Güncelleme Tarihi:
Londra'da açılan 45'inci Yat Fuarı'nın en iyi müşterileri arasına Türkler de girdi. Ekonomik krize rağmen, herbiri 1 trilyon lira olan Predator 80 modeli yatlardan dört tanesini Türk işadamları satın aldı. Bu işadamları, vergiden kaçmak için aldıkları yatlara yabancı bayrak çekti.
Dünyanın en önemli fuarlarından biri olan ve her yıl binlerce meraklının akınına uğrayan Londra Yat Fuarı'nın 45'incisi bu yıl Londra'nın ünlü Earl's Court Sergi Sarayı'nda açılırken, trilyonluk lüks yatların en iyi müşterileri Türkler oldu. 11 gün süreyle açık olacak fuarı bu yıl, 15 bini İngiltere dışından olmak üzere, yaklaşık 180 bin ziyaretçinin gezeceği belirtiliyor. ‘‘Big Blue’’ (Büyük Mavi) adıyla, bu yılın ilk sergisi olan yat fuarı, tam bir festival halinde geçiyor. Fuarda İngiliz Sunseeker firmasına ait astronomik fiyatlardaki teknoloji harikası lüks ‘‘Manhattan 74’’, ‘‘Predator 80’’ yatları göz kamaştırıyor.
2 MİLYON STERLİN
Predator 80'lerin 2 milyon sterlin (1.05 trilyon lira) değerindeki büyük modelini almak için en azından bir yıllık bir bekleyiş gerekirken, şimdiye kadar dört Türk işadamının bu yatlardan satın aldığı bildirildi. Türk müşterilerin, vergiden kaçırmak için Türk bayrağı yerine yatlarına yabancı bayrak çektirdikleri öğrenildi. Bir ilgili, yabancı bandırayı tercih eden Türk alıcıların, vergiden yaklaşık 1 milyon dolar (320 milyar lira) kâr ettiklerini açıkladı.
Eski ünlü dünya şampiyonu otomobil yarışçısı Nigel Mansell ise, 1.3 milyon sterlin (686 milyar lira) ödeyerek bu yatların küçük modelinin sahibi oldu. Nigel Mansell'in, bu yatla dünyayı dolaşacağı öğrenildi. ‘‘21. yüzyılın motor yatı’’ olarak tanıtılan Manhattan 74'lerin içinde düşleyebileceğiniz bütün konfor var. İlginç ve akıllıca düşünülmüş iç mimarisi ve benzeri olmayan üstün kalitesiyle astronomik fiatına rağmen pek çok talibi olan bu yatların sipariş listelerine girmek, aslında o kadar da kolay değil.
PATLAMA YAŞADIK
Türkiye standında, bu yılki fuar hakkında görüşlerini açıklayan Londra Turizm ve Tanıtma Müşaviri Savaş Küce şunları söyledi:
‘‘Bu yıl, 1 milyonu aşan yabancı turist sayısıyla turizm sektöründe güzel bir patlama yaşadık. Bu sayının artmasında yat turizminin payı çok büyük. Yat turizmine gönül veren yabancı turistler, doğal güzellikleri takdir eden, ülkelerin kültürlerini inceleyen ve ceplerinde gittikleri ülkelerde harcayacakları paraları olan kaliteli tabakadır. Bu kesim, yapacakları reklam açısından da bir hayli güce sahip ve çok etkili. Bu nedenle yat turizminin gelişmesine çok önem vermeliyiz. Biz Londra Turizm Bürosu olarak ilk defa geçen sene fuara katıldık ve yalnızdık. Bu sene, tüm çabalarımıza rağmen, Türkiye'den ancak belli başlı yat limanlarımız fura katılabildi. Dilerim gelecek yıl, Türkiye'de yat imal eden firmalarımız da fuara katılacaktır.’’
Fuarda 1000 tekne sergileniyor
Tam 62 bin metrekarelik alana yayılan fuarın merkezine kurulan ve içinde yatların bulunduğu görkemli yapay havuz için yaklaşık 8 milyon litre su kullanıldı. Bu yılki fuarda tanıtılan toplam 1000 yat ve sürat teknesinin, 80 milyon İngiliz Sterlini (42.2 trilyon lira) değerinde olduğu açıklandı. Volvo, Guinness Biraları, The İndependent gazetesi gibi ünlü isimlerin sponsorluğunu yaptığı Big Blue Londra Yat Fuarı'nın girişinde yer alan, üzerinde ünlü İngiliz gazetesi The Times'ın adının yazılı olduğu gemi, şimdiden fuarın maskotu haline geldi. Fuara 600 firmanın 512 standda katıldığı belirtildi. Türkiye'de yapılan ve ‘‘gulet’’ gibi çok tutulan yatların fuara katılmamaları eleştiri aldı.
İşte, çeşitli moda gösterileri, ilginç sovları ve teknoloji harikası yatlarıyla bu yılki fuarla ilgili ilginç bir kaç nokta:
Fuarın sonunda yaklaşık 65 milyon İngiliz Sterlini (34.3 trilyon lira) değerinde alış veriş yapılması bekleniyor.
Fuarda yat tatili için aklınıza gelebilecek pek çok seçenek imkanı biraraya getirildi.
Fuarı kurmak için 16 güne ihtiyaç vardı, bitiminden sonra da 4 gün fuarın toplanması için gerekecek.
Fuar alanında, 20 kadar bar, cafe ve lokanta var.