Güncelleme Tarihi:
MİTTAL'İN SAHİBİ DÜNYANIN 5. ZENGİNİ |
Dünya çapında 2. sırada olan Avrupalı rakibi Arcelor'ı satın alarak sektördeki birinciliğini pekiştiren Mittal Çelik'in sahibi Hint kökenli İngiliz vatandaşı olan Lakşmi Mittal, dünyanın en zengin 5. kişisi olarak tanınıyor. Forbes dergisinin tahminine göre, diğer aile üyeleriyle birlikte Mittal Çelik'in hisselerinin yüzde 87'sini elinde tutan 56 yaşındaki işadamının kişisel serveti 23,5 milyar doları buluyor. Bu servet, Mittal'i Brunei Sultanı Hasan el Bulkiya, Microsoft'un kurucusu Bilgates, ABD'li yatırımcı Warren Buffet gibi tanınmış isimlerle birlikte “süper zenginler” listesinin tepesine oturtuyor. |
MİTTAL VE ARCELOR, ERDEMİR İHALESİNE KATILMIŞTI
Birleşme kararı alan dünya çelik devleri Mittal ve Arcelor, Türkiye'de Erdemir ihalesine katılmalarıyla gündeme gelmişti. 2 milyar 770 milyon dolar bedelli Erdemir ihalesinde Mittal yazılı turlarda elenmişti.Arcelor ise açık artırmanın birinci turunda fiyat 2 milyar 670 milyon dolara çıktığında ihaleden çekilmişti. Ardından Arcelor, Oyak'ın Erdemir'in alımı için kurduğu Ataer'in yüzde 41'lik bölümüne ortaklık için uzun süre görüşmeler yapmış, ancak Rekabet Kurulu'ndan onay çıkmayacağı düşüncesi ile bu ortaklıktan vazgeçilmişti.
ARCELOR'UN ORTAKLIK İSTEĞİ
Erdemir'in geçtiğimiz yılın Ekim ayında gerçekleştirilen ihalede, yüzde 46.12'lik hisse için en yüksek teklifi 2 milyar 770 milyon dolar ile OYAK vermiş ve ihaleyi kazanmıştı. Bu arada ihale sonrasında da Arcelor'un Erdemir ilgisi devam ederken, şirketin Erdemir'deki payı geçtiğimiz yılın Aralık ayında yüzde 5'i geçmişti.
Ardından OYAK, Erdemir'deki, Türkiye Kalkınma Bankası'na ait pay ile birlikte toplam, yüzde 49.29 oranındaki hissesinin alımı için Ataer Holding A.Ş'yi kurmuş, geçtiğimiz yılın Aralık ayında da bu şirketin yüzde 41 oranında hissesini Arcelor'a devretmeyi kararlaştırdığını açıklamıştı. Devire ilişkin izin başvurusu Ocak ayında Rekabet Kurumu'na gitmiş, ancak Şubat ayında Kurul'dan izin çıkmayacağı yönündeki görüşler üzerine ortaklıktan vazgeçilmiş, başvuru da gündemden düşmüştü. Arcelor, basında çıkan haberlerin ardından da Erdemir hisselerinin satın alınmasına katılımdan vazgeçtiğini teyid etmişti. Öte yandan Erdemir'in OYAK ve Arcelor tarafından ortaklaşa kontrol edilmesi, AB'den de onay almıştı.
HİNDİSTAN'DA SEVİNÇ, LÜKSEMBURG'DA KABULLENME
Mittal'in, başta Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker olmak üzere bazı Avrupalı liderlerin karşı çıkmasıyla siyasi boyutlara da taşan, aylar süren bir mücadele sonunda Arcelor'u satın almayı başarması, anavatanı Hindistan'da sevinçle karşılandı.
Siyaset ve iş dünyası olayı Hintli işadamlarının yükselişinin simgesi olarak kutlarken, satın almanın bu kadar uzamasının Avrupalıların “yabancı korkusunu” yansıttığı görüşünü savundu. Mittal'in, küçük Lüksemburg'un tek dünya çapında işletmesi olan Arcelor için yaptığı hasmane teklife karşı “her yolla mücadele edeceğini” bildiren Lüksemburglular, satın alma olup bittikten sonra, tepki göstermeden durumu kabullendi. Lüksemburg'da yayımlanan Le Quotidien gazetesinin editörü Denis Berche, Mittal'e karşı yurttaşlarının tepkisini, “Mittal'in teklifini ilk başta gurur meselesi yaptılar. Akılcı değil duygusal bir tepki gösterdiler. Ama oturup düşününce, teklifin iki tarafın da çıkarına olduğunu anladılar” sözleriyle tanımladı.