Güncelleme Tarihi:
PİYASALARDA iyimserlik devam ediyor. Ocak ayından bu yana devam eden yükseliş ile önemli direnç bölgesine ulaşan borsada sıklaşan kâr satış denemeleri ve döviz kurlarında görülen tepki yükselişleri son dönemdeki olumlu gelişmelerin belli oranda fiyatlandığı görünümünü veriyor.
Dış borsalardaki yükseliş hareketleri, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımında temkinli duruşu, gelişen ülkelere para akışının artması ve iç gündemde referandum gibi önemli bir gündemin geride kalmasının verdiği rahatlama iyimserliğin kaynakları olarak görülebilir.
Dış piyasalardaki olumlu havanın yeniden ivme kazanması ve varlık fonuna ilişkin kaynak girişleri gibi yeni gelişme söz konusu olursa ayrıca değerlendirmek gerekecek.
Önümüzdeki hafta çok zorlu bir gündem görülmüyor. Cumhurbaşkanı Erdaoğan’ın ABD ziyareti ve Suriye ile jeopolitik gelişmeler, doların iç ve dış piyasalardaki seyri, dış borsalar, makro ekonomik veriler gündemin satır başlıkları.
Yabancı yatırımcıların 5 Mayıs haftasındaki işlemlerine baktığımızda ise 378 milyon dolarlık tahvil bono satışı, 52 milyon dolarlık hisse alımları söz konusu.
Yabancıların Türkiye pozisyonunda ciddi bir değişim bu aşamada görülmüyor. Makro ekonomik verilerdeki gelişmelere son dönemde duyarsızlık söz konusu.
Yakından izlenen makro ekonomik verilerden “cari açık” beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşmesine rağmen özellikle “net hata noksan” kaleminde mart ayındaki 1.1 milyar dolar, ocak-mart dönemindeki 2.1 milyar dolarlık çıkışlar dikkat çekici. Geçen yılın ocak-mart döneminde 2.3 milyar dolarlık giriş vardı. 2016 yılında ise 10.8 milyar dolarlık giriş gerçekleşmişti.
Cari açığın finansmanına katkısı ve son aylarda düşüş gösteren merkez bankası rezervleri açısından net hata noksan kalemi ayrıca izlenecek.
Yüksek seyrini koruyan işsizlik, enflasyon ve bütçe açığı verilerini piyasalar pek sorun etmiyor. Ancak, cari açıktaki artış ve finansman kalitesindeki bozulma eklenirse piyasaların duyarsız kalması zorlaşır. Piyasalarda daha temkinli bir görünüm var.