Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2002 01:43
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, enflasyonu düşürme konusunda bir çerçevenin oluştuğuna dikkat çekerek ‘‘Şimdi büyüme üzerinde odaklanılması gerekiyor’’ dedi. Chhibber, reel kurun bugün Türkiye'nin rekabeti için sorun oluşturduğunu savundu.
Türkiye icin 2002 yılının zor bir yıl olacağını söylemekle birlikte ekonomik toparlanma için temel unsurların oluştuğunu söyleyen Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, artık büyüme üzerine odaklanılması gerektiğini vurguladı.
Mali sistemin stabilizasyonu konusunda önemli başarılar sağlandığını, enflasyonunun da hedefler dahilinde geliştiğini belirten Ajay Chhibber Reuters'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘‘Türkiye'nin dezenflasyon stratejisi işlemeye başladı. Dezenflasyon için çerçeve oluşturuldu, sanırım artık büyümeye daha fazla odaklanılmalı. Bu kura da odaklanılmasını gerekli kılıyor, çünkü reel kurun rekabetçiliği şu anda bir sorun teşkil ediyor. Reel kur şimdi kriz öncesi seviyelerine ulaştı. Bu da bir noktada ihracatı ve turizmi olumsuz etkilemeye başlayacaktır. Bu üzerinde durulması gereken önemli bir nokta. Eğer reel kur iyi olursa, Türkiye'nin rekabet gücü de iyi olacaktır.’’
Chhibber, Türkiye'nin 1994 krizinden çıkmasını sağlayan bazı etkenler şu anda mevcut olmadığını söylemekle birlikte, büyümeye geçilmesi için bütün gerekli unsurların da oluştuğunu kaydetti. Chhibber, ‘‘Şimdi kısa vadede bu bir güven sorunu. 2002 yılı için zor olacak, fakat 2003 ve sonrasında yani orta vadede büyüme asıl olarak doğrudan yabancı yatırıma bağlı. Türkiye'nin yıllık ortalama 1 milyar
dolar olan yatırım çekme gücünü artırmalı’’ diye konuştu.
ZOR HEDEF
Hükümetin yıl sonu için belirlediği yüzde 3'lük büyüme hedefinin de zor olmasına rağmen, vazgeçilmemesi gereken bir hedef olduğunu söyleyen Chhibber, ‘‘Hedefe ulaşmak için her türlü çaba gösterilmeli’’ dedi.
Programa yönelik risklerin de büyümeye bağlı olduğunu belirten Chhibber, ‘‘Dünya Bankası olarak büyümenin programın tamamlanması için kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Eğer bu olmazsa diğer riskler de ortaya çıkacaktır. Daha ileri gidersek, borç yönetimi de büyümeyi gerektiriyor’’ diye konuştu.
Türkiye'ye yeni yardım stratejisiDünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, bu yıl sonuna kadar 2003-2005 yılları için Türkiye'ye yeni bir ülke yardım stratejisi (CAS) sağlanması için görüşmeler sürdüğünü belirten ancak
kredi desteğinin büyüklüğü konusunda bilgi vermedi. Chhibber, 2001-2003 yıllarını içeren CAS kapsamında Türkiye'ye 6.2 milyar dolar vermeyi taahhüt ettiklerini hatırlatarark, mevcut CAS kapsamında şimdiye kadar 4.2 milyar dolar kredi verdiklerini söyledi.
Marmara Depremi sonrası Türkiye'ye 1 milyon dolar veren Dünya Bankası'nın, İstanbul'da olası bir depreme karşı hazırlıklı olmak binaları sağlamlaştırmak ve koordinasyonu artırmak için de çalışmaları olduğunu belirten Chhibber, ‘‘İstanbul deprem kredisi hálá görüşülüyor, fakat biz 500 milyon dolara kadar destek vermeye hazırız’’ dedi.
Dünya Bankası'nın temel eğitimi desteklemek için de 1998'den bu yana 300 milyon dolar kredi sağladığını hatırlatan Chhibber, yeni 300 milyon dolarlık kredi için hükümetle görüşmelerin tamamlandığını ve kredinin haziran ayındaki Dünya Bankası İcra Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi.
Tarıma 600 milyon dolar kredi Ajay Chhibber Dünya Bankası'ndan bir heyetin 600 milyon dolarlık tarım reformu kredisini gözden geçirmek için Mayıs ayında geleceğini söyleyerek, kredinin serbest bırakılmasını beklediğini kaydetti. Chibber bu konuda şunları söyledi: ‘‘Çiftçi kayıt sistemi gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 milyon başvuru oldu ve 2.5 milyonu kaydedildi. Krediyi serbest bırakmamız gerekiyor. Mayıs ayında gelecek heyet şimdiye kadar neler yapıldığını gözden geçirecek. Ancak, doğrudan gelir desteğindeki gelişmelerden çok memnunuz’’ dedi. Tarım reformu kapsamındaki alternatif ürün projesinin çok iyi gitmediğini söyleyen Chhibber, ‘‘Geçen yıl kriz nedeniyle bu ürünlerden çekilmesi yönünde açık bir sinyal verilemedi. Bu yıl projede yeni bir test yılı olacak’’ diye konuştu.