Güncelleme Tarihi:
MERVE Gülay daha çok mücevherat sektöründeki büyüklüğüyle bildiğimiz Gülaylar Group’un sahibi Gülay ailesinin 4’üncü kuşak temsilcisi. İhsan Gülay’ın ortanca kızı. Mücevher, gayrimenkul geliştirme ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Gülaylar Group son dönemde gayrimenkul geliştirme alanında atakta. İhsan Gülay’ın oğlu Mehmet Gülay Amerika’daki işlerin yönetimini üstlenirken, 24 yaşındaki Gülaylar Group Yönetim Kurulu üyesi Merve Gülay Meydan İstanbul AVM’nin yenilenme çalışmalarında sorumluluk aldı. Öğrencilik hayatı boyunca burslu okuyan, farklı iş yerlerinde staj yapan, işine aşık, dünyadaki yenilikleri takip eden genç yönetim kurulu üyesi Merve Gülay’la Meydan İstanbul’da buluştuk.
MÜCEVHER DE ÖNEMLİ
Aileyi mücevherat sektöründeki yatırımlarıyla biliyoruz. Hikaye nasıl başladı?
- 1920’li yılların zorlu şartlarında kurulmuş ve bugünlere gelmiş bir şirket geçmişimiz var. Biz 95 yıllık bir grubuz. Bunu yaşatmanın gururunu yaşarken, bu yapıyı daha da ileriye götürmenin sorumluluğunu taşıyoruz. 1’inci kuşağın başlattığı saat ve mücevher işi zaman içinde Türkiye’nin gelişimi ve ekonomik değişimiyle çeşitlenmiş. 4’üncü kuşağız. Abim Mehmet Gülay da şirkette. Kız kardeşim henüz üniversitede okuyor...
Bayrağı teslim alırken sizler de yeni hedefler koymuş olmalısınız...
- Gülaylar Group’u Türkiye’nin önde gelen kurumlarından biri olarak dünyanın köklü ve saygın kurumlarından biri yapmaya çalışıyoruz. 40 sene önce turizm sektöründe yatırım yapılmış, 25 sene önce de gayrimenkul sektörüne. 3 sektörde 36 şirketimiz, 1600’ün üzerinde çalışanımız var.
Siz yurtdışında okumuşsunuz. Hemen dönüp aile şirketinde mi işe başladınız?
- Amerika’da okudum. Amerika’nın en önde gelen tasarım, mimarlık şirketlerinde çalıştım, hatta lise yıllarından itibaren hep staj yaptım. Otel ve rezidans projelerinde çalıştım. Amerika’dan ayrılmadan önce de Amerika’da havalimanlarındaki perakende ve yeme-içme işlerini tasarlayan şirkette çalıştım.
Gayrimenkulde hedefler büyüdü mü?
- Gayrimenkul projelerinde dünya çapında işler yapmaya odaklandık. Mücevher işi her zaman bize büyük heyecan veriyor ancak evet gayrimenkulde de büyüme hedeflerimizde emin adımlarla ilerliyoruz.
170 MAĞAZAYA ÇIKTIK
Meydan İstanbul’da nasıl bir değişim yaşandı?
- Çok büyük bir değişim oldu. 128 dönümlük bir arazisi var ve biz aldığımızda bu arazinin yeterince iyi kullanılmadığını gördük. Marka karmasında da eksiklikler vardı. Biz Alman Metro AG’den satın aldık. Meydan İstanbul AVM dünyadaki en büyük yeşil sertifikalı AVM’lerden biri. Ancak değişmesi gerekiyordu. Ev konseptinde IKEA, elektronikte de Media Markt gibi iki devi de alanında barındırıyor. Ancak mağaza sayısı azdı, yaşam alanları iyi değerlendirilmemişti.
Neler yapıldı?
- İnsanlar belli yerlerde dolaşıyordu. Marka karması vardı ama iyi düzenlenmemişti, lokasyonları ve metrekareleri doğru değildi. 35 mağazanın yeri ve metrekaresi değişti. Bazı markaların mağazaları 2 katına çıktı, içlerine asansör yapıldı. 75 mağaza varken yeni düzenlemeyle 175 mağaza oldu.
Meydan İstanbul’a ne kadarlık bir yatırım yapıldı 2 yılda?
- 80 milyon Euro’luk yatırım oldu. 2 City’s AVM yapabilirdik bu yatırımla.
İçerenköy’deki CarrefourSA’yı da aldınız. Orada da böyle bir değişim olacak mı?
- Gayrimenkul geliştirmeye büyük yatırım yapıyoruz. Önümüzdeki 50 yıl içinde gayrimenkul geliştirme alanında ilerlemeyi hedefliyoruz. Bu yüzden de İçerenköy’deki CarrefourSa’yı aldık. Şu günlerde orasının da yeni planlamaları yapılıyor.
Yurtdışında da gayrimenkul yatırımınız var değil mi?
- NY ve Londra’da projelerimiz var. IGT Jewelery Shoping Mall isimli bir mücevher alışveriş merkezimiz var. İçinde 80’e yakın mücevherci var. Kapalıçarşı mantığı tüm mücevhercilerin bulunduğu bir bina. Hatta bir mücevher gibi tasarlanmış bir bina. Elmas kesimi tekniğini andıran bir dış yapısı var.
Siz bu yatırımları yaparken risk faktörlerini nasıl değerlendirdiniz?
- Biz AVM’yi alırken bunları düşündük. İstanbul’da 200’e yakın AVM var. Meydan İstanbul ise çok geniş bir arazi ve şehre çok yakın. Çevresinde 3 milyon kişi yaşıyor. 10-15 dakikada bu nüfus AVM’ye ulaşabiliyor. Bu bizi etkiledi.
JEOTERMİK TESİS
Meydan İstanbul’un jeotermik sistem özelliği nedir?
Çevre dostu bir mimarisi var. Almanların yatırımı ama İngiltere’nin FAO adlı mimari gurubu alt yapıyı tasarladı. Alman Grup burası için çok proje çalıştırmış. AVM’nin ısıtılması ve serinletilmesi için doğal kaynak yer ısısı kullanılıyor. Ticari bir gayrimenkulun klimatizasyonu için kullanılan Avrupa’nın en büyük jeotermik tesislerinden biri. AVM’nin 150 metre altında 75 kilometrelik boru hattı var. Burası yapılırken 228 adet yer sondajı yapılmış. Suyunu kendi ısıtıp soğutuyor. Klima kirliliği yok.
MERVE GÜLAY KİMDİR?
1994 yılı doğumlu Merve Gülay, ilköğretim, ortaokul ve lise eğitimini Enka Okullarında tamamladı. Liseyi yüzde 100 başarı bursu ile bitirdi. 2016’da New York, Manhattan’da ‘Parsons the New School for Design’ üniversitesi, Endüstriyel Tasarım bölümünden mezun oldu. Üniversiteyi başarılı sanat portfolyosu sayesinde yüzde 25 başarı bursuyla okudu. 4 senelik üniversite eğitimi boyunca öğrenciliğinin yanısıra part-time uluslararası mimari firmalarda stajlar yaptı. Mezun olduktan sonra 1 seneye yakın ‘Icrave’ isimli Mimari tasarım firmasında çalıştı. City’s Nişantaşı, Meydan İstanbul ve Kozyatağı Carrefour Alışveriş Merkezlerinde proje yönetimi ve idari yönetim alanlarında aktif şekilde çalışan Merve Gülay, günün erken saatlarinde iş öncesi, aktif şekilde spor yapmaya özen gösteriyor.