DSP: Enkazı kaldırdık güçlü ekonomiye geçeriz

Güncelleme Tarihi:

DSP: Enkazı kaldırdık güçlü ekonomiye geçeriz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2002 02:21

Halen ekonominin dümenini de elinde bulunduran iktidar partisi DSP'ye göre; 2000 yılından beri uyguladıkları ekonomik programlarla ekonomide yılların biriktirdiği enkazlar kaldırıldı. Güçlü ekonomiye geçiş şimdi tüm unsurlarıyla başlayacak.

DSP'nin ekonomi ilkeleri

Kamu kesiminin ekonomi içindeki payı küçültülerek kamu sektörünün işleyiş mekanizmasında performansa ve ekonomik etkinliğe dayalı yeni bir model geliştirilmeli.

Kamu mali kaynaklarının kullanımında disiplin sağlanmalı, devletin ekonomi içindeki rolü sınırlanmalıdır.

Özel sektör ve yabancı sermaye ekonomik büyümeyi sağlayacak iti güç olmalı.

Enflasyon ve enflasyonist beklentileri kırmak için yapısal çözüm bulunacak üretim ve istihdamın önü açılacak.

Özelleştirme ve diğer yapısal reformlarla ekonomi verimli bir ekonomi haline getirilecek.

Sıkı maliye politikaları ile bütçe açıkları ve iç borç finansmanı sorunu çözülmeli.

DEMOKRATİK Sol Parti (DSP), Türkiye'yi krizden çıkarmak için çok yoğun bir icraat dönemi geçirdiklerini, ekonomik programın en zorlu döneminin sonuna gelindiğini düşünüyor.

DSP'li Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, ‘‘Sürdürülebilir ekonomik büyüme için uygulanan Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı kapsamında alınan tedbirler nedeniyle sıkıntıya düşen kesimlere destek mekanizmaları geliştiriliyor. Bu amaçla çeşitli önlemler ve projeler yürürlüğe girmeye başladı. Reform süreci kesintisiz sürüyor, makroekonomik dengeler oturuyor. Toplumun tüm kesimlerini rahatlacak güçlü ekonomiye geçiş için herşey hazır’’ dedi.

Bakan Türker, muhalefetin eleştirilerine karşılık, tarıma, reel kesimin krizden kaynaklanan sorunlarına çözümler geliştirdiklerini, işsizlere destek için çok büyük kurumsal yapı oluşturduklarını anlattı. Türker şöyle konuştu:

‘‘2002 yılı için bütçeden tarım kesimine doğrudan destek sağlamak amacıyla 1.4 katrilyon ayırılmış durumda. Özelleştirme nedeniyle işsiz kalanlara sosyaldestek ve yeniden işe yerleştirme programları uygulamaya alınıyor. Dünya Bankası'ndan sağlanan 500 milyon dolarlık kredi ile sosyal riskin azaltılması projesi kapsamında fakirler desteksağlanıyor. İşsizlik sigortası faaliyete geçti ve işsiz kalanlara maaş ödemeyede başladı. EKonomik ve Sosyal Konsey'in yasal altyapısı tamamlandı. Artık aktif olarak çalışabilecek. Ekonomide genel bir iyileşme ve büyüme trendi seçim kararına rağmen devamediyor. Bu da işsizler ordusunun artık küçülmeye geçeceğini gösteriyor.’’

BU ENKAZ NASIL OLUŞTU

Masum Türker, 1990'lı yıllarda ülke ekonosinin yüksek kronik enflasyonun ve dengesiz büyümenin etkisinde kaldığını ekonomik ve sosyal hayatta büyük belirsizlikler oluştuğunu belirterek, ‘‘O dönemlerde yüksek bütçe açıkları iç borçlanma kapatıldmaya çalışıldı. Bu da reel faizleri yükseltti ve iç borç yükü sürdürülemez bir noktaya geldi dayandı. Kamu finansmanında hiç disiplin kalmamıştı. tarım desteklemeleri ve popülist rant dağıtımı yüzünden kamu bankalarının ve toplamda finans sektörünün mali yapısı bozuldu. Böyle bir yapının üzerine tabii olarak çok kapsamlı bir ekonomik program uygulanması gerekiyordu’’ dedi. Türker, 2000 yılı başında uygulamaya alınan ilk programın da krizle birlikte uygulanmaya başlanan Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı'nın da anahedefinin kamu açıklarını sürdürülebilir bir noktaya getirmek, enflasyonu düşürmek ve kalıcı bir büyüme sağlamak olduğunu belirtti. Türker, şu anda uygulanan programın, yapısal reformalır yapmayı, kamu maliyesini düzetmeyi ve sağlıklı para programları oluşturmayı amaçladığını anlattı.

REEL SEKTÖRE DESTEK

Devlet Bakanı Türker, reel sektörün önemini tabii olarak çok iyi bildiklerini büyümenin ancak bu sektörün sorunları çözmekle sağlanacağına inandıklarını söyledi. Türker, bu yüzden de reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıları aşmak için çok büyük çaba harcadıklarını kaydetti. Türker şöyle konuştu:

‘‘Reel sektör ve finans sektörün gönüllü işbirliğini tesis ettik. İstanbul Yaklaşımı çalışmaya başladı. Üretim ve Finans Danışma Kurulu oluşturduk ve toplantılar yaparak önemli kararlar aldık. Üretimi canlandırmak için iş kanunu, icra ve iflas kanunu üzerinde mutabık kalınan düzenlemeler yapılacak. Güven ortamını tesis için programdan taviz verilmeyecek. Kredi hacminin daralmasıyla ortayaçıkan sorunları aşmak için bankacılık kesiminin reel sektörü kredi sağlama işlevi geliştirilecek. Yeni krediler Dünya Bankası kredisi ile başlayacak. Yatırım ortamının hem yerli nem de yabancı yatırımcı için iyileştirilmesi sağlanacak. Şimdi İstanbul Yaklaşımı'ndan daha hızlı sonuçlar almak için çalışıyoruz. Aktif Yönetim Şirketi de bu çalışmalara ekleniyor. Ayrıca KOBİ'lerin kredilerinin hızlandırılmasına yönelik düzenlemeler de yakında yapılacak.’’

IMF ile herşey yolunda gidiyor

EKONOMİDEN
Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, seçim kararından sonra da ekonomik programın tavizsiz uygulandığını bu nedenle IMF ile ilişkilerde bir aksama olmadığını söyledi. Türker, ‘‘Üçüncü gözden geçirmeye ilişkin 30 Temmuz tarihli niyet mektubunda belirtilen tüm preformans kretirleri de tutturuldu. 31 Temmuz'da da liderler mektubu ile ekonomik programın devamının hayati önemi vurgulandı ve TBMM'nin aldığı erken seçim kararının hükümetin niyet mektubunda yer alan tüm program, politika ve taahhütlerini yerine getirmekte kararlılığını etkilemediği belirtildi’’ dedi. Türker, bu konudaki politikanın piyazalar tarafından da olumlu karşılandığını döviz ve para piyasalarında istikrarın sürdüğünü anlattı.

MASUM TÜRKER

MARDİN,
1951 doğumlu olan Masum Türker, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Yeminli Mali Müşavirlik, TÜRMOB Genel Başkan Yardımcılığı, IFAC Eğitim Komitesi Üyeliği, TÜrkiye Muhasebe Uzmanları Başkanlığı, Gazete Sahipleri Derneği Başkanlığı yaptı. Türker, Gazi Üniversitesi Bolu İdari Bilimler Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi olarak da çalıştı. Güneş GAzetesi Murahhas Üyeliği, Yeniyüzyıl Gazetesi'nde yazarlık, Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği de yapan Türker, halen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapıyor. Türker, İngilizce ve Arapça biliyor.

Borç yönetimimiz amacına ulaşıyor

MASUM Türker, ekonomik programın temel hedeflerinden olan borçyükünün azaltılması kapsamında yürütülen çalışmaların da başarılı sonuçlar vermeye başladığını bildirdi. Türker, ‘‘2001 yılında kamu sektörünün net borcunun GSMH'ye oranı yüzde 92.8'di. Bu oran bu yıl sonunda yüzde 82.1'e iniyor. 2003 sonunda yüzde 75.2'ye indirmeyi hedefledik. Hazine borcun vadesini uzatmak için uygluladığı borçlanma yöntemlerinde başarılı oluyor. Çıkarılan kanunlarla devletin iç, dış borçlanmasının, nakit yönetiminin maliye ve para politikaları ile koordineli şekilde kalkınma hedeflerine ve makro dengelerin iyileştirilmesine yönelik olarak yütürülmesi sağlanıyor. Devletin borçlanma garantileri ve borcu daha etkin izleniyor’’ dedi. Masum Türker önceki dönemlerde yüzde 15 artırılabilen borçlanma limitini kıstıklarını ve yüzde 5'e indirdiklerini söyledi. Türker, kamu borç portföyü üzerindeki mali riskin izlenebilmesini sağlayacak risk yönetimi sisteminin oluşturulmasına yönelik bir eylemplanının da hazırlandığını bildirdi.

Bizi AB'ye üye yapacak ekonomiyi kuruyoruz

MASUM
Türker, DSP için AB'ye tam üyeliği sağlamanın ekonomi politikalarının temel amacı olduğunu, üyelik için ekonomik kriterlere bir an önce ulaşmak gerektiğini söyledi. Türker, ‘‘Programımızın temel bileşenleri ekonomimizi AB'ye hazırlıyor. Türkiye önümüzdeki dönemde ekonomik gündemini ve bukonuda izleyeceği politikayı heryıl Katılım Öncesi Programlar (KEP) vasıtasıyla AB'ye iletecek. Bu konudaki kriterler uyum sağladığında üyelik yolu açılacak’’ diye konuştu.

Yeni yatırımlar için devlet yardımı geliyor

EKONOMİDEN
Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, ‘‘Kriz sonrası yatırım ortamının hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için iyileştirilmesi ve bürokrasinin azaltılmasına yönelik çalışmalar paralelinde yeni Yatırımlarda Devlet Yardımları Mevzuatı tamamlanmak üzere. Kararname Bakanlar Kurulu'na sunulma aşamasında’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!