Dolarda yön hafif yukarı yönlü

Güncelleme Tarihi:

Dolarda yön hafif yukarı yönlü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2017 17:39

Dolardaki değer kazancı ile dolar fiyatları yönünü sınırlı yukarı çevirdi, kabine revizyonuna gidilip gidilmeyeceği izleniyor. BIST 100 endeksi ise, günün ikinci yarısında 98 bin 794 puanı görerek rekor tazeledi.

Haberin Devamı

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde son bir haftada yaşanan her iki yönlü sert dalgalanmalar ardından Beyaz Saray'ın ekonomi politikaları alanında adım atmaya başlayacağı beklentisiyle doların uzun bir aranın ardından değer kazanmasına paralel dolar/TL'de yönünü yukarı çevirdi.

Geçen hafta 3.6415'e kadar yükselen dolar/TL bu haftaya ise 3.55'in hemen üzerinde başlamış ve dün gece saatlerine kadar anlamlı bir değişim göstermemişti. Kur dün günü 3.56'nın hemen üzerinde başladıktan sonra bu sabah güne 3.57 seviyesinde başladı. Dolar kuru saat 08.57 itibarıyla 3.58 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise aynı dakikalarda 4.0012 seviyesindeydi.

DOLARDA SIKIŞIK SEYİR DEVAM EDİYOR

İntegral Yatırım Menkul Değerler AŞ Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "USDTRY paritesi 3.52-3.62 aralığındaki sıkışık seyrini korumaya devam ediyor. GOÜ para birimleri de ABD doları karşısında yatay bir seyir içerisinde bulunurken, forex piyasalarında USDTRY paritesi bu sabah 3.773 seviyesinde seyretmekte. Dolar endeksinde hafif bir yukarı yön gözlüyoruz ancak bu hareket pariteler döviz kurları üzerinde gözle görülür bir etki yaratmış değil. Bugün içeride herhangi bir veri akışı söz konusu olmazken içeride dikkatler kabinede yapılması konuşulan olası değişiklerde olmaya devam edecek. Önümüzdeki günlerde kabine değişikliği piyasaların gündeminde olmaya devam edecek görünüyor. ABD kanadında ise bugün akşam Fed tutanakları beklenirken, piyasaları çok fazla etkilemesini beklemiyorum. Fed’in Haziran ayında faiz artırma beklentisinin zaten büyük ölçüde fiyatlamalara yansıdığını düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

DOLAR ENDEKSİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'ye ilettiği bütçe tasarısının ardından ABD'nin ekonomi alanında adım atmaya başlayacağı beklentisiyle altı buçuk ayın dip seviyelerinden yükseldi.

Doların altı büyük para birimine karşı seyrini gösteren dolar endeksi 11 Mayıs'ta 100 seviyesine oldukça yakın seyrederken kısa sürede 97 seviyesinin altına inerek doların sert bir değer kaybı yaşadığına işaret etmişti. Dün gece saatlerinden itibaren ise endeksi 97.5 seviyesine doğru yükselişe geçti.

Haberin Devamı

BORSA İSTANBUL REKORLARA DOYMUYOR

Borsa İstanbul 100 endeksi, 98 bin 609 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü günün ilk yarısını yüzde 0,86 artışla 98 bin 555 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi saat 16.59 itibarıyla 799 puanlık yükselişle 98 bin 521 puandan işlem gördü. Hisse senetleri ise ortalama yüzde 0,84 oranında yükseldi.

Günün ilk yarısında BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 838,17 puan artarken, toplam işlem hacmi 3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,52, holding endeksi yüzde 0,78 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,39 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise yüzde 0,75 ile gıda, içecek oldu.

Haberin Devamı

Güne yatay seyirle başlamasının ardından banka hisselerinde yoğunlaşan alımlarla yükselişe geçen BIST 100 endeksi, gün içindeki rekorunu 98.609,47 puana taşıdı.

HEDEF 100 BİN Mİ?

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdür Eral Karayazıcı, "Borsa rekora doymuyor ve 100,000 puana ulaşmasına sadece % 1,5 ‘lik bir mesafe kaldı. Hareketin kaynağı temelde dışsal. Aralık ayında başlayan küresel ralli sürüyor ve borsalar üst üste altıncı ayı da değer artışı ile noktalamaya hazırlanıyorlar. Güçlü Avrupa ekonomik verileri ve yarınki OPEC toplantısına yönelik beklenti ile değer kazanan petrolün itici gücü bu haftanın seyrinde etkili faktörler" dedi.

Karayazıcı şöyle devam etti: "Borsa İstanbul’da taban adreslerini öngörmeye kıyasla tepe adreslerini tahmin etmek daha zor.  Açıkçası 96.500 puanın aşılması benim için sürpriz oldu. Endeks dolar bazında da 27.600 puana ulaştı. Altı aydır dünya genelinde değer kazanan borsa endekslerinin bu seriye Haziran ayını da eklemesinin güç olduğunu, önümüzdeki günlerde hareketin bir düzeltmeye evrilmesi olasılığının daha yüksek şansa sahip olduğunu düşünüyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!