Dönüm noktası

Güncelleme Tarihi:

Dönüm noktası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2014 01:26

Türkiye ile İran dün tarihi gün yaşadı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Ruhani ilişkilerde dönüm noktasına dikkat çekip büyük ticaret ve yatırımların işaretini verdi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İran Türkiye ilişkilerinde yeni bir döneme işaret ederek, “Türkiye ve İran çok büyük potansiyel barındırıyor. Fransa ile Almanya ne kadar birbirlerine benzer ülkeler olmalarına rağmen çok büyük ticaret ve yatırımlar söz konusuysa Türkiye ile İran arasında da her alanda çok büyük ticaret ve yatırımlar söz konusu olabilir” dedi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ziyaretini iki ülke ilişkilerinde “dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Beklenenin aksine enerji konusu gündeme gelmezken ikili ticaretin gelişmesi için 10 anlaşmaya imza atıldı.

18 YIL SONRA İLK

Ruhani, dün sabah erken saatlerde Cumhurbaşkanı Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Ruhani’nin ziyareti 18 yıl aradan sonra İran’dan Türkiye’ye yapılan ilk resmi ziyaret oldu. En son 1996 yılında İran’ın Dördüncü Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in daveti üzerine resmi ziyaret için Ankara’ya gelmişti. Esenboğa Havalimanı’ndan, Çankaya Köşkü’ne giden Ruhani burada resmi törenle karşılandı. İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Gül ve Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. İki liderin Suriye ve Mısır konusunda ise görüş ayrılığında olduğu gözlemlendi. Türkiye’nin iki ülkede yapılan seçimlere karşı tutumu bilinirken Ruhani Ankara’da, “Halkın oyları belirleyici olmalı” mesajı verdi. Gül, özetle şu mesajları verdi:

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

“Bugün imzaladığımız bir çok anlaşma da hukuki altyapıyı güçlendirmektedir. İkili ilişkilerimizin önemli bir boyutu şüphesiz ki ekonomidir. Ticaret hacmimiz 15 milyar dolar civarındadır hedefimiz 30 milyar dolardır. Ruhani’nin önem vermesi dolayısıyla özel sektörler arasında daha çok yatırımlar ve ticaret söz konusu olacaktır. İran’ın nükleer programı ile ilgili meselenin diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşturulması gerektiğini savunduk. Hiç bir ülkenin nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz. Nükleer enerjiden barışçıl yollardan yararlanmak hepimizin hakkıdır. Birleşmiş Milletler Daimi Konseyi üyesi 5 ülke ile İran arasında sürdürülen müzakerelerde gelinen nokta memnuniyet verici. Müzakerelerin İran üzerindeki yaptırımların tamamen kaldırılmasını sağlayacak şekilde neticelendirilmesini destekliyoruz. İlişkilerde yeni dönemin başlangıcı mı sorusuna ‘evet’ demek istiyorum” diye konuştu.

Türkler gelip otel yapsın

Haberin Devamı

İRAN Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise konuşmasında özetle şu mesajları verdi: “Ulaşımla özellikle demiryolları ile ilgili anlaşmaya vardık. İki ülkenin raylı sisteminin Bazergan’dan birbirine bağlayalım, Farz Körfezi’ni ve Alman denizini Karadeniz’e ve Akdeniz’e bağlayalım. İran’da turizm konusunda iyi olan şehirlerde Türkiye’deki firmalar gelip otel yapsınlar. Bankacılık konusunda da yine iki ülkenin parasal, finans aktarımında özel sektörlerle anlaştık bu ilişkiler için gerekli kolaylıkları sağlasınlar. Bölgede terörizmle mücadelede de iki ülke kararlıdır. Nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu her iki ülkenin üstünde anlaştığı bir konu. Bölgemizin sadece nükleer değil konvansiyonel silahlardan da arınması lazım. Bu ziyaret iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!