Güncelleme Tarihi:
AVRUPA’nın Rus gazına bağımlılığını azaltacak yeni güzergah fikriyle 2002’de hazırlıkları başlayan “Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi” 10. yılını dolduruyor. Bazı analistler, o tarihten bu yana yaşanan siyasi değişimler ve ortaya çıkan rakip projeler sonucu Nabucco’nun inşa edilmeyeceğini savunurken, Nabucco Konsorsiyumu Sözcüsü Christian Dolezal, “Rekabet sağlıklıdır. Rekabete alışığız. Projenin nihai yatırım kararı çıktığında bu herkes için en iyi cevap olacak” diye konuştu.
2 bin km kısaldı
2012’de açıklanması beklenen nihai yatırım kararıyla, Nabucco Projesi’yle ilgili her şeyin çözüleceğini savunan Dolezal, “Umarım İtalyan değil, İspanyol takım gibi oluruz” dedi. “Batı Nabucco” adını alan ve 2 bin kilometre kısalarak, 1300 kilometreye düşen projenin maliyetlerinin de bu kapsamda azaldığını vurgulayan Dolezal, “Yeni maliyete yönelik rakamlar var, ancak henüz açıklamıyoruz” dedi.
“Nabucco’nun altı ortağından Türkiye’nin, TANAP projesiyle ortaya çıkması nasıl algılandı” sorusuna Dolezal, şöyle yanıt verdi: “BOTAŞ Batı Nabucco’da ortağımız. TANAP’la beraber yeni adımlar atmayı da tartışabiliriz. Farklı ortakların ne düşündüğü hakkında birşey diyemem çünkü bu spekülasyona girer. Nabucco hayatta çünkü mantıklı prensip üzerine kurulu. Tartışılan da Nabucco’nun gerekli olup olmadığı değil, Nabucco’nun nasıl yapılacağı. Eğer gerçekleşmezse, kimse kazanmamış olacak.”
Esnek olmaya alışığız
Dolezal, “TANAP sürpriz oldu mu” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Doğalgaz sektöründe esnek olmaya alışığız ve pragmatik insanlarız. Güney Koridoru’ndaki ilk proje Nabucco’ydu. Daha sonra bir anda başka projeler ortaya çıktı. Biz buna alışığız. Rekabet olmasına rağmen, Nabucco fikrinin üreticiler için ikna edici olduğuna inanıyoruz. En nihayetinde bu ticari bir karar ve sunduğumuz pakete bütünüyle baktığımızda hem üreticiler, hem Türkiye için ilgi çekici olduğunu görüyoruz.”
İki projeyi bağlarız
Nabucco’nun bir Türk-Avrupa projesi olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Dolezal, şöyle konuştu: “Nabucco’nun ana fikri her zaman Asya ile Avrupa, Türkiye ile Avrupa arasında bir gaz köprüsü olmasıydı. Bu değişmedi. Batı Nabucco’ya ilişkin sunulan teklifi tüm ortaklar kabul etti. Bulgaristan-Türkiye sınırından başlayarak, Baumgarten’a (Avusturya) gazı taşıyacağız. TANAP projesini yakından takip edeceğiz ve iki boru hattını nasıl birbirine bağlarız, buna bakacağız. Enerji Bakanı Taner Yıldız da her zaman Nabucco Projesi’nin savunucusu oldu. Nabucco uzun vadeli bir proje.”
İlk gaza hazır olmak istiyoruz
“BATI Nabucco, Şahdeniz 2 gazının ilk ihraç edileceği 2017’ye hazır olur mu” sorusuna Dolezal, şu yanıtı verdi: “Hedefimiz ilk gaz üretildiğinde hazır olmak. Projemiz aslında çok olgun bir aşamada. Tüm hazırlıkları tamamladık, çevre izinleri dahil olmak üzere tüm izinleri aldık. Gayet iyimseriz. Projeyi finanse edebilme gücümüz var. Şu anda 100 çalışanımız var, hepsi projenin başarılı olması için elinden geleni yapıyor.”
Batı Nabucco verileri
1300 kilometre uzunluğunda.
10 ile 23 milyar metreküp kapasiteye sahip.
Proje, Türkiye-Bulgaristan sınırı yakınlarından başlıyor.
Projenin ortakları, OMV (Avusturya), RWE (Almanya), MOL (Macaristan), BOTAŞ (Türkiye), Bulgarian Energy Holding-BEH (Bulgaristan)
ve Transgaz
(Romanya)
En az 400 milyon Avrupalı tüketici var
BATI Nabucco’nun ölçeklenebilir bir proje olmasına karar verdiklerini anlatan Dolezal, “İlk etapta Şahdeniz 2 gazından yıllık 10 milyar metreküple başlanarak, daha sonra Irak gibi başka kaynaklar da devreye girdikçe bu volumler artırılabilir. Avrupa Birliği’nde en az 400 milyon tüketiciye gaz sağlamak istiyoruz. Batı Nabucco’nun taşıdığı gaz miktarı 23 milyar metreküpe kadar çıkabilecek.”