Dubai, ‘eğitim, sağlık, IT vadisi’önerdi, İstanbul Park’ı istedi

Güncelleme Tarihi:

Dubai, ‘eğitim, sağlık, IT vadisi’önerdi, İstanbul Park’ı istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2005 00:00

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Dubai sermayesinin Formula 1 yarışlarının gerçekleştiği İstanbul Park’ın işletmesini almak istediğini söyledi. Yalçıntaş, Dubaililer’in İstanbul’da bilişim teknolojileri, eğitim (üniversite) ve sağlık sektörlerinde ‘vadi kavramıyla’ yatırım yapmak için öneri getirdiklerini bildirdi.

İSTANBUL’da geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle ‘İstanbul için 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı ön anlaşması’ imzalayan Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Raşit el Maktum’un bürokratları aynı gün İstanbul Ticaret Odası’nı (İTO) da ziyaret etti. İTO’ya Formula 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park’ın işletmesini almak istediklerini ileten Dubai heyeti ayrıca, yer gösterilmesi halinde yine İstanbul’da üç ana sektöre uluslararası standartların çok üzerinde yatırım yapabileceklerini söylediler.

İHALE YAPABİLİRİZ:

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ‘Dubai sermayesi Formula 1’in işletmesini almak istiyor. Bu konuda Dubai Formula 1 yarışları nedeniyle çok büyük deneyimleri var. Ancak biz işletmeyi isteyen başka yabancı yatırımcılar da olduğu için bu konudaki süreci ihaleyle tamamlarız. Şartlarımızı belirler, teklif sahiplerini dinleriz. En iyi teklife evet deriz’ dedi. Yalçıntaş, Formula 1 ve İstanbul Park’taki yarışları organize eden şirketin Formula İstanbul Yatırım A.Ş. (FİYAŞ) olduğunu hatırlatarak, ‘Batı’dan da Ortadoğu’dan da gelenler var’ dedi.

ÜÇ SEKTÖRDE VADİ İSTEDİLER:

Dubai heyetinin görüşmeler sırasında ‘İstanbul için 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı’ dışında kendilerine sektörel projeler de teklif ettiğini anlatan Yalçıntaş şöyle konuştu: ‘Bize hem Dubai’de hem de dünya genelinde çok tecrübeli oldukları üç ana sektörde öneri getirdiler. Bir tanesi IT (Bilişim) sektöründe İstanbul’da çok büyük ve yüksek teknoloji yatırımı için ‘IT Vadisi’ kurmakla ilgiliydi. Diğeri; eğitim alanında (üniversite düzeyinde) eğitim vadisi kurabilecekleri yönünde oldu. Son olarak da sağlık sektöründe çok geniş bir coğrafyanın merkezi olarak İstanbul’da ‘hastaneler vadisi’ kurmakla ilgiliydi. Ancak tabii ki Formula 1 dışındakiler birkaç görüşmeyle netleşebilir.’

DOĞU ANADOLU İÇİN KOALİSYON:

İTO’nun önceki Başkan Mehmet Yıldırım tarafından hazırlanan Doğu Anadolu Kış Turizmi ve Kış Olimpiyatları Projesi’ni hayata geçireceğini söyleyen Murat Yalçıntaş, projeyi; teşvik, ulaşım, eğitim ve güvenlik ayakları üzerine oturttuklarını Başbakan Erdoğan’ın önerisiyle Güneydoğu Anadolu’yu da dahil ettiklerini bildirdi. Yalçıntaş, ‘Sayın Başbakan’dan bu proje için bölgesel ve sektörel teşvik istedik. 18 ili kapsıyor. Bu illerin milletvekillerinin de bulunduğu bir komite kurduk. İktidar ve muhalefet koalisyon yaptı’ dedi.

5 milyar dolarlık yatırımın ilk ayağı ertelendi

DUBAİ
Prensi Al Maktum’la Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle Dubai arasında yapılan ‘5 milyar dolarlık ön anlaşma’nın ilk ayağının açıklanacağı bugünkü toplantı ertelendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Dubai International Properties Yönetim Kurulu Başkanı ve Dubai Holding İcra Kurulu Başkanı Muhammed Al Gergawi, İETT Levent Garajı’nın yerine yapılacak 300 milyon dolarlık projenin ayrıntılarını anlatacaktı. Belediye yetkilileri, ‘Dubai heyetinin gelişinde aksama oldu. Programı erteledik’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!