Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE'nin uyguladığı ekonomik programda son derece başarılı olduğunu söyleyen Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, ‘‘Ancak erken başarı, kendine çok güvene neden olmamalı’’ uyarısında bulundu.
DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, hükümetin uyguladığı programın, uzun yıllardan sonra çok kararlı bir hükümet tarafından ortaya konan, çok cesur bir program olduğunu söyledi. Türkiye'nin sağladığı erken başarının kendine çok güvene neden olmaması uyarısında bulunan Chhibber, esas başarının ekonominin büyümesiyle görüleceğini söyledi.
‘‘IMF ve Dünya Bankası'nın yardımına rağmen, program Türkiye'nin kendi programıdır’’ diyen Chhibber, bu programın başarısı için özel sektör ve tüm toplumun katılımının gerekli olduğunu ifade etti.
Chhibber, Ankara Ticaret Odası'nı (ATO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, ekonomik programın işleyebilmesi için uzlaşma dışında bir yol olmadığını, ATO'nun bu programa verdiği desteğin çok önemli olduğunu kaydetti.
Ekonomik programın çok iyi başladığını belirten Chhibber, faizlerin inmeye başladığını, İMKB'nin değer kazandığını, Türkiye'nin çok uzun vadeli borçlanabildiğini belirtti.
Tüketici kredisi faizlerinin düşmesinin İMKB'nin yükselmesinin ekonomik programın başarısındaki temel göstergeler olmadığına işaret eden Chhibber, esas başarının, Anadolu'daki işadamları tarafından algılanmasıyla görüleceğini, bu işadamlarının, ekonomik politikaya verecekleri tepkinin esas belirleyici olacağını söyledi.
Bu programın başarısının, yurtdışından daha çok yabancı sermaye çekilmesiyle anlaşılacağını da vurgulayan Chhibber, yabancı sermaye girişinin reel faizleri daha da düşereceğini ifade etti.
TEMEL NOKTALAR
Hükümetin uyguladığı ekonomik programın ana noktasının önceden açıklanan döviz kuru politikası olduğuna işaret eden Ajay Chhibber, bu politikanın, hükümetin ekonomik politikayı uygulamaktaki kararlılığınıgösterdiğini bildirdi.
Ajay Chhibber, hükümetin ekonomik politikasında ileriye dönük üç temel noktanın bulunduğunu belirterek bunları, özelleştirme, bankacılık ve tarım olarak sıraladı.
2 milyar dolarlık program kredisi
DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, hükümet ile 1.5 milyar dolarlık program kredisi konusunu gelecek hafta görüşeceklerini bildirdi. Chhibber bu arada, Türkiye'ye bu yıl için 2 milyar dolarlık program kredisi vermeyi planladıklarını vurguladı. Chhibber'in verdiği bilgiye göre, söz konusu kredinin 750 milyon doları yapısal reformlar çerçevesinde ekonomik reform kredisi, 750 milyon doları mali sektör reform kredisi, geri kalan 500 milyon doları da tarım sektörünün kayıt altına alınması ve reformlardan olumsuz kesimlere sosyal yardım yapılması kapsamında verilecek. Chhibber bu arada, Türkiye'ye yapısal reformlar çerçevesinde verilecek 3 milyar dolarlık kredinin 2 milyar dolarının bu yıl, geri kalanının da gelecek yıl verileceğini kaydetti.
IFC, hükümet garantisi istemeyecek
AJAY Chhibber, Türk şirketlerinin Balkanlar, Ortadoğu, Rusya ve Orta Asya başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde aktif olarak iş yaptıklarını ve bu nedenle, Türk şirketlerine yeni destekler sağlayacaklarını ifade etti. Chhibber, bu destek çerçevesinde, Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC), Türk firmalarına, özellikle Balkanlar, Rusya ve Orta Asya'da yaptıkları yatırımlarda ortak olacaklarını ve bu ortaklıklarıyla, hükümet garantisi aramadan mali destek sağlayacaklarını kaydetti. Chhibber, IFC'nin, hükümet garantisi aramadan sağlayacağı mali desteğin ve ortaklığın, diğer gelişmekte olan ülkelerin hiçbirinde bulunmadığını da vurguladı.
Chhibber, IFC'nin Türk şirketleriyle yapacağı ortaklıklar ile Türkiye'nin, bölgenin borsa, bankacılık ve enerji gibi alanlarda bölgesel bir merkez olacağını, İstanbul Atatürk Havalimanı'nındaki yeni dış hatlar terminalinin bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.