DPT'den enerji çalımı

Güncelleme Tarihi:

DPTden enerji çalımı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında yapılan ve DPT'nin de hazır bulunduğu zirvede ‘‘öncelik’’ listesine alınan 29 enerji projesi DPT'ye takıldı. DPT, kısa süre önce ‘‘uygun’’ görüş verdiği projeleri Müsteşar Akın İzmirlioğlu imzasıyla YPK'ya gönderdi.

GELECEK yıl ortaya çıkacak elektrik açığının kapatılması için, Başbakanlık düzeyinde kararlaştırılan ve kısa sürede bitirilecek 29 yeni santral projesinin akibeti, DPT'nin son tavrı yüzünden tam bir bilmeceye döndü.

DPT, kısa süre önce ‘uygun görüş’ verdiği projeler konusunda fikir değiştirerek, Müsteşar Akın İzmirlioğlu'nun imzasıyla Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) sevketti. Enerji Bakanlığı'nda soğuk duş etkisi yaratan bu karar üzerine Bakanlık, Başbakanlığa bir yazı göndererek, ‘‘Şimdi ne yapılacak?’’ diye sordu.

2001-2002 yılında ortaya çıkacak enerji açığının karşılanması amacıyla, kısa sürede bitip işletmeye alınabilecek 29 proje; Hazine, DPT ve Enerji Bakanlığı'nın bir dizi tartışmalı toplantısından sonra belirlendi. Bu listenin belirlenmesinde en kritik eşik olan ‘garantil’ konusunda uzun süre tereddüt yaşandı. Sonunda Hazine Müsteşarlığı 2002'de devreye alınması konusunda, çoğu hidroelektrik ve rüzgar santrallarından oluşan 29 projeye garanti vermeyi kabul etti.

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında 27 Mayıs'ta yapılan toplantıda proje listesi belirlendi. Enerji Bakanlığı'ndan bu projeleri üstlenen firmalarla görüşerek, 2001 ve 2002'de bitirilmesi konusunda taahhüt alması istendi. Bakanlık firmalardan bu taahhütleri aldı.

DPT ŞAŞIRTTI

Ancak, DPT daha önce tamamına uygun görüş verdiği 29 proje için fikir değiştirdi. Akın İzmirlioğlu, 7 Ağustos 2000 tarihinde Enerji Bakanlığı'na bir yazı gönderdi. Yazıda, ‘‘Projelerin, gerekli teminat ve taahhütler alınmak suretiyle mevcut garantili sistem içinde yürütülmesi uygun görülmekle beraber, hassasiyeti itibariyle üst düzey karar gerektirdiği düşünüldüğünden, konunun YPK gündemine getirilmesi işlemleri başlatılmıştır’’ denildi.

Enerji Bakanlığı yetkilileri, ‘‘Biz firmalardan taahhütleri kısa süre içinde aldık. DPT'nin bu kadar istekli olup daha önce uygun giörüş bildirdiği projeleri, Başbakanlık'ta alınan karara rağmen yeniden YPK'ya sevketme gereği duymasını anlamakta güçlük çekiyoruz’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!