Güncelleme Tarihi:
Öte yandan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ise 2800 işçinin bir telefon mesajıyla işten çıkarılması üzerine, hükümeti sorumlu olmaya çağırdı.13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen Soma faciasından sonra dün akşam Soma Kömürleri A.Ş’de işverenin, Eynez Ocağından 2.250, Atabacası’nda da 600 işçi olmak üzere toplam 2850 maden emekçisini işten çıkardığını belirtti. Hükümetin, hem işçilerin mağduriyetini gidermek,hem de bu sosyal facianın önüne geçmek için acilen şu önlemleri almaya çağırdı:
Daha işten atılalı 1 gün olmadan işçiler İŞ-KUR kapısının önünde
DEVLET OCAKLARI KENDİSİ İŞLETSİN
"Soma Kömürleri’nin işlettiği ocakların asıl sahibi konumundaki Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) üç ocaktan işletmeye elverişli gördüklerini, iş güvenliğini tam ve eksiksiz olarak sağladıktan sonra kendisi işletmeye açmalı, işten çıkartılan işçileri bu ocaklarda istihdam etmelidir.
Zaten, alt işveren ilişkisi nedeniyle, TKİ asıl işveren olarak bu ocaklar ve ocaklarda çalışan işçilerden sorumludur. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir.
- Eğer, TKİ ve Enerji Bakanlığı, bu ocakları işletilemez nitelikte buluyorsa; işten çıkartılan v e çıkartılacak bütün Soma Kömürleri A.Ş işçilerini, TKİ’nin işyerleri ve diğer kamu maden işletmeleri öncelikli olmak üzere kamu işyerlerinde istihdamını sağlasın.
-İşçilerin kıdem ve ihbar alacaklarının ödenmesinde Soma Kömürleri A.Ş işvereninin mal ve gelirleri üzerindeki tedbir kararı nedeniyle sorun yaşanacaktır. Sendika olarak, ihbar ve kıdem tazminatı konusunda da asıl işveren olarak TKİ’nin, dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sorumlu olduğu inancındayız. Bu çerçevede ihbar ve kıdem tazminatlarının ödemesi TKİ ( ve dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ) tarafından yapılmalıdır.
BORÇLARI ERTELENSİN
-Soma Kömürleri’nde işten çıkartılan işçilerin borç ödemeleri uzun vadeli biçimde ertelensin.
Bu taleplerin yerine getirilmesi için mücadele etmeye ve sonuç almaya kararlı olduklarını vurgulayan Maden-İş Sendikası Başkanı Akçul, "Hükümeti, maden faciasının ardından sosyal bir facia yaşanan Soma Kömürleri’nde yukarıda belirttiğimiz yasal ve sosyal yükümlülükleri çerçevesinde sorumlu kuruluş ve Bakanlıkları harekete geçirmeye çağırıyoruz“ dedi.
BAKANLIK GÖRÜŞECEK
Soma AŞ’de çalışan 2 bin 800 işçinin işten çıkarılmasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türk-İş harekete geçti. İşçilerin durumu ve alınabilecek önlemleri görüşmek üzere Türk-İş heyeti ve Bakan Faruk Çelik’in yarın bir toplantı yapması kararlaştırıldı. Saat 14.30’da yapılacak toplantıya Türk-İş Başkanı Ergun Atalay’ın yanı sıra Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul ve Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Eyüp Alabaş katılacak. (Hacer BOYACIOĞLU/ANKARA)