katılacağına dikkat çeken Ecevit, ‘‘Bu bizim için Türkiye'nin olanaklarını sergilemesi için büyük fırsat. Şu aşamada dış sermayeye katkısına derhal açabileceğimiz projelerin bilgilerini burada aktaracağız. Türkiye'nin olanakları ve yatırım imkanlarını tanıtan bir de broşür hazırladık. Bu toplantının Türkiye için çok umut verici olacağına inanıyorum' dedi.

Gazetecilerin, ‘2000 Yılı'nda yabancı sermayenin yurda girişini nasıl görüyorsunuz?' sorusuna ise Ecevit, ‘‘Türkiye'de istikrarlı, uyumlu ve hızlı çalışan bir hükümet ve meclis olduğunu gördüler’’ dedi.

Türkiye'nin yapısal aksaklıklarını gidermek için var güçleriyle çalıştıklarını belirten Ecevit, ‘‘Aksaklıkları gidermek için IMF'nin hatırlatmalarına fırsat bırakmadan aksaklıkları giderme çabalarını gerçekleştirmeye çalıştık. Halkın bugünkü hükümete güven duyduğunu görüyorlar. Tabi ki bütün bunlar dış dünyanın Türkiye ekonomisine olan güvenini artırıyor. Bu toplantının Türkiye açısından çok umut verici olacağını umuyorum’’ dedi.

İsrail Başbakanı Ehud Barak ile toplantıya gelmekten vazgeçmesi nedeniyle görüşemeyeceğini belirten Ecevit, vakti çok sınırlı olan ABD Başkanı Bill Clinton ile görüşme olanağı bulursa bundan memnun olacağını söyledi.

Ecevit'in içinde bulunuduğu tren daha sonra Landguart Garı'na geldi. Ecevit ve beraberindeki heyet, burada kendilerini Davos götürecek trene geçtiler. Ecevit'in bulunduğu özel kompartımana basın mensupları alınmadı.

Saat 15.00 Davos'a gelip Seehof Oteli'ne yerleşen Ecevitler'in, bir gazeteci ordusu izledi. Koşuşturmalar sırasında, Ecevit'i izleyen basın mensuplarından yere düşenler oldu.

Ecevit'le birlikte kimler gitti?

BÜLENT ve Rahşan Ecevit'in haricinde Türk resmi heyetinde Dışişleri Bakanı İsmali Cem, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mithat Balkan, Büyükelçi Ümit Pamir, Büyükelçi Erdal Tümer, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Murat Sungar, Dışişleri Bakanı Özel Müşaviri Oğuz Demiralp, Dışişleri Bakanlığı Kafkaslar Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ünal Çeviköz, Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Zeynel Yeşilay, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdür Yardımcısı Çetiner Karahan, Başbakanlık Basın Müşaviri Cem Avcı, Dışişleri Bakanı Özel Kalem Müdürü Murat Esenli yer alıyor.

Ekonomi programı ilk sınavdan tam not aldı

EKONOMİ bürokrasisinin üst yönetimi, uygulamaya konulan ekonomik programını anlatmak için dünyanın önemli merkezlerininde toplantılar düzenleme kararı aldı. İlk olarak önceki gün Paris ve Londra'da yapılan toplantılarda program yabancı sermayenin beğenisini kazandı.

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, önceki gün Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından Londra'da düzenlenen toplantıda ilk olarak program hakkında yabancı yatırımcılara bilgi aktardı. Demiralp, dün Başbakan Bülent Ecevit ile birlikte geldiği Davos'ta konuyla ilgili Hürriyet'e yaptığı açıklamada, uluslararası yatırımcıların program konusunda bazı soruları olduğunu ve bunlara açıklık getirdiklerini bildirdi. Demiralp'in verdiği bilgiye göre Londra'daki toplantının ardından Japonya ve ABD'de de yine Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından programın anlatılmasına dönük toplantılar yapılacak. Bu toplantılarda da Türkiye'nin uygulamaya koyduğu yeni ekonomik program her iki ülkenin yatırımcılarına aktarılacak. Demiralp'in verdiği bilgiye göre, yabancı yatırımcıların soruları ve Demiralp' ile Erçel'in verdiği yanıtlar şöyle oldu:

Programdan sapma olacak mı?

- Hayır, herşey baştan hazırlanıp uygulamaya konuldu. Hükümet de bu programın sonuna kadar arkasında olduğunu kararlılıkla her aşamada vurguluyor. Bu nedenle siyasi iradenin programa verdiği destek çok güçlü.

Enflasyon oranları programdaki gibi 3 yılda tek haneli rakama inecek mi?

- Biz programı buna göre yapıyoruz. Hem mali olarak radikal önlemler aldık, hem de iş aleminin bu programa desteği çok büyük. Bunun en önemli göstergesi de kamu kağıtlarının değerlerindeki büyük düşüştür. Ayrıca kamu kesimi ve iş alemi tam anlamıyla birlikte programı satın almıştır.

Özel sektör fiyat artışlarını programa uydurabilecek mi?

- Hedeflenen enflasyona göre özel sektör fiyatlarını ayarlama sözü verdi.

Mali kesimdeki son önlemlerin devamı gelecek mi, yeni önlemler alınacak mı?

- Şu anda bankacılık kanunu batıdaki herhangi bir ülkede uygulanan kanundan aşağı değil, hatta ileridir. El konulan bankalar dışındakiler sektöre ayak uydurabilecek bankalardır. Yeni bir mali önleme gerek duyulmayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!