Esra SAHİCİ-Ayşegül USTA-Çetin Aydın/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2006 00:00
Borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde edenlere yönelik "Keriz Silkeleme Operasyonu" kapsamında sorgulananlardan 18 kişi serbest bırakılırken, çete lideri oldukları öne sürülen Mecnur Çolak, Yalçın Kaya, Mehmet Tahir Görpeoğlu, Can Dilmener ve Murat İlgeç tutuklandı. Bunların 4 ayrı ekip halinde borsada manipülasyon yaptıkları belirlendi.
ÇETE kurarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) manipülasyon ve spekülasyon yaptıkları, bu yolla kazandıkları paraları yurtdışına çıkarıp karapara akladıkları öne sürülen 26 kişiden 5’i tutuklandı.
Keriz Silkeleme Operasyonu’nda gözaltına alınan 1’i kadın 26 kişi, dün saat 07.30 sıralarında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne ait bir otobüsle Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirildi. Şüpheliler bir süre otobüste bekletildikten sonra adliyeye alındı. Bazıları yüzlerini kapatan şüphelilerin girişi sırasında otobüsün yanında bekleyen yakınları birbirlerine sarılarak ağladı.
SAVCILIK SORGUSU 9 SAAT SÜRDÜ: Şüpheliler, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan tarafından yaklaşık 9 saat boyunca sorgulandı. Savcılık sorgusunun ardından 1’i kadın 3 kişi serbest bırakıldı. Aralarında Mecnur Çolak, Yalçın Kaya ve Mithat Kamil Karaman’ın da bulunduğu 23 kişi ise, "Çete kurmak, karapara aklamak ve nitelikli dolandırıcılık iddiasıyla" tutuklanma talebiyle Nöbetçi 6’ıncı Asliye Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi.
Mahkemede süren 4 saatlik sorgunun ardından 18 kişi serbest bırakılırken, çete lideri oldukları öne sürülen Mecnur Çolak, Yalçın Kaya, Mehmet Tahir Görpeoğlu, Can Dilmener ve Murat İlgeç tutuklandı.
4 ÇETE KURMUŞLAR: Grubun kendi içinde İlgeçler ve Dilmenler, Yalçın Kaya ve grubu, Mehmet Tahir Görpeoğlu ve grubu, Mecnur Çolak ve grubu olarak ayrıldığı, bu gurupların zaman zaman birlikte hareket ettiği öne sürüldü.
11 KİŞİ SUSTU: Emniyetteki sorgulama sırasında zanlılardan, aralarından eski futbolcu Mecnur Çolak’ın da bulunduğu 11 kişinin ifade vermeye yanaşmayarak susma haklarını kullandı. Soruşturmayı yürüten üst düzey bir emniyet yetkilisi, basında yer alan haberlerin aksine mafyadan bazı isimlerin soruşturma dosyasında yer almadığını söyledi.
İNSİDER SUÇU ŞİRKET SAHİBİNİ KAPSAYACAK: İçeriden öğrenenlerin ticareti (insider trading) suçunu ihraççıları da (şirket sahipleri) kapsayacak. Ayrıca sermaye piyasası kurumları veya bunlara bağlı veya bunlara hakim işletmelerin yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, yöneticileri, denetçileri, diğer personeli ve ortakları da bu kapsamda değerlendirilecek. Bununla birlikte meslekleri veya görevleri sırasında veya cezai yaptırım gerektiren bir eylem nedeniyle bilgi sahibi olan gerçek kişiler ile, tüzel kişilerin işlem yapma kararını veren yetkilileri, sahip oldukları bilginin içeriden öğrenilen bilgi olduğunu bilen veya bilmesi gereken diğer gerçek veya tüzel kişileri kapsayacak.
Manipülasyon cezası 7 yıla çıkıyor
Bu operasyon ile birlikte gündeme gelen manipülasyon konusuna ilişkin, cezaların artırılması konusu da yeniden gündeme geldi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan yeni Sermaye Piyasası Kanunu Taslağı’nda mevcut 5 yıla kadar olan hapis cezalarının 7 yıla, para cezalarının da 25 bin YTL’den 125 bin YTL’ye çıkarılması planlanıyor. Taslağa göre, piyasa manipülasyonu düzenlemesi altında şu eylemleri yapanlara yaptırım uygulanacak: "Finansal araçların fiyat istikrarının sağlanmasına, piyasa yapıcılığına ve finansal aracın arz veya talep miktarına ya da fiyatına ilişkin yanlış veya yanıltıcı izlenim veren, vermesi muhtemel olanlar. Fiyatların normal olmayan veya yapay bir seviyeye ulaşmasını sağlayan işlemler gerçekleştiren veya emirler verenlerle, işlem yapma kararını veren yetkililer ve bunlarla birlikte hareket edenler. Bu kapsamda suç işledikleri tespit edilenler hakkında, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 50 bin YTL’den 125 bin YTL’ye kadar ağır para cezası uygulanacak."
Emniyet’ten aracı kurumlara ’malları bildirin’ mektubu
BORSACILARA yönelik olarak geçen hafta başlatılan manipülasyon operasyonuna yönelik olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü aracı kurumların üye olduğu Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanlığı’na (TSPAKB) mallarına tedbir konulan 131 kişinin listesini gönderdi. Aracı kurumlardan, listedeki isim ve şirketlerle ilgili olarak hesap ve alacakları belirleyerek Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na bilgi vermeleri istendi. Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazı üzerine TSPAKB Genel Sekreteri İlkay Arıkan imzasıyla 6 Temmuz Perşembe sabahı tüm üyelere (aracı kurumlara) genel bir mektup gönderildi. Mektupta tedbir listesine yer verilirken, TSPAKB üyelerinden bu kişilerin hesapları ile bunlardan alacaklarının tespit ederek savcılığa bilgi vermeleri talep edildi. Operasyon kapsamında 5 Temmuz Çarşamba günü mahkeme kararı ile 131 kişinin mallarına tedbir konuldu. Bu kişiler arasında gözaltına alınan Mecnur Çolak, Yalçın Kaya, Can Dilmener’in yanısıra bu kişilerin eş ve çocukları ile anne babalarının isimleri de yer aldı.