Güncelleme Tarihi:
Bu kredinin 5 milyar dolarlık kısmını, Ülke Yardım Stratejisi (CAS) çerçevesinde üç yıl içinde gelecek para oluştururken, geri kalanı da yapısal uyum kredisinden oluşacak.
Türkiye'ye vereceği krediyi yaklaşık 1.2 milyar dolar düzeyinde arttıran Dünya Bankası, bu kapsamda 2003 yılına kadar, 6.2 milyar dolar kredi kullandıracak.
Dünya Bankası'nın Şubat krizi öncesinde, Türkiye'ye 2001 yılı için kullandırmayı planladığı kredi miktarının 1.1 milyar dolar olduğunu vurgulayan yetkililer, krizden sonra, bu yıl için kullandırmayı kabul ettiği rakamın yaklaşık 2.1 milyar dolarlık artışla 3.2 milyar dolara ulaştığı ifade ediyorlar.
Haziran'da 1.1 milyar dolar, Aralık ayında da 1 milyar 350 milyon dolar olmak üzere, toplam 2 milyar 450 milyon dolarlık kredinin yeni yapısal uyum kredisi çerçevesinde gelmesi beklenirken, 3.2 milyar doların geri kalan 750 milyon dolarlık kısmın ise devam etmekte olan proje kredileri çerçevesinde verilecek.
Proje kredilerinin, CAS içindeki kompozisyonunun da program kredilerine dönüşmesi nedeniyle, Türkiye'nin kullanım alanı genişlerken, Banka'nın vereceği krediler, vade ve faiz bakımından uygun koşullu olacak.
Proje kredileri, sadece spesifik projelerin tamamlanmasıyla sınırlı kalırken, program kredileri, bütçeye alınarak, daha geniş bir alanda kullanılabiliyor.
Dünya Bankası kredisinin vadesi 10 ile 17 yıl, faiz oranı da ortalama libor artı 2 civarında olacak.
TÜRKİYE, KATEGORİSİNDE EN YÜKSEK KREDİ ALANLARLARDAN
Yetkililer, Banka'nın, Türkiye'ye vereceği kredi miktarının, Türkiye'nin kategorisinde bulunan ülkeler arasında en yüksek miktarlardan biri olduğunu vurguluyorlar.
Banka'nın, Türkiye'ye vereceği kredi miktarını arttırmasında, ekonomik programa olan güvenin yanı sıra uzun bir süre Dünya Bankası başkan yardımcılığı yapan Devlet Bakanı Kemal Derviş'in Banka'daki ikili ilişkilerinin de etkili olduğu kaydediliyor.
Dünya Bankası, program kredilerinin yanısıra, bazı kalkınma projeleri ve diğer bazı spesifik projeler için proje kredileri de verecek.
3.2 MİLYAR DOLARI BU YIL GELECEK
Bu arada Dünya Bankası, Haziran ve Aralık aylarında yapacağı İcra Direktörleri toplantılarının ardından, 6.2 milyar dolarlık kredinin, 3.2 milyar dolarını kullanım için serbest bırakacak.
Geri kalan 3 milyar doların ise 2002 ve 2003 yıllarında, 1.5'er milyar dolarlık taksitler halinde kullandırılması planlanıyor.
BANKA'NIN ARADIKLARI
Dünya Bankası, kredi miktarını arttırma karşılığında, öncelikle bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılmasını istiyor.
Banka, enerji ve tarım sektörünün de liberal bir hale getirilmesini, özelleştirmeye hız verilmesini benimsiyor.
Dünya Bankası ayrıca, daha etkin bir kamu borç yönetimi ve daha şeffaf bir kamu yönetiminin oluşmasını destekliyor.
Ayrıca, Türkiye'nin, IMF ile imzalanan Stand-By çerçevesinde yerine getirmesi gereken koşullar, Dünya Bankası tarafından da gözetiliyor.
TÜRKİYE'YE ÜÇ YILDA 25 MİLYAR DOLAR
Öte yandan Türkiye'nin, üç yıllık bir program çerçevesinde kullanacağı toplam kredi miktarı, 19 milyar doları IMF ve 6.2 milyar doları da Dünya Bankası'ndan olmak üzere, 25.2 milyar doları bulacak.