Dünya Bankası: Türkiye bu yıl yüzde 5.5 küçülecek

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası: Türkiye bu yıl yüzde 5.5 küçülecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2009 00:00

Dünya Bankası, yeni raporu ile büyüme tahminleri ve ekonomik öngörülerini tazelerken, Türkiye’nin bu yıl küçülme oranını yüzde 5.5 olarak belirledi. Küresel ekonominin de yüzde 2.9 küçüleceğini hesaplayan banka, 2010’la birlikte büyüme öngörülerinde bulundu. Buna göre dünyanın yüzde 2, Euro Bölgesi’nin yüzde 0.5 büyüyeceği 2010’da Türkiye yüzde 1.5 büyüme kaydedecek.

HÜKÜMETİN yüzde 3.6 olarak revize ettiği, ancak Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan’ın ’hedefi biraz aşar’ dediği ekonomik küçülme için Dünya Bankası, yüzde 5.5 düzelinde öngörüde bulundu. Bankanın yıllık yayımlanan "Küresel Kalkınma Finansması" raporunda küresel ekonomiye paralel olarak bu yıl yüzde 5.5 küçülecek olan Türkiye, 2010’da yüzde 1.5, 2011 yılında ise yüzde 3 büyüyecek.

Dünya yüzde 2.9 küçülecek

Bankanın genel öngörüsü, finansal krizin ardından gelen ekonomik çöküşten dolayı "daha durgun bir iyileşme" gerçekleşeceği yönünde. Dünya Bankası’nun bu konudaki tahminleri şöyle: "Küresel gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) 2009’da yüzde 2.9’luk rekor bir düşüşten sonra ılımlı bir şekilde 2010’da yüzde 2 düzeyinde, 2011’de ise yüzde 3.2 düzeyinde iyileşecek. Euro Bölgesi 2009’u yüzde 4.5’lik bir daralmayla kapatırken, 2010 yılında ancak yüzde 0.5’lik büyüme kaydedecek. 2010 için beklenen büyüme oranı ise yüzde 1.9. Gelişmekte olan ülkelerde ise oranlar, daha güçlü verimlilik ve nüfus artışları nedeniyle daha yüksek olacak. Bu yıl yüzde 1.2 büyüyecek gelişmekte olan ülkeler, 2010’da yüzde 4.4, 2011’de ise yüzde 5.7 büyüyecek."

Belirsizlik sürüyor

"Küresel ekonomide nihai iyileşmenin kapsam ve zamanı büyük ölçüde belirsiz durumda" denilen raporun, " Olasılıklar" bölümünde şu öngörüler yer aldı: "Birçok ülke para birimi ve bankacılık sektörü üzerine artan baskıyla karşı karşıya. Şimdiden birçok ülke, Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) özel borçlanma anlaşmaları imzaladı. Eylül 2008’den bu yana 16 ülke dış rezervlerinin yüzde 20’sini ya da daha fazlasını tüketti. 18 ülkede halihazırdaki rezerv stokları, ithalatlarının 4 aydan az bir bölümünü karşılayabilir. 3 yıllık süreçte bankacılık sektöründe konsolidasyonlar, zenginleşmede süregelen negatif efektler, yükselen işsizlik oranları ve riskten kaçınma küresel talep üzerinde ağırlıklığını hissettirecek."

Yüksek faiz oranı

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa ve Orta Asya’da, kısa vadeli borçları rezervlerine oranla en düşük bulunan ülkeler sıralamasında en iyi durumdaki ülke konumunda olduğu belirtilen raporda, cari işlem açında bu yıl ve 2010 için GSYİH’in yüzde 1.9’u olarak, 2011 için de yüzde 2 olarak tahmin edildi. Krizin aşılması için ülkelerin teşvik paketleri hazırladıkları hatırlatılan raporda, şu ifade de yer aldı: "Ancak bazı ülkeler, onlar için büyük finansman açıklarını daha zor hale getiren büyük kamu borcuyla (Hindistan) ya da yüksek faiz oranlarıyla (Brezilya ve Türkiye) yüklü durumda."

Roubini: Durgunluk W şeklinde aşılacak

KÜRESEL
krizi önceden tahmin eden iktisat profesörü Nouriel Roubini, ekonomide yeşil filizlerden ziyade sarı otlar gördüğünü söylerken, "Bence henüz ana göstergelerde dip görünmedi ve çift dipli bir durgunluk yaşayacağız. Durgunluk W şeklinde bir grafik çizecek" dedi. CNBC Europe’a konuşan Roubini, şunları söyledi: "Piyasalar fazla iyimser. Gelecek aylarda "Şirket kárlılıkları açısından kötü sürprizler bizi bekliyor. Finans kurumları güçlendirilmeli. Batmayacak kadar büyük bankalar gerekirse parçalanmalı. Avrupa bankalarının durumu zaten iyi değil. Avrupa’yı zor zamanlar bekliyor."

Soros: Krizde en kötü geride kaldı

ÜNLÜ
yatırımcı George Soros, küresel ekonomik krizde en kötünün geride kaldığını söyledi. Polonya’da bir televizyon kanalına konuşan Soros, krize kadar süren sistemin, piyasanın kendi kendine denge bulacağı mantığı üzerine kurulmuş olduğunu, ancak bu dönemin artık sona erdiğini kaydetti. Sistemin kendi başına düzelmediğine dikkat çeken Soros, küresel piyasaları gözlemlemek için uluslararası denetleyici kuruluşlar kurulması gerektiğini ifade etti.

Petrol fiyatı artacak

DÜNYA
Bankası raporuna göre, dünya ticaret hacmi bu yıl yüzde 9.7 düşecek. Gelecek yıl ise yüzde 3.8 büyümenin ardından 2011’de yüzde 6.9 artacak. Petrolün varil fiyatı da bu yıl için ortalama 55.5 dolar olarak öngörülürken, 2010 için 63 dolar, 2011 yılı için ise 65.9 dolar olarak tahmin edildi.

IMF ile anlaşma bekleniyor

TÜRKİYE
’nin ihracatının dış mamul mal talebindeki azalış nedeniyle yüzde 8 oranında düştüğü belirtilen raporda, "Eylül 2008 ve Mayıs 2009 tarihleri arasında 9 ülke IMF ile toplam 55.8 milyar dolarlık yardım anlaşmasına vardı. Litvanya ve Türkiye benzer seçenekler üzerinde çalışıyor ve 2009’da IMF’yle bir istikrar paketi imzalayabilirler" denildi.

Kötümser beklentiler ilk kez fren yaptı

MERKEZ
Bankası Beklenti Anketi’nde büyümede Eylül 2008’den beri görülen kötüye gidiş ilk kez frene bastı. Haziran ikinci dönemde yıllık GSYH değişim beklentisi değişmeyerek yüzde 4.2 küçülmeyi işaret etti. Ancak yıl sonunda tüketici fiyatlarıyla enflasyon (TÜFE) beklentisi yüzde 6.12’den yüzde 6.18’e çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!