Donan Avrupa'nın tuzu olduk

Güncelleme Tarihi:

Donan Avrupanın tuzu olduk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2011 15:24

“Mini buz çağı” yaşayacağı değerlendirmeleri yapılan Avrupa'da yoğun kış şartları devam ederken, Konya'daki Tuz Gölü'nden ilk kez Avrupa'ya yoğun şekilde ham tuz ihracatı başladı.

Haberin Devamı

Konya'nın Cihanbeyli ilçesindeki Tuz Gölü'nde üretim yapan Salina Tuz Fabrikası Genel Müdürü Himmet Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da yaşanan sert kış şartları nedeniyle devletlerin elindeki tuz stoklarının erimeye başladığını söyledi.

Yollarda karla mücadelede kullanılan ham tuzun temini için Avrupa ülkelerinin en yakın pazar olan Türkiye'yi tercih ettiklerini ifade eden Kara, Türkiye'den bu ülkelere son bir haftadır yoğun şekilde ham tuz ihracatının başladığını anlattı.
Tuz Gölü'nde üretilen tuzların Avrupa'ya Mersin ve İzmir limanları aracılığıyla nakledilmeye devam ettiğini vurulayan Kara, şunları kaydetti:

“Geçen yıl Cihanbeyli'den Avrupa'ya 30 bin ton ham tuz ihracatı gerçekleştirmiştik. Bu yıl yaşanan kara kış nedeniyle, Almanya, Hollanda ve Belçika başka olmak üzere Avrupa'ya ham tuz ihracatımızın 200 bin tona ulaşmasını bekliyoruz. Şuan acil talep edilen, işlenmemiş, özellikle kar ve buzla mücadele kullanılan ham tuz... Oysa dünyanın en kaliteli tuzunun üretildiği Tuz Gölü'nden çıkarılıp işlenen yüksek kalitedeki tuz, bugüne kadar dünya piyasalarında hak ettiği yeri nakliye sorunu nedeniyle alamadı. Oysa ABD ve Avrupa'nın bizden her zaman yoğun tuz talebi var. Yüksek maliyetli kara yolu taşımacılığı nedeniyle bu taleplere cevap veremiyoruz. Bu nedenle Mersin ve İzmir limanına daha kolay ulaşmamızı sağlayacak bir demiryolu ağı istiyoruz. Tuz Gölü, Sarayönü veya demir yolu olan başka noktalara demir yolu ağı ile bağlanırsa nakliye sorunu çözülür.”

BİR HAFTA DA HİSSDİLEBİLİR BİR CANLILIK YAŞANIYOR

Haberin Devamı

Cihanbeyli Özbaşak Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Sait Kaya ise tuz ihracatındaki ciddi artış nedeniyle son bir hafta içerisinde nakliye sektöründe hissedilir canlılık yaşandığını söyledi.

Kaya, “Yavşan Tuzlası'ndan alınan ve Cihanbeyli'de bulunan tuz fabrikalarında 25 kilogram çuvallar şeklinde paketlenen göl tuzlarının nakliyesi, Mersin ve İzmir limanlarına Cihanbeyli nakliyeciler tarafından gerçekleştiriliyor. Günlük 80 ile 100 arasında araç yüklemesi yapıyor. Hafta içerisinde 25 bin ton göl tuzu limanlara taşınmış olacak” dedi.

Türkiye'deki rakipsiz kaliteli tuz kaynağı olan Tuz Gölü'nden, Avrupa ve ABD'nin tuz ithal ettiği Mısır'daki kaynaklardan daha kaliteli tuz elde edildiği, göl havzasından çıkarılan tuzun dünya standartlarında olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!