Dünya atıcıları 60 bin Euro’luk tüfekle yarışacak, 150 ülke canlı izleyecek

Güncelleme Tarihi:

Dünya atıcıları 60 bin Euro’luk tüfekle yarışacak, 150 ülke canlı izleyecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2010 00:00

Son yıllarda birçok uluslararası şampiyonaya ev sahipliği yapan Türkiye, şimdi de Uluslararası Atış Sporları Federasyonu’nun (ISSF) Dünya Finali’ni düzenliyor.60 bin Euro değerindeki tüfeklerle İzmir’e gelen atıcılar, 150’den fazla ülkede canlı olarak izlenebilecek.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Atış Sporları Federasyonu’nun (ISSF) Dünya Finali’ne ev sahipliği yapan İzmir’e 25 farklı ülkeden 60 elit sporcu geliyor. Bir hafta sürecek finale atıcılar 60 bin Euro değerindeki özel tüfeklerini de getiriyor. Atıcılık sporunun dünyada bir çok ülkede 2’nci spor olduunu söyleyen Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu (TAF) Başkanı Latif Aral Aliş, “Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli bir fırsat. Bu turnuvaya katılan atıcılarla birlikte 500’e yakın yabancı gelecek. Bu final 150’den fazla ülkede de canlı yayınlanacak” dedi.
Rumlardan kaptık
Latif Aral Aliş, organizasyonun Kıbrıs Rum Kesimi’ne verilmesi düşünüldüğü sırada Türkiye olarak ağırlıklarını koyduklarını ve finallerin İzmir’de gerçekleşmesini sağladıklarını anlatarak, şöyle konuştu: “Uluslararası atış camiasında çok önemli ve onurlu bir yarışma olarak nitelendirilen bu finalle ülkemizde sporseverlere yeni bir dünya finali daha yaşatacağız. 16-23 Eylül tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşecek organizasyona aralarında Kuveyt Şeyhi Salaman El Sabah, Berlusconi’nin yakın dostu İtalyan parlamenter Luciano Rossi ile Katarlı zenginler de katılacak.”
5 yıl çalıştık
Bu finallerin Türkiye’de düzenlenmesi için 5 yıldır çalıştıklarını belirten Latif Aral Aliş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Aslında bu finalleri geçen yıl aldık. Ancak tesisleri yetiştiremedik. Finaller için iki ili aday gösterdik. İstanbul ve İzmir bu konuda çok iddialıydı. Sonunda İzmir’e karar verildi. Bu yarışmaya ülkeler büyük önem veriyor. Birinci olana bazı aday ülkeler 1 milyon dolarlık ödül veriyor. Özellikle Çin ve Rusya’da çok önemli bir spor.”
Atıcılık öne çıkıyor
Sporcuların Türkiye’ye tüfekleriyle birlikte geldiğine dikkat çeken Latif Aral Aliş, “Bu tüfekleri Türkiye’ye sokmak için tüm izinler alındı. 60 bin Euro’ya kadar ulaşan bu değerli tüfekler özel olarak taşındı. Artık avcılığın yerini atıcılık alıyor. Bu işi hobi olarak yapanları poligonlara çekmek gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Ruslar kalp atışını düşüren ilaç kullanıyor

SPORCULARIN bazen doping kullandığına dikkat çeken Latif Aral Aliş, şöyle konuştu: “Bu spor dalında daha çok Ruslar doping kullanıyor. Öyle ilaçlar varki kalp atışını 85’ten 35’e kadar düşürüyorlar. Vücudun hareket etmesini durdurup atışa odaklanıyorlar. Bazen de göz bebeğini gözle aynı ölçüye getiren ilaçlar var. Gözü dürbün gibi kullanmayı sağlıyor. Bu tür tehlikeli ilaçlar atıcılıkta doping olarak kullanılabiliyor. Bunun kontrolünü de sağlayacağız. Ancak bu kadar tehlikeli ürünlere dikkat etmek gerekiyor.”

Haberin Devamı

Poligon sayısını artırmamız gerekiyor

BİR çok ülkede atıcılık sporunun futboldan sonra geldiğini anlatan Latif Aral Aliş, şu bilgileri verdi: “Bu sporu büyütüp geliştirmek için poligon sayısını da artırmamız gerekiyor. Bugün İtalya’da 550 adet poligon bulunuyor. Türkiye’de ise bu rakam 15 civarında. İtalya’da poligonlar yüzde 100 doluluk oranına ulaşıyor. Rusya ve Çin’de de poligon yatırımları öne çıkıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!