Güncelleme Tarihi:
Gıda ve içecek endüstrisinde dünyanın en önemli fuarlardan biri olan World Food Moscow (WFM) 2015 Fuarı, Rusya’nın Moskova kentinde gerçekleştirildi. Ukrayna kriziyle başlayan süreç sonrası Rusya'nın AB ve ABD'den yapmış olduğu gıda ithalatını durdurmasının ardından oluşan boşluğu doldurmak isteyen Türkiye, bu yıl 65 ihracatçısıyla Rusya'ya çıkarma yaptı. Fuarı değerlendiren İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, "Mevcut pazar payımızı artırmak, ürünlerimizi uluslararası alıcılara etkin bir şekilde tanıtmak, önemli firmaların yöneticileri ve satın almacıları ile doğrudan temasa geçmek için burada yer alıyoruz” dedi.
UKRAYNALI ÜRETİCİ RUSYA’DA FABRİKA AÇTI
Rusya pazarında yaşanan sorunlara değinen Zekeriya Mete, “Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaş sonrası Ukraynalı üreticiler fabrikalarını Rusya’ya taşıdı. Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ile arasında sıfır gümrükle serbest ticaret anlaşması yapılmış olması Ukraynalı üreticiyi buraya getirdi. Bu gelişmeler ihracatımızı azalttı, daha az ürün satmaya başladık. Bizde burada fiyatları minimuma çekerek bu zorluklarla mücadele etmeye çalışıyoruz” dedi.
Rus rublesinde yaşanan yaklaşık yüzde 50'yi bulan değer kaybının Rusya’ya ihracat yapan herkesi etkilediğini belirten Mete, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde rublenin dolara karşı yüzde 30’luk bir kayıp daha yaşaması söz konusu. Devalüasyon ticareti zorlaştırdı. Ancak Sovyetler Birliği'nden ayrılan tüm ülkeler bizim ihracatımızın temel taşlarını oluşturmakta. Türk ihracatçısının Rusya pazarından vazgeçmesi kesinlikle mümkün olamaz. O yüzden geçen sene 26 firmayla 548 metrekare katıldığımız bu fuara bu yıl 38 ihracatçı firmayla 800 metrekare alanda katıldık. Diğer Türk katılımcılarla 65 firmayı buluyoruz. Moskova'da 23.sü düzenlenen fuar 25 bin metrekare alanda gerçekleşiyor. Gelecek yıl bu fuardan bin metrekare yer almak istiyoruz.”
DUBAİ’DE TÜRK TİCARET MERKEZİ KURUYOR
Ekonomi bakanlığının 5 ülke için tasarladığı Türk Ticaret Merkezleri konusunda henüz adım atılmamış olduğunu hatırlatan Zekeriya Mete, ilgililerin ülke belirlenirken kendilerine sormadığının da dikkat çekti. Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne Dubai’de Türk Ticaret Merkezi kurmak için başvurduklarını aktaran Mete, Mete, “Türk Ticaret Merkezleri'nde yılın tamamı boyunca Türk ürünleri sergileyeceğiz” dedi. Birlik üyelerinin ihracatının yılın ilk 3 çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 8 gerilediğini aktaran Mete, son 3 ayda atak yaparak seneyi 2014 seviyesinde kapatmak istediklerini belirtti. Bölgede yaşanan siyasal ve ekonomik sıkıntıların ihracatı olumsuz etkilediğine vurgu yapan Mete şöyle devam etti: “ Arap Baharı ile başlayan süreç bizim güney komşularımızla olan bütün sınır kapılarımızda ticareti durma noktasına getirdi. Irak gümrüğünde 10 gündür tırlarımız kapıda bekliyor. Şeker ve un taşıyan tankerlerde ürünler bozuluyor. Bölgede durum bu kadar kötü olunca bizlerde Türk ihracatçısı olarak rotamızı yeni pazarlara çevirdik. Başta Uzak Doğu olmak üzere ABD ve Latin Amerika'da alternatif pazarların peşine düştük. Birlik olarak, Panama, Şili, Guetamala, Kolombiya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay'da da fuarlara katılmak için çalışmalar yürütüyoruz.”