Güncelleme Tarihi:
Dünya genelinde Türkiye ile birlikte 60 ülkede faaliyet gösteren Amerikan-Suudi ortaklı Greif firması, geçtiğimiz yıl şubat ayında bine yakın kişinin çalıştığı Hadımköy fabrikasındaki işgal eylemi ile gündeme geldi. Günler süren eylem
Ancak, DİSK/Tekstil-İş Sendikası ve uluslararası danışmanlık şirketi StratejiCo A.Ş.’nin yürüttüğü çalışmalar, süreci tersine çevirdi. Greif CEO’su Dano Lister ile birebir yapılan görüşmeler sonrası öncelikle şirketin Türkiye’de kalması sağlanırken, ikinci aşamada 4 fabrikadaki taşeron sistemine son verilmesi için çalışma yürütüldü.
TEKSTİLİN YÜZDE 90’INDA
Bir yıl kadar süren çalışmanın detaylarını, DİSK/Tekstil-İş Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak, StratejiCo Başkanı Selim Oktar ve Greif yetkilileri Hürriyet Dünyası ile paylaştı. Taşeron sisteminin kaldırılması için yürüttükleri çalışma sonrası hazırladıkları raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile de paylaştıklarını ifade eden Oktar, Türkiye’de tekstil sektörünün yüzde 90’ında taşeron sisteminin uygulandığına işaret etti.
BİR FABRİKADA 44 AYRI ‘PATRON’!
Oktar, dünyadaki örnekleri de incelediklerini anlatarak şöyle devam etti: “Şirketler, taşeron sistemini, maliyet avantajı sağladıkları için uyguluyor; ve bunu böyle açıklıyor. Ancak bizim çalışmamız farklı bir sonuç ortaya koydu. Taşeron sistemi esasında rekabet dezavantajı yaratıyor. Greif’te 44 ayrı taşeron vardı. Her birinde 20’şer 25’er kişilik gruplar. Aynı çatı altında bir bölüm işçi kadrolu bir bölümü taşerona bağlı… Bu durum başta verimlilik, kalite, know-how başta olmak üzere bir dizi soruna yol açıyor. 250 işçiden oluşan odak gruplar ile birebir görüştük ve sonuçta ortaya çıkan veriler şirket yetkililerini de ikna etti. Eğer bu çalışma başarılı olmasaydı Greif’in Türkiye’de kalması zor olurdu.”
KENDİ ALANINDA BİR İLK
Rıdvan Budak ise, yürüttükleri çalışma sonrası öncelikle Greif’in Türkiye’de kalmasını sağladıklarını sonrasında taşeron uygulamasının ortadan kalkmasını sağladıklarına işaret etti. Budak, işçi ölümleri ve meslek hastalıklarına da yol açan taşeron uygulamasının kayıt dışı ekonomiyi de beslediğine vurgu yaptı. Budak “Greif’de elde ettiğimiz sonuç kendi alanında bir ilk. İlk kez bu ölçekte bir uluslararası bir şirkette taşeron uygulaması kalkmış oluyor” dedi. DİSK Tekstil İstanbul Şube Başkanı Kazım Doğan ise, taşeron uygulamasının kalkması ile Greif’deki bin 300 taşeron işçinin de kadrolu işçi durumuna geldiğini, normal sendikalı işçinin sahip olduğu haklara sahip olmaya başladığını kaydetti.
UZUN YILLAR KALMAYI AMAÇLIYORUZ
Greif’in Türkiye’de yatırıma devam etmesi için bir dizi görüşmenin yürütüldüğü Greif CEO’su Dano Lister, “Greif’in en önemli değeri çalışanlarıdır” dedi. Lister, Türkiye’de gerçekleştirdikleri dönüşüm ile birlikte uzun yıllar Türkiye’de kalmayı amaçladıklarını kaydetti. Greif Türkiye Genel Müdürü Sevinç Yener ise, “İstihdam politikası ve iş modeli değişikliğini bütün paydaşların beklentilerini karşılayacak şekilde yürütmeye özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu.