Güncelleme Tarihi:
"Domates güvesi" olarak bilinen ve üründe hem verim hem de kalite kaybına yol açan "tuta absoluta" zararlısı yüzünden geçen sene üretimi yaklaşık yüzde 40 azalan Çanakkale domatesinde, bu yıl alınan önlemler sayesinde rekoltenin yüksek olacağı tahmin ediliyor. Kumkale köyünün de bulunduğu "Batak Ovası" olarak anılan bölge ile Ezine, Eceabat ve Bayramiç ilçelerine uzanan 90 bin dekar alanda domates yetiştiren üreticiler, hasat dönemini bekliyor.
Yıllık 550-600 bin ton seviyesinde üretilen Çanakkale domatesi, iç piyasadaki satışının yanı sıra gurbetçiler tarafından da yurt dışına en çok götürülen ürünler arasında yer alıyor.
Çanakkale domatesi, ülkedeki domates üretiminin yaklaşık yüzde 11'ini oluşturuyor.
"VERİMLİ GEÇECEK BİR HASAT DÖNEMİ BEKLİYORUZ"
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domates üreticilerinin geçen yıl domates güvesi olarak bilinen "tuta absoluta" zararlısı nedeniyle büyük zarara uğradığını söyledi.
Domateste geçen seneki hedeflerin bu nedenle tutturulamadığını anlatan Kaya, bu sezon ise rekolteden umutlu olduklarını dile getirdi.
Kaya, üreticilerin tarlalarında son hazırlıkları yaptığını ve hasat zamanını beklemeye başladığını belirterek, şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz yıl tuta nedeniyle her tarlada neredeyse yarı yarıya verim düşüşü oldu. Arz ve talep dengesine karşılık biz tüketicinin zorda kalmasına engel olduk ancak yeterli verim alınamadı. Bu yıl gerçekten umutluyuz. Sezon başından önce başta tuta zararlısı olmak üzere diğer tüm etkenlere karşı önlemler alındı. Bu konuda gerekli bilgilendirme çalışmalarını aralıksız sürdürdük. İnşallah verimli geçecek bir hasat dönemi bekliyoruz. Çanakkale domatesi sofraları bol bol süslesin istiyoruz."
HASAT, RAMAZAN BAYRAMI'NDA
Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyünde domates üreticiliği yapan Selamettin Gören de yaklaşık 10 dönüm alana diktiği domates fidelerinden, Ramazan Bayramı'nda ürün almayı hedeflediğini söyledi.
Gören, hem erken ürün almayı hem de ürünün piyasadaki fiyatının fazla yükselmesinin önüne geçmeyi amaçladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Zam şampiyonu domatesin şampiyonluğunu sona erdirmek, hızla iç piyasaya sürebilmek için fidelerin üzerine tül çekiyoruz. Büyük çaba sarf ediyoruz. Tabi ki bizim amacımız da üç beş kuruş para kazanmak. Donlardan, soğuklardan korumak için son yıllarda böyle bir sistem oluştu. Bizler de bunu uygulamaya çalışıyoruz. Domatesi erken yetiştirerek iç piyasaya katkımız oluyor. Bu sayede hem erken ürün almış oluyoruz hem de ürün yüksek fiyatlarla pazara çıkmamış oluyor."
"ÇANAKKALE DOMATESİMİZ ÇOK LEZZETLİ"
Üreticilerden 70 yaşındaki Gülsever Tezcan da bu sene bereketli bir sezon beklediklerini ifade etti.
Tezcan, domatesin uğraş isteyen bir mahsul olduğuna işaret ederek, "Ben 70 yaşıma gelmeme rağmen halen tarlada çalışıyorum. Tüccarlar domatesi köylerden ucuza alıyorlar, şehirlerde 5-6 liraya satıyorlar. Biz üreticiler ise tarlada eziliyoruz. Çanakkale domatesimiz çok lezzetli. Tüketiciler pahalı alacaklarına gelsinler buradan, tarlalardan, yerinden alsınlar. Allah kısmet ederse Ramazan Bayramı'nda Çanakkale domatesi sofraları süsler." diye konuştu.
TÜLLER MAYIS BAŞINDA KALDIRILIYOR
Domateslerin üzerine nisan ayı itibarıyla "tül" çektiklerini anlatan Tezcan, şunları kaydetti:
"Ürünlerin üzerine tül çekebilmek için ilk olarak plastik elektrik borularını kıvırarak iki ucunu toprağa yerleştiriyoruz. Ardından tül fidelerin üzerine seriliyor ve etrafı toprakla örtülüyor. Gece donları ve soğuklarından koruyan bu tül sıcaklıkların artışıyla mayıs ayı başında kaldırılıyor. İçinden çıkan otlar çapalanıyor. Domates sofralara gelene kadar sulama ve gübreleme gibi işlemler için birçok kez çapalama işlemlerinden geçiriliyor. İnsan gücünün hiç eksik olmadığı domates yetiştiriciliğinde üreticiler emeklerinin karşılığını almayı umut ediyor."