Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ile Rusya arasındaki politik yakınlaşmaya rağmen Rus Tarım Bakanlığı’nın Türk domatesine yönelik ambargoyu kaldırmaması Türkiye’yi
‘SÜREÇ BİZİ ÜZÜYOR’
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, “Yasağı anlamakta zorlanıyorum” açıklaması ve Rus buğdayına yönelik yaptırım fikrini Hürriyet’e değerlendiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, “Türkiye tarafı özellikle domates konusunda üzerine düşen her şeyi yapmasına rağmen yasağın kaldırılmaması bizi üzüyor” dedi.
‘ÇOK SABIR GÖSTERDİK’
Türkiye için domates, Rusya içinse buğdayın çok önemli olduğunu kaydeden Satıcı, “Biz buğdaya herhangi bir kısıtlama gelmeden domates kısıtlamasının kaldırılmasını istiyoruz. İnşallah karşı taraftan bu konuda yapıcı bir açıklama gelirse ticaretimize kaldığımız yerden devam ederiz. Çünkü Türkiye gerçekten çok sabır gösterdi” diye konuştu.
‘RUSLARI ETKİLEMEZ’
Rus ikliminin domates üretimi için uygun olmadığını da değinen Satıcı, şöyle dedi: “Rusya’da tarım üretimi artıyor. Devletin de özellikle seracılık konusunda ciddi destekleri var. Fakat şu anki üretimleri taleplerini karşılamaktan çok uzak. Tabi ki herkes kendi üreticisini korumak ister ancak bizimle yapılacak domates ihracatının oradaki üreticiyi etkileyeceğini düşünmüyorum.”
‘YERLİ ÜRETİM AVANTAJLI’
“Ürünlerin belli bir maliyeti var. Oradaki yerli üretim ise her zaman için avantajlı durumda. Bu anlamda bakıldığında domates yasağının kaldırılması Rus üreticiler açısından hiçbir şekilde risk oluşturmaz. Aksine taleplerini karşılayacaklar. Türkiye dışında daha hızlı, taze ve kaliteli ürün alabilecekleri başka bir ülke de yok.”
BAKAN ÇELİK NE DEMİŞTİ?
Rusya’nın Türk domatesine ambargo uygulaması ile ilgili konuşan Tarım Bakanı Çelik, şöyle demişti: “Hükümet kararı var ve yasağı sürdürüyorlar. Bu konuda Soçi de tarım bakanıyla yaptığımız görüşmede, başbakan ile yaptığımız ziyarette ve son olarak da cumhurbaşkanının iki ziyaretinde önemli başlık olarak gündeme geldi. Nedenini kendileri de izah edemiyorlar. Tarım bakanı olarak ben de anlamakta zorlanıyorum. Yasak hukuki değil. Kendi üretimlerini geliştirmek istediklerini söylüyorlar, ama iklim koşulları buna uygun değil ve inandırıcı değil.”