Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2008 00:00
Afrika ülkeleri, Türkiye’nin ihracat artışında adım adım öne çıkmaya başladı. Bu ülkelere yapılan ihracat, yılın ilk 6 ayında 4 milyar doları geçti. Afrika ülkelerine domuz kılından metal paraya, gofretten bastona kadar birçok farklı ürün gönderen firmalar, sonunda ithalattan fazla ihracat yapmayı başardı.
İÇ çatışmaların sona ermeye başladığı, pek çok ülkede ortaya çıkan dengeli siyasi iklim, güçlü yeraltı kaynakları ve tarım yapılabilecek topraklarıyla yıldızı parlayan Afrika, dünya ticaretindeki payını da yükseltiyor. Kıta 314 milyar dolarlık ihracatı ve 253 milyar dolarlık ithalatı ile dikkat çekerken, Afrika ülkeleri ile yapılan ticari anlaşmalar Türkiye’nin ihracatını da artırıyor. Türk ihracatçısı bugün Fildişi Sahili’nden Komorlar’a, Malavi’den Togo’ya, Senegal’den Uganda’ya kadar bir çok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Bu ülkelere yapılan ihracatta gıda, inşaat ve tekstil ürünleri ön plana çıkarken son 8 yıllık ihracatın 2008 sonunda 8’e katlanması bekleniyor. Türk ihracatçısı bu ülkelere baston, domuz kılı ve metal para gibi farklı ürünler ihraç ederken gofret, lokum ve helva gibi birçok gıda ürünlerini de Afrika kıtasına gönderdi.
Gıda, 540 milyon dolar Gıda sektörünün Afrika ihracatı yıllık 540 milyon dolara ulaşırken, Türk tekstil ürünleri de kıtada ön plana çıkıyor. Birçok ülkeyi geride bırakan Türkler bu ülkelere yılda 780 milyon
dolar ihracat gerçekleştiriyor. Yeraltı kaynaklarının farkına varan birçok Afrika ülkesi ise hızla kalkınıyor. Doğru düzgün yolları bile bulunmayan bu ülkelerin gayrimenkul ve altyapı yatırımları da hız kazanıyor. Yine burada dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türk inşaatçıları ön plana çıkıyor. Türk müteahhitlerinin Afrika’da 2006 yılında üstlendiği iş miktarı da 2.5 milyar doları buluyor.
3’üncü Cezayir oldu2000’li yılların başında Afrika kıtasını keşfetmeye başlayan Türk ihracatçısı adını bile duymadığı birçok ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Ancak bu ülkeler arasında en fazla ihracatı 2008’in ilk 6 ayında Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yaptı. 921 milyon dolarlık ihracat yapan Türk firmaları, Mısır’a da 694 milyon dolarlık ihracat yaptı. Türklerin en çok mal gönderdiği üçüncü ülke ise Cezayir oldu. Bu ülkeye 666 milyon dolarlık ihracat yapılırken, Cezayir’i 541 milyon dolarlık ihracat ile Libya izledi. Türkiye bu ülkeler arasında en az ihracatı ise 90 bin dolar ile Svaziland’a yaptı.
6 ayda ithalatı geçtiBugüne kadar Afrika ile ticaretimizde ihracatın ithalatın gerisinde kalırken ilk defa 2008’in ilk 6 ayında ihracat ithalatı geçti. Türk firmaları 6 ayda 4 milyar 261 milyon dolarlık ihracat yaparken, ithalat 3 milyar 111 milyon dolarda kaldı. İhracatçının yıl sonu hedefi ise 8 milyar doları geçti.
Yatırımcı sayısı 134’e çıktıTÜRKİYE İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Afrika Dış Ticaret Köprüsü programlarının ikili ticarete büyük katkı sağladığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugüne kadar üç zirve gerçekleştirdik. Meyvelerini de bu yıldan itibaren toplamaya başladık. Bu programlara başladığımız 2005 yılında ihracatımız 3.6 milyar dolar iken bu yılın daha ilk 6 ayında ihracat rakamları 4 milyar 690 milyon dolara ulaştı. Tüm bunların yanı sıra yatırımcı ilişkileri de hız kazanmaya başladı. Zirvelerden önce bölgede 73 yatırımcı vardı. Bugün itibariyle Afrika’da yatırım yapan 134’e çıktı. Yatırımlar Etiyopya, Gine, Burkina Faso, Benin, Orta Afrika, Angola ve Malavi’de gerçekleşti."
Lojistik ve uçak sorunları var
AFRİKA ile Türkiye arasında ticaret anlamında yapılması gereken daha çok iş olduğunu söyleyen Rızanur Meral, şöyle devam etti: "Lojistik problemleri bulunuyor. Çoğu ülkeye doğrudan uçak seferleri bulunmuyor. Bunların yanı sıra birçok ülkede büyükelçilikler de yok. Türkiye yakın zamanda 15 Afrika ülkesine büyükelçilikler açmaya hazırlanıyor. Bu temsilcilikler siyasal ilişkilerin geliştirilmesini sağlayacağı gibi, Afrikalı işadamlarının ülkemize gelmesini, pasaport işlemlerini yapabilmelerini ve ülkemizle ilgili bilgi alabilmelerini sağlayacaktır."
İş forumu başlıyor
DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenecek olan "Türkiye-Afrika İş Forumu" 18-19 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Foruma, Afrika ülkeleri devlet başkanları, Afrika Oda Başkanları, Afrikalı işadamları, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya ve Bakanlık Müsteşarları katılacak. Ayrıca 20 Ağustos ’ta Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla toplantı düzenlenecek.