Güncelleme Tarihi:
Havaalanında uçağa binmeden önce son arama noktasında el bagajında tespit edilen söz konusu ürünlerin kabine sokulmasına izin verilmiyor. Yolcu ürünü havaalanında bırakmak zorunda kalıyor. Bu nedenle hava alanı görevlileri ile yolcular sıklıkla karşı karşıya geliyor.
100 mililitre sınırı
Hava yoluyla seyahat eden yolcuların dış hat uçuşlarında uygulanan el ve kabin bagajlarında sıvı kısıtlaması, 1 Mart 2012 tarihinden itibaren İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlarda, 1 Nisan 2012 tarihi itibariyle de tüm iç hat uçuşlarında uygulanmaya başladı. Kabin bagajlarında taşınmasında sınırlama getirilen sıvılar, uçak altı bagajlarda hava yolu işletmesinin kuralları içinde taşınabiliyor. Söz konusu uygulama ile yolcuların seyahatleri esnasında yanlarında sıvı ürünler bulundurmaları yasaklanmamakla beraber, miktarı kısıtlanıyor. Her yolcu yaklaşık 20x20 santimetre boyutlarında 1 litrelik ağzı kilitli şeffaf plastik poşet içerisinde her birinin hacmi 100 mililitreyi geçmemek üzere sıvı, jel ve sprey ürünlerini bulundurabiliyor. Yolcuların söz konusu ürünlerin belirtilen miktardan fazlasını uçağın kabinine sokmak istemeleri halinde son arama noktasında bu ürünlere elkonuluyor.
Uçak güvenliği önemli
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, sıvı kısıtlamasının, Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulunun getirdiği bir uygulama olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sıvı kısıtlaması dünya genelinde yaşanan ve uçakların güvenliğini tehdit eden birçok olumsuz örneğin ardından güvenlik amacıyla başlatıldı. Uygulama 1 Nisan’dan itibaren Türkiye’de tüm iç hat uçuşlarında uygulanmaya başladı. Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulunca sıvı kısıtlamasına tabi tutulan ürünler arasında yağlar da yer alıyor. Uygulama kapsamında uçağa girişine izin verilmeyen sıvılar biriktikçe bize büyük sorun oluşturuyor. Uygulama kapsamında toplanan sıvıları verilen adrese gönderiyoruz.”
Bebek mamasına izin veriliyor
ÖZEL durumlar göz önünde bulundurularak kısıtlamada bir takım istisnalar uygulanıyor. Örneğin bebek ile seyahat eden yolcuların seyahat süresince yetecek miktarda mama-süt bulundurabilmeleri veya ilaç kullanımı zorunlu olan yolcuların seyahat süresince yeterli olacak miktarda ve orijinal ambalajında olmak kaydıyla ilaç bulundurabilmelerine imkan tanınıyor. Bu arada kısıtlamaya dahil olan sıvılar şöyle sıralandı: ‘‘Su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı, kremler, losyonlar, yağlar, kolonya, parfüm, tıraş köpüğü, deodorant, diş macunu, reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça, kontak lens sıvıları, şampuan, sprey.