Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin bazı toplu taşıma gelenekleri dünyaya da örnek oluyor. 1986’dan itibaren İstanbul’da Jokey Kulübü, Akfil, Zeytinburnu ve Merter’deki fabrikalara ‘personel taşıması’ yaparak büyüyen City Turizm, Emirates ile Dubai’de ‘okul ve personel taşıma sistemi kurmak için’ masaya oturdu. Müşterileri arasında Vakko, Eczacıbaşı, Koç Grubu, Bahçeşehir Kolejleri gibi seçkin kuruluşlar da bulunan City Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarıal, yaklaşık 750 otobüsle hizmet verdiklerini bu rakamın okul dönemlerinde 1100 civarında çıktığını belirtiyor ve şöyle anlatıyor öyküsünü:
Babası gurbetçi
Giresunluyum. Babam Şakir Bey Almanya’da işçiydi. 1965’te gitti ve 22 yıl gurbetçilik yaptı. Sonra Giresun’a geri döndü. Rahmetli Almanya’da çalışırken bütün birikimleriyle İstanbul’da arsalar aldı. Döndükten sonra da bana, ‘İstanbul’a yerleş orada bir iş kur’ dedi ve beni İstanbul’a gönderdi. 1980’de askerlik görevimi tamamladıktan sonra hem İstabul’daki gayrimenkullerimizle ilgilenmek, hem de iş kurmak için İstanbul’a demir attık.
İlk işi marketçilik oldu
İstanbul’a gelince önce Bakırköy’de büyük bir market açtık. 5 sene kadar orada market işini sürdürdük. Marketçilik bize ticareti gerçek anlamda öğretti. Çok büyük tecrübe kazandırdı. Ancak biz marketçilik yaparken bir taraftan da bu personel taşıma işini gözlemliyorduk. Çünkü memlekette de köylere yönelik yolcu taşıması yapardık. İlk işimiz Akfil Fabrikası’nın personel taşıması oldu. 4 arabayla başladık ve sonra Türkiye Jokey Kulübü’nün taşımasını aldık, jokeyleri taşımaya başladık. Bizim için en iyi referans Jokey Kulübü olmuştu. Bu referansla çok müşteri geldi. 1986’da da marketi kapattık ve personel taşımaya odaklandık.
Merter’in tekstilcileri
Merter’de tekstilcilerin çok işini yaptık. Çünkü Merter müthiş bir çıkış yaşıyordu o zamanlar. Bu arada 1988’de Kağıthane Belediyesi’nin taşımasını aldık ve 2 yıl yaptık. Bu iş bizim devlet ile ilk ve tek işimiz oldu. Bir daha da devlet işine bulaşmadık. Zaten 1 yıllık sözleşme yapıyorsun, arabaları alıyorsun ertesi yıl ortada kalabiliyorsun ki bu ticari açıdan da verimli değil. Tamamen özel sektöre yöneldik. Merter, Davutpaşa ve Zeytinburnu’nda çok sayıda fabrikanın taşımalarını yaptık.
Ünlü markalar, gruplar
İşimizde ikinci büyük kaldıraç Bahçeşehir Kolejlerinin taşımasını almak oldu. Acıbadem Hastaneleri, Vakko, Anadolu Grubu (Efes Pilsen), Eczacıbaşı, üniversiteler derken şimdi Koç Okulları ve holdingin taşımalarını da üstlendik. Yaklaşık 750 otobüsle çalışıyoruz. Okul dönemlerinde 1100 oluyor. 15 ile çarparsak günde ortalama 15 binden fazla insanı işiyle evi arasında taşıyoruz. Bizim 160 kişilik doğrudan istihdamımız var. Geçen yıl 28 milyonlira ciro yapmıştık. Bu yıl 46 milyon lira bekliyoruz. Otobüslerimiz sözleşmeyle çalışır ve 4 yaş sınırı vardır. Bütün araçlarımız merkezi takip altındadır. Yazılımlarımızı da kendimiz geliştiriyoruz.
Kuzen Maktoum’la tanıştık Emirates’le masaya oturduk
BİRLEŞİK Arap Emirlileri (BAE) Başbakanı Mohammed bin Rashid Al Maktoum’un kuzeni Al Fajer Şirketler Grubu Başkanı Şeyh Maktoum Hasher Maktoum Al Maktoum (Hasher Al Maktoum) ile Dubai’de birkaç kez görüştüklerini ve Emirates ile ‘Dubai’de personel taşıma sistemi’ kurmak için masaya oturduklarını söyleyen Osman Sarıal, “Bizdeki sistemin aynısını kurmak istiyorlar. Yazılım dahil, tüm organiazasyonu yapacağız. Orada da okul ve personel var ama taşıma çok dağınık ve verimsiz. Ortak şirket kurulacak, araç yatırımı yapılacak. Birlikte otel yatırımı da yapabiliriz. Biz aynı zamanda A Grubu acentayız ve bir kurumla anlaştığımızda personel taşımanın yanısıra, tüm yurt içi, yurt dışı uçak hizmetleri, tatil ve toplantıları paket sunabiliyoruz. İstanbul çevresine ‘günübirlik’ tur sistemi de kurduk” diyor.
Libya’ya 28 bin zeytin fidanı sattık
CITY Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarıal, firma olarak Libya ile de çok iyi ilişkileri olduğunu belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Libya’da partner olduğumuz grup çok dürüst ve istikrarlı. İhtiyaç duydukları ne varsa bizden tedarik etmemizi istiyorlar. Şu ana kadar su, tıbbi malzemeler, kafelerde kullanılan karton bardaklar talep ettiler. Yakın zamanda 28 bin adet zeytin fidanı da gönderdik. Bazı ürünleri orada üretmek için makina yatırımı talepleri de oluyor.”
Collezione markasını 30 ülkede tescilledi
AKYİĞİT Mağazacılık’ın markası Collezione; Rusya, ABD, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kazakistan, Mısır, Bulgaristan, İran gibi bir çok ülkede koruma altına alındı. Collezione Yönetim Kurulu Üyesi Emre Akyiğit, “Herhangi bir ülkede bir yatırım planınız varsa, o ülkede ilk önce markanızı tescil ettirmeniz ve korunmasına yönelik yatırım yapmanız lazım. Yurtdışında planlı büyümemizi sürdürüyoruz. Bu çerçevede hedef pazara fiilen girmeden önce markalarımızı koruma ve tescil altına alıyoruz” dedi. Collezione dışında Akyiğit Mağazacılık’a ait 50’ye yakın alt markanın da Türkiye içinde tescil edildiğini belirten Emre Akyiğit, bu markaların da yurtdışı tescillerini yapacaklarını anlattı.
KOBİ’leri internette evlendirecek
ÇOK sayıda büyük sanayi kuruluşunda yıllarca üst yönetici ve yönetim kurulu üyesi olarak görev alan Mehmet Buldurgan, Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) birleşerek güçlenmeleri için de çalışacak. MBCO Strateji Danışmanlığı’nı kuran Buldurgan, “Bu projeye başlarken iki eksiklik tespit ettim. Birincisi internette her şey satılıyor ama şirket satışı yapılmıyordu. İkincisi ise şirket evliliği konusunda KOBİ’lere gereken önem verilmiyordu. www.sirketortagim.com şirketlere yeni bir kültür ve iş anlayışı kazandıracak” dedi. Web sitesinde; ortak arayanların, ortak olmak isteyenlerin ve hizmet vermek isteyen danışmanların abonelikleri olacak. Portal 1 yılda 1.000 üyeye ulaşmayı ve 5 milyar liralık ortaklığa aracılık etmeyi hedefliyor. Profesyonel iş hayatına 1977 yılında başlayan Mehmet Buldurgan, TEMSA’yı uluslararası pazarlara açan yöntici olarak tanınıyor. Buldurgan, halen de Belçikalı Koramic Yapı Kimyasalları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Esaslı Gıda’da Murahhas Aza olarak görev yapıyor.
TESK: 3-5 liraya baklava olmaz, almayın
RAMAZAN ayının gelmesi ile tüketimi artan tatlı, şekerlemeler ve şarküteri ürünlerini merdiven altı kaçak üretimle piyasaya sürecek fırsatçılara işaret eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken; “Halkımızı uyarıyoruz. Ramazan ayında artan merdiven altı üretilen gıda ürünlerini almayın ve yol kenarında araç arkalarında satılan tatlı, ekmek ve kadayıf gibi ürünlerden uzak durun. Alışveriş yapacağınız esnafı iyi tespit edin. Gerçek esnaf kendi yemediği ürünü müşterisine satmaz. Bakanlığın yaptığı denetimler haklılığımızı ortaya koydu. Olması gereken fiyatın altında satılan ürüne şüpheyle yaklaşılmalıdır. 5 liraya sosis, 10 liraya kavurma olmaz, 3-5 liraya baklava olur mu? Olmaz” dedi.