Güncelleme Tarihi:
İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuarı, dünya denizcilerini buluşturdu. Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, açılışını yaptığı fuarda, hükümetin Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması kararı aldığını ve çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi.
İKİ yılda bir düzenlenen Exposhipping Uluslararası Denizcilik Fuarı ve Konferansı'nın 6'ncısı İstanbul Fuarcılık ve Deniz Ticaret Odası İşbirliğiyle dün CNR Fuar Merkezi'nde açıldı.
Fuarın uluslarası denizcilik otoritelerinin katıldığı konferansları ile denizcilik haftası şeklinde geçmesi bekleniyor. 30'una kadar sürecek fuarın açılışını Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu yaptı.
26 ÜLKEDEN KATILIM
26 ülkeden denizcilik konularında uzman katılımcıların yer aldığı Exposhipping 2000 Fuarı kapsamında düzenlenen ‘‘Uluslarası Denizcilik Konferansı’’nda ise dünya denizciliğinin geleceği ve Boğazlar konusu tartışıldı. Konferansta konuşmacı olarak Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Ramazan Mirzaoğlu, İtalya Ulaştırma Müsteşarı Senatör Mairo Occhipinti, İngiltere'de Baltık Borsası Başkanı Hugh McCoy ile dünyanın en büyük tanker filosuna sahip İsveçli armatör Lars Carlsson yer aldı.
TÜRK DENİZCİLİĞİ
Dünyada mevcut deniz ticaretinin yüzde 0.8'lik bölümünün Türk deniz ticaret filosu tarafından gerçekleştirildiğine işaret eden Mirzaoğlu, Türkiye'nin deniz ticaret kapasitesi ve filosunun dünya üzerinde küçümsenemeyecek öneme sahip olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ihracat ve ithalatının ise sadece yüzde 30'unun Türk gemileriyle yapıldığını hatırlatan Mirzaoğlu, ‘‘Bu yüzden 2-2.5 milyar dolar döviz kaybımız var. Geçen yıl çıkardığımız ikinci gemi siciliyle filolarımızı güçlendireceğiz’’ dedi.
Türk denizcilerinin uluslararası camiada hakettiği yeri alması için seferberlik başlattıklarını da söyleyen Mirzaoğlu, bu yıl içinde Denizcilik Şurası'nın toplanarak, denizcilikle ilgili milli politikaların belirleneceğini söyledi.
Fuarda bakanlık müjdesi
Ramazan Mirzaoğlu, ‘‘Uluslararası Denizcilik konferansta yaptığı konuşmada, koalisyon protokolünde olmamasına rağmen genel başkanlar düzeyinde yapılan görüşmeler sonucu Denizcilik Bakanlığı kurulmasına karar verildiğini bildirdi. Bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirten Mirzaoğlu, ‘‘Bakanlığın kurulmasıyla denizcilik sektöründeki dağınıklığın da önüne geçilmiş olacaktır’’ dedi.
Rekabet gücü arttı
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, 2. Gemi Sicil Kanunu'nun getirdiği mali kolaylıklar sayesinde gemi donatanlarının rekabet gücünün arttığını vurguladı. Türk denizciliğinin tüm dünya denizciliği ile entegre şekilde faaliyetlerini yürüttüğünü belirten Kaptanoğlu, Türk armatörlerinin denizlerde can, mal ve çevre güvenliğini artırmak ve haksız rekabeti önlemek üzere IMO ve AB çevrelerince başlatılan standart dışı gemilere karşı mücadele kampanyasını desteklediğini söyledi.