Zeynel BALCI
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2016 11:58
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ayrılmasıyla iktidar partisinin kurultay kararı alması piyasaları dalgalandırdı. 2.79 seviyesinden görülen tepki alımlarıyla uzun dönem çıkış trendi korunmuş oldu. Orta dönemli yeni bir çıkış hareketi 3.05 seviyesinin geçilmesi gerekecek.
SİYASET, ekonomik gündemin önüne geçti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlık ve genel başkanlıktan ayrılmasıyla iktidar partisinin kurultay kararı piyasaları dalgalandırdı. Borsada sert satışlarla birlikte döviz kurları ve faizde yukarı yönlü harekete neden oldu. İlk fiyatlama sonrası biraz sakinleşmeye çalışsa da piyasaların bir yara aldığını kabul etmek gerekecek.
Özellikle yeni başbakan, yeni ekonomi yönetimi, erken seçim ve referandum konularını da içeren belirsizlikler sürüyor. Yabancı yatırım bankalarından “tavsiye düşürme”, kredi derecelendirme kuruluşlarından “siyasi risk” içeren değerlendirmelerin gelmesi dış algıyı yansıtması açısından önemli ve olumsuz bir ayrıntı. Dış piyasaların seyri, Kilis’e saldırılar, petrol fiyatları, makro ekonomik veriler, merkez bankası kararları izlenen diğer gündem konuları olmaya devam edecek. Piyasaları taşıyacak beklenti arayışının sürdüğü bir dönemde iç ve dış gündemin zorlaşması baskıyı artıran bir durum. Geçen hafta için borsada satış, dövizde tepki alımları öngörümüz işlerlik kazandı. Önümüzdeki hafta ise, piyasaların yön bulması açısından siyasi belirsizliklerin netlik kazanması önemini korumakla birlikte temkinli ve dalgalı seyrin devamı beklenebilir.
DESTEK ARAYIŞINDA
Borsada şubat ayından bu yana devam eden çıkış trendi gelen satışlarla birlikte kırıldı. Teknik analizde “Yatırımcının dostu” olarak adlandırılan trendin
kaybedilmesiyle yeni destek ve denge arayışı başladı. İlk destek 77.500-77.000 seviyelerinde görülürken kısa dönemli göstergelerin aşırı satımda olması nedeniyle bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. 77.000 seviyesinin altında ise düşüşün devamıyla 75.000 sonraki destek noktası. Tepki alımlarının devamı için ise 80.000 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki direnç 82.500-83.000 seviyelerinde. Dip oluşumu için henüz erken. Dalgalı seyrin devamıyla birlikte destek noktalarında tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir.
ÇIKIŞ TRENDİ SÜRÜYORDolar/TL kurunda geçen hafta hatırlanırsa uzun dönem trend destekleri olan 2.79 ve 2.75 seviyelerini vermiştik. 2.79 seviyesinden görülen tepki alımlarıyla uzun dönem çıkış trendi korunmuş oldu. Kısa dönem için 2.90 ve 2.85 ilk destek noktaları olarak izlenebilir. Ancak uzun dönem için 2.79 seviyesi destek olarak geçerliliğini sürdürüyor. Yukarı yönlü hareketlenmelerde dirençler 2.97-3.00 ve 3.05 seviyelerinde. Kısa dönem yöne tayini için 2.90-2.97 bandı izlenebilir. Ancak orta dönemli yeni bir çıkış hareketi 3.05 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Kısa dönem çıkış formasyon denemeleri görülüyor. Geri çekilmelerde tekrar tepki alımlarıyla karşılaşabilir.
Petrolün enflasyona etkisi zayıfladı
MERKEZ bankasının faiz kararları için referans niteliğindeki enflasyon verileri nisanda beklentilerin altında kaldı. Biraz Rusya, biraz da mevsimsellik nedeniyle gıda fiyatlarındaki gerileme (yüzde -1.48) ve döviz kurlarındaki düşüş enflasyon verilerine olumlu yansıdı. Maliyet enflasyonu açısından önemli olmasına rağmen petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde eski ağırlığı kalmadı.
Başkan Draghi, 21 Nisan’daki
Avrupa Merkez Bankası toplantısı sonrası, enflasyon ve petrol fiyatları arasındaki korelasyonun azaldığını söylenmişti. Biz de enflasyonun 2010-2016/04 dönemindeki kur ve petrol etkileşimine baktık. Görünüm, döviz kurlarının enflasyon üzerindeki ağırlığının sürdüğü, petrol fiyatlarının ise son yıllarda etkisinin azaldığı yönünde. Bu açıdan önümüzdeki dönem kurlarda aşırı bir dalgalanma olmazsa, yaz etkisiyle gıda fiyatlarındaki gerileme ile enflasyondaki düşüşün sürmesi beklenebilir. Bu durum doğal olarak faiz indirimi konusunda merkez bankasının elini rahatlacak bir durum olacak. Tabi ki diğer gündemin stabil ve FED’in faiz artışını öteleme politikasının sürmesi gerekecek.