‘Dönüşümün güçlü parçası olacağız’

Güncelleme Tarihi:

‘Dönüşümün güçlü parçası olacağız’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2022 07:00

Otomotiv endüstrisinde geleneksel araçların yerini otonom, bağlantılı ve elektrikli araçların oluşturduğu yepyeni bir ekosistemin alacağını belirten Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Türkiye ihracatının 16 yıldır lider sektörü olan ve başta AB olmak üzere dünyanın birçok pazarına ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörünün bu dönüşümün güçlü bir parçası olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, küresel otomotiv endüstrisindeki dönüşüm ve yerli üreticilerin bu dönüşüme hazırlanmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, “Fosil yakıtlı motorlu taşıtlar ve geleneksel aksam ve parçalar ile gelinen nokta, artık yerini otonom, bağlantılı ve elektrikli araçların hakim olduğu yepyeni bir mobilite ekosistemine bırakıyor. Türkiye ihracatının 16 yıldır üst üste lider sektörü olan ve bu yıl ocak-ağustos döneminde yüzde 4.3 artışla 19.6 milyar dolar ihracata imza atan otomotiv endüstrisinin de dünyada yaşanan bu dönüşümün bir parçası olması gerekiyor. Biz de Türkiye otomotiv endüstrisi ihracatının beşte birinden fazlasını gerçekleştiren Bursa ilinde kurulu Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği olarak bu vizyon bilincinde öncü çalışmalara imza atıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Dönüşümün güçlü parçası olacağız’

İKLİM POLİTİKALARI ZORLAYACAK

“Sektörün ana pazarı olan Avrupa Birliği (AB) ve diğer pazarlarda küresel enflasyonun da etkisiyle yaşanan daralmalar ve talep değişimlerine rağmen performansını sürdüren otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek koordinatör birliği olarak bu vizyonun temel yapıtaşlarından olan sürdürülebilirlik adımlarımızı da çok önemsiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Baran Çelik, “Çünkü, yaşanan dönüşüm doğrultusunda en önemli gündem maddelerimiz olan yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusunda bizi en çok zorlayacak temel etken, 2050 yılında iklim nötr kıta olmayı hedefleyen AB’nin İklim Politikaları olacak” diye konuştu. Çelik, OİB’in yaptığı çalışmalarla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Bu kapsamda OİB, öncelikle Ticaret Bakanlığı desteği ile Otomotiv Sektöründe Yeşil Dönüşüm Ur-Ge Projesini başlattı.

REHBERLİK EDECEK PROJE

“Sektörümüzden 18 firmamızın katıldığı bu proje ile Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getireceği sınırda karbon düzenlemesi gibi ihracatçılarımızı etkileyecek düzenlemeler hakkında üyelerimizi bilinçlendirmek, rehberlik etmek ve karbon emisyonlarını azaltarak yeşil düzenin getireceği şartlar doğrultusunda dönüşümlerini sağlamalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Yine Yeşil düzenin getireceği şartlar doğrultusunda dönüşümlerini sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla 1 milyon 800 bin Euro’luk Türkiye Otomotiv Sektörünün Karbon Emisyon Düzeyinin Değerlendirilmesi ve Sera Gazı Net Sıfır Emisyonuna Sahip Olmak İçin İyileştirme Alanlarının Belirlenmesi IPA III Projesi”sinin başvurusunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletmiş durumdayız.” 

Haberin Devamı

‘Dönüşümün güçlü parçası olacağız’

500 BİN TL ÖDÜLLÜ TASARIM YARIŞMASI

OİB’in sürdürülebilirlik, Ar-Ge ve inovasyon odaklı katma değerli ihracatı artırmak üzere yaptığı ‘Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nın detaylarıyla ilgili bilgiler de veren Çelik, “Bu yıl yarışmayı 25 Ekim tarihinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nde düzenleyeceğiz. Tema, ‘Şarj ve Batarya Teknolojileri’ olacak. Derece alan girişimcilerimize bu yıl toplam 500 bin TL nakdi ödül vereceğiz. Dereceye giren girişimciler ayrıca “İTÜ Çekirdek Kuluçka Programı” ile projelerini olgunlaştırma adına gerekli eğitim ve mentörlük alarak, ofis ve laboratuvar hizmetlerinden yararlanabilme ayrıcalığına da kavuşacak.  Girişimcilerin yarışma sayesinde geliştirdikleri ürünlerini ticarileştirme imkânı bulduğunu göz önüne alırsak, OGTY’nin üretim tesisi Bursa’da bulunan yerli otomobil TOGG ve benzeri yerli, milli ve özgün projelerle birlikte ilerlemesinin büyük önem taşıdığını da vurgulamak gerekiyor. Bu açıdan baktığımızda yarışmamız, otomotivde yerli katkıyı artıracak çalışmalara öncülük etmesi açısından da farkını ortaya koyuyor” dedi.

Haberin Devamı

LİSEDE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DALI AÇTI

Baran Çelik, otomotiv endüstrisinde nitelikli işgücü sorununu çözmek için Bursa’da 2010 yılında hayata geçirdikleri OİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan ‘Elektrikli Araçlar Dalı’nın endüstrinin yeni nesillerin ihtiyaçlarına cevap vereceğini göstermesi açısından gurur kaynağı niteliği taşıdığını da belirtti. Çelik ayrıca, “OİB olarak TAYSAD ve OSD iş birliğinde geleneksel olarak düzenlediğimiz ve bu yıl 17-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan IAEC-Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı ile dijital ve yeşil dönüşümün gerçekleşmesine katkı sunacak, mühendislik alanında bu konuda atılması gereken adımları ele alacağız” bilgisini verdi.

BAKMADAN GEÇME!